Anti aging, leke karşıtı ve antioksidan etkili cilt bakımı rutinlerinin yıldız içeriklerinden biri, C vitamini serumları. C vitamini serumunun cilt bakımında çok güçlü etkiler sağlayan bir bileşen olduğu bir gerçek. Ancak aslında tam da bu sebepten, bilinçsiz kullanımı da cilt sağlığı açısından önemli riskler oluşturuyor. Tüm C vitamini serumları herkese hitap etmediği için; ürünlerin stabilizasyonu, formüllerinde kullanılan diğer bileşenler, konsantrasyon oranları ve kullanım şekilleri büyük önem taşıyor. Siz de bakım rutininize C vitamini serumunu dahil etmeyi düşünüyorsanız, öncelikle sizin için hazırladığımız ipuçlarına göz atmanızı tavsiye ederiz.
C Vitamini Serumu Ne İşe Yarar?
C vitamini serumunun cilt bakımında bu kadar gözde olmasının üç temel sebebi var. Bunlardan biri, ciltte kolajen artırıcı etkisinin kanıtlanmış olması. Antioksidan açısından da zengin bir içerik olması sayesinde yaşlanma karşıtı etki sağlıyor. Bunun yanı sıra, leke karşıtı etkisi de mevcut. Ancak C vitamini serumları tek başına leke tedavisi için elbette yeterli olmuyor. Kısacası;
- Cildini serbest radikallere ve erken yaşlanma belirtilerine karşı korumak,
- Cilt lekelerini azaltmak ve önlemek,
- Daha aydınlık ve eşitlenmiş bir cilt görünümü kazanmak isteyen kişiler C vitamini serumlarından yardım alabiliyor.
Dermokozmetik ürünlerin içeriğinde yer alan C vitamini içerikleri, iki farklı formda karşımıza çıkar: Aktif ve inaktif formlar. Aktif form, yani L-Askorbik asit, ciltten direkt emilebildiği için daha çok tercih edilen bir içerik. Sodyum askorbil fosfat, askorbil glikozit ve magnezyum askorbil fosfat gibi inaktif formlar ise cilde sürüldükten sonra aktive oluyor. İnaktif formlar genellikle ürünlerde stabilizasyonu uzatmak ya da formüldeki diğer bileşenlerle daha doğru bir kombinasyon oluşturmak için kullanılıyor. L-Askorbik asit içeren ürünler, daha hızlı ve güçlü etki gösterebilmeleri sebebiyle daha sık tercih ediliyor. Ancak inaktif formlarla geliştirilen ürünler de doğru formülasyonlarla bu etkiyi yakalayabiliyor.
C Vitamini Serumu Nasıl Saklanır?
Stabilizasyon demişken, bu konuyu da detaylandırmakta yarar var. C vitamini serumlarını aldığınızda ürünlerin şeffaf formda olduğunu göreceksiniz. Ancak ürünleri doğru şekilde saklamaz ya da kapağını açık unutursanız zaman içinde sarı/turuncu bir tona dönecektir. Çünkü C vitamini serumları çok hızlı şekilde okside oluyor. Bu nedenle raf ömürleri diğer birçok cilt bakım ürününe kıyasla daha kısa. Okside oldukları, yani renkleri değişmeye başladıkları andan itibaren de kullanılmamaları gerekiyor. Hatta yine bu sebeple, özellikle sıcak havalarda ürünler buzdolabında da saklanabiliyor.
Genellikle cilt bakım ürünü satın alırken gramaj ve fiyat açısından en avantajlı olan seçeneklere yöneliriz. Ancak C vitamini serumu alırken maksimum 1-3 ay aralığında tüketebileceğiniz gramajlara sahip ürünleri tercih etmeniz bu açıdan oldukça önemli. Aksi takdirde ürünler henüz bitmeden çöpe gidebilir. Satın aldığınız ürünleri de mutlaka doğru koşullarda saklamalısınız. Yüksek gramajlı bir ürün satın almanız halinde onu ilk kullanımda iki şişeye bölerek saklayabilir ya da dilerseniz bu şekilde bir aile üyenizle paylaşabilirsiniz. Önemli olan, C vitamini serumunu saklarken havayla temas etmediğinden ve sıcağa maruz kalmadığından kesinlikle emin olmak.
Kimler C Vitamini Serumu Kullanmamalı?
C vitamini serumu cilt bakımının yıldız içeriklerinden olsa da aslında herkese uygun değil. Çok hassas ciltli, aktif sivilceleri olan; dermatit, roza ve egzama gibi cilt rahatsızlıkları bulunan kişilerin C vitamini serumlarından uzak durması tavsiye ediliyor. Ayrıca; hamilelik ve emzirme dönemleri, farklı cilt rahatsızlıkları, lazer ya da iğneli epilasyon yaptırılan süreçler gibi zaman dilimlerinde; doktorunuza danışmadan C vitamini serumu kullanmamalısınız.
Serum kullandığınız süre boyunca güneş kremi kullanmayı asla ihmal etmemeniz de oldukça önemli. C vitamini serumları cildin hassasiyetini artırıyor. Öte yandan, C vitamini ciltte de okside olabiliyor ve dolayısıyla leke oluşumuna sebebiyet verebiliyor. C vitamini serumunun sabah mı, yoksa akşam mı kullanılması gerektiği konusunda farklı uzman görüşleri var. Bakım rutininize bağlı olarak her ikisi de mümkün. Ancak özellikle gündüz kullanıldığı takdirde, cildi güneşten korumak çok ama çok önemli. Eğer güneş kremi kullanmayı ihmal edebileceğinizi düşünüyorsanız, C vitamini serumlarından da uzak durmanızda yarar var. Sıcak yaz günlerinde, güneş kremi sürseniz dahi lekelenme ve oksitlenme sorunlarını yaşamanız mümkün. Dolayısıyla yaz aylarında serumu gece bakım rutinine dahil etmeyi ya da kullanmamayı da düşünebilirsiniz.
Son olarak, doktorunuz tarafından kurgulanmış rutinler haricinde, C vitamini serumlarını AHA/BHA türevleriyle aynı rutinde kullanmamanızın da tavsiye edildiğini belirtelim. Örneğin, sabah uyguladığınız bakım rutininizde salisilik asit içeren bir ürün kullanıyorsanız, bu rutine C vitamini serumu eklemekten kaçınabilirsiniz. Aynı rutinde birden fazla kimyasal asit türevi kullanmak cildi irite edebilir.
C Vitamini Serumu Nasıl Seçilir?
Geldik, son soruyu yanıtlamaya: Piyasada her biri kullanıcılarından tam not almayı başarmış birçok farklı C vitamini serumu mevcut. Bunlar arasından neye göre seçim yapmalıyız? Ürünleri incelediğinizde, formülasyonlarında C vitamini serumlarının farklı konsantrasyonlarda kullanıldıklarını göreceksiniz. Bu oran genellikle %5 ile %20 arasında olur. %20’nin üzerinde C vitamini içeren ürünlerin, hiçbir şekilde dermatolog onayı olmadan kullanılmaması tavsiye ediliyor.
Eğer daha önce hiç C vitamini serumu kullanmadıysanız hem cildinizi alıştırmak hem de olası reaksiyonları tespit etmek amacıyla, %5’lik oranla başlamalısınız. Bir ay boyunca ürünü kullandıktan sonra herhangi bir problem yaşamazsanız adım adım %10 ve %15 gibi oranlara çıkabilirsiniz. Doğrudan yüksek konsantrasyonlarla başlamamak çok önemli.
C Vitamini Serumu Nasıl Kullanılır?
C vitamini serumları genellikle temiz ve kuru cilde uygulanıyor. Aktif formlar ciltten doğrudan emildiği için, altına herhangi bir nemlendirici sürülmeden uygulandığında daha etkili olabiliyor. Elbette bu bilgi serumlar için geçerli. Krem formdaki ürünler genellikle nemlendirici krem aşamasında kullanılıyor. Eğer kullandığınız ürün doğrudan göz çevresi için geliştirilmemişse, serumu göz çevrenize temas ettirmekten kaçınmalısınız. En doğru uygulama için de satın aldığınız ürünün kullanım talimatlarını mutlaka gözden geçirmeli ve buna göre hareket etmelisiniz.
C Vitamini Serumu Sivilce Yapar mı?
Başlarken de belirttiğimiz gibi, cilt bakımında kullanılan hiçbir kimyasal asit türevinin her cilt tipiyle iyi anlaşacağına dair bir garanti yok. C vitamini serumları doğru şekilde kullanılsalar dahi bazı cilt tiplerinde iritasyona sebep olabilir. C vitamini serumu kullanmaya yeni başlayan kişilerin cildinin, ilk dönemde sivilce kusması da olası. Ancak eğer cildinizin bu tip reaksiyonlar verdiğini gözlemliyorsanız, yine ürünü kullanmayı durdurmalı ve dermatoloğunuza danışmalısınız.
“En iyi C vitamini serumu hangisi?” sorusu bir başka yazımızın konusu olacak. C vitamini serumu önerileri almak isteyenlerle orada buluşalım!
1. Antioksidan Etki: C vitamini, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyan güçlü bir antioksidandır. Serbest radikaller, hücre hasarına ve yaşlanmaya neden olabilen moleküler yapılardır. C vitamini, bu radikalleri nötralize ederek hücresel hasarı azaltır.
2. Bağışıklık Sistemi Desteği: C vitamini, bağışıklık sisteminin düzgün işleyişini destekler. Beyaz kan hücrelerinin üretimini artırarak ve enfeksiyonlara karşı savaşan antikorların üretimini teşvik ederek bağışıklık tepkisini güçlendirir.
3. Kollajen Üretimi: Kollajen, cildin, kemiklerin, kıkırdakların ve diğer bağ dokularının ana bileşenlerinden biridir. C vitamini, kollajen üretimini destekleyerek cildin sağlıklı kalmasına, yaraların iyileşmesine ve dokuların onarılmasına yardımcı olur.
4. Demir Emilimini Artırma: Bitkisel kaynaklı demirin emilimini artırmak için C vitamini gereklidir. Bu nedenle C vitamini zengini besinler, demir eksikliği anemisi riskini azaltır.
5. Anti-İnflamatuar Etki: C vitamini, vücutta iltihaplanma süreçlerini dengelemeye yardımcı olur ve bu, bazı iltihaplı durumların kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
6. Sinir Sistemi Sağlığı: C vitamini, sinir sistemi sağlığını destekler ve sinir hücrelerinin iletimi için gereklidir.
C vitamini eksikliği, skorbüt olarak bilinen hastalığa yol açabilir. Bu hastalık, cildin, dişlerin ve diğer dokuların zayıflamasına ve kanamaya neden olabilir. C vitamini açısından zengin besinler tüketmek, genel sağlık ve iyilik hali için önemlidir. Turunçgiller (portakal, mandalina, limon), çilek, brokoli, kırmızı biber, yeşil yapraklı sebzeler gibi besinler önde gelen C vitamini kaynaklarıdır.