Volkswagen Hakkında
Alman otomotiv devi Volkswagen, adını kurulduğu şehir Wolfsburg’tan alır. Şirket 1938 yılında Volkswagenwerk adı ile Alman İşçi Cephesi ve Ferdinand Porsche tarafından kuruldu. Şirketin arkasında ise zamanın Almanya’sına hakim olan Nasyonel Sosyalist Parti vardı. Volkswagen’ın kuruluşunu bizzat Adolf Hitler istemiş ve teşvik etmiştir. Volkswagen, Almanca’da halkın arabası gibi bir anlam taşır. Şirket bu motto ile kurulmuştur. Şirketin ilk araba projesi, bir motosiklet parasına bir aile arabası üretmek ve halka sunmaktı. Devlet destekli bu proje, tasarım süreci tamamlandıktan sonra hayata geçti ve Beetle ya da Vosvos modelinin üretimi başladı. Ancak bu üretim birkaç tane ile sınırlı kaldı. Çünkü II. Dünya Savaşı’nın başlaması ile Volkswagen fabrikası, sivil araç yerine askeri araç üretmek zorunda kaldı.
Savaş sonrası dönemde, birçok farklı ülke Volkswagen’i almak istedi. Ancak İngilizler buna müsaade etmedi. Kendileri Volkswagen’i bazı firmalara bedava olarak teklif ettiler ancak alıcı bulamadılar. Bunun üzerine, Alman Binbaşı Nordhoff şirketin yönetimini Batı Almanya Hükümeti adına devraldı. Sadece tek bir araç üretmeye başlayan şirket, Type 1 Beetle ile başarılı bir ivme yakaladı. 1953 yılında Volkswagen, Batı Almanya’nın en çok otomobil üreten firması oldu. Bu gelişmelerle birlikte, Type 1 modelin ticari versiyonu Type 2’nin üretimine başlayan şirket, bu model ile büyük bir satış rakamı yakaladı. T2 Bus, dünyadaki hippilik akımının adeta meşhur ettiği, fenomen bir model olarak tarihe geçti. Ayrıca ABD’de yapılan reklam kampanyaları ile T2 Bus, 1973 yılında dünyanın en çok üretilen araç ünvanını kazandı ve Volkswagen dünyaca ünlü bir markaya dönüştü. Ayrıca Volkswagen, dünyanın ilk hava soğutmalı motoru geliştiren şirkettir.
1973 yılında, şirket bir değişim daha geçirdi. Audi otomobil şirketini bünyesine katan Volkswagen, bir grup şirketi oldu. Bu birleşmeden sonra Volkswagen, efsane modellerini ardı ardına üretmeye başladı. Gol , Scirocco, Polo ve Passat bu dönemde ortaya çıktı. 1980’lerde herkese hitap eden araç yelpazesi ile dünya piyasasının en çok satan araçları Volkswagen bünyesinde bulunuyordu.
Şirket, 1990’lı yıllarda önce Seat’ı, daha sonra dev otomobil üreticileri; Bentley, Lamborghini ve Bugatti’yi bünyesine kattı. Böylece büyümeye devam eden Volkswagen, her geçen yılda satışlarını da artırmaya devam etti. 2000’li yıllarda ünlü spor otomobil devi Porsche’yi de satın alan şirket, 2012 yılında piyasa değerini 100 milyar doların üzerine taşımayı başardı. Ayrıca ağır taşıt pazarında da hedefleri olan şirket, Scania ve Man’ı da bünyesine kattı.
Volkswagen, günümüzde otomotiv piyasasının lider üreticisi ve satıcısı konumunda. Birçok modeli, dünyanın gelmiş geçmiş en çok satan arabaları arasında yer alıyor.
Beetle, günlük hayatta hala torunlarını görebildiğimiz klasiklerdendir ve gücünü basitlikten, sadelikten almıştır diyebiliriz.
Büyük rakipleri Uzak Doğulular ve Amerikan Ford Ranger ile müthiş bir rekabet içine giren Amarok, onlardan bir adım bile geri kalmadı. Hatta donanımı ve görüntüsü ile zaman zaman rakiplerinden, daha ön plana çıktı. Sadece görüntü değil, teknik özellikleri ve sürüş konforu ile de Alman kalitesini yansıtan Amarok, günümüzde en çok tercih edilen pickup modellerinden biri olmayı başardı.