“Branch Chain Amino Acid” yani kısaca BCAA olarak adlandırdığımız yapılar, üç farklı aminoasidin yan yana gelerek bir zincir oluşturmasıyla ortaya çıkıyor. İnsan vücudunun dışarıdan alması gereken 9 farklı esansiyel aminoasit çeşidinin üç tanesi BCAA’nın yapısında bulunuyor. Bu aminoasitler, lösin, izolösin ve valin. Çok önemli olan bu üç bileşen, insan vücudunda kasların yapısını oluşturan aminoasitlerin %30’unu oluşturuyor. Hal böyle olunca BCAA, özellikle sporcular için büyük önem arz ediyor. Spor yapmayan bireyler için, doğal yollar ile günlük alınması gereken belli bir BCAA miktarı olduğunu da hatırlatmak gerek. Yani, BCAA genel olarak tüm insanlar için önemli bir besin yapıtaşı olarak biliniyor.
BCAA’nın vücuttaki fonksiyonları arasında, aminoasitlerin taşınması için kaslara nitrojen iletimi en önemli olan işlevi ön plana çıkıyor. Aynı zamanda insülin hormonunu uyararak kan şekerini yükselten BCAA, kasların anlık enerjisini artırmada büyük rol oynuyor. BCAA’nın faydalarından bir diğeri de, vücutta protein yıkımını önleyerek kas kaybına neden olan etmenleri yavaşlatması olarak biliniyor. Kısaca BCAA, vücutta kas yorgunluğunu azaltıyor, kasların iyileşme sürecini kısaltıyor ve yoğun aktivite sırasında kaslardan aminoasit kaybını önleyerek vücudun kas kütlesini korumasını sağlıyor diyebiliriz.
BCAA, protein açısından zengin gıdaların kimyasal yapısında bulunan protein zincirlerini ifade ediyor. BCAA genellikle peynir altı suyu, soya, süt, balık, tavuk, yumurta, kırmızı et, mısır, nohut, mercimek, esmer pirinç, badem, kaju ve kabak çekirdeği gibi protein oranı yüksek besinlerde bulunuyor.
Özellikle vücut geliştirme, gibi kas gelişiminin odak nokta olduğu spor branşlarında, doğru miktarda ve doğru şekilde BCAA alımı büyük önem arz ediyor. Doğal yollarla alınamayan miktarların gıda takviyesi olarak alınması tavsiye ediliyor.