Farkındalık yogası olarak da bilinen Kundalini Yoga; yoganın zihinsel, bedensel ve ruhsal taraflarını tek bir sistemde buluşturan bir yoga türü. Bu türde canlandırıcı beden egzersizleri; meditasyonlarla, mantralarla ve nefes çalışmalarıyla birlikte uygulanıyor. Akışların içinde bulunan duruşların ve nefes egzersizlerinin yanı sıra, şarkı ya da ilahi de söylenebiliyor. Kundalini Yoga, ruhsal enerjinizi harekete geçirmeyi amaçlıyor. Omurganın tabanında olduğu düşünülen ruhsal enerji “shakti” olarak adlandırılıyor ve bu yoga türü de shakti’ye odaklanıyor. Farkındalık yogası olarak da adlandırılmasının sebebi ise şu: Shakti’yi uyandırarak harekete geçirmenin aynı zamanda farkındalığınızın güçlenmesine ve egonuzu aşmanıza yardımcı olacağı düşünülüyor.
Kundalini Yoga, asırlardır dünyanın birçok farklı noktasında uygulanan bir yoga türü. Ancak kökenleri hakkında net bir bilgiye erişmek henüz mümkün değil. Shakti olarak adlandırılan enerjinin ismi kaynaklarda ilk kez M.Ö. 1000’li yıllarda eski metinlerde geçmiş. Kundalini Yoga’nın tüm dünyada yaygınlaşmasını sağlayan asıl kişi ise Pakistanlı yoga öğretmeni Yogi Bhajan olmuş. Bhajan’ın 1960’lı yıllarda bu yoga türünü Batı ülkelerine tanıtması, Kundalini Yoga’nın da yoganın en bilinen pratiklerinden biri olmasını sağlamış.
Kundalini Yoga’yı diğer pratiklerden ayıran en önemli fark, manevi boyuta daha çok odaklanan uygulamalar içermesi. Elbette bu türde de fiziksel egzersizler mevcut. Ancak Hatha Yoga, Ashtanga Yoga ya da Vinyasa Yoga gibi türler; Kundalini Yoga’ya kıyasla fiziksel egzersizlere çok daha fazla odaklanıyor. Kundalini Yoga pratikleri sırasıyla tekrarlayan altı aşamadan oluşuyor. Bu aşamalar; açılış ilahisi, ısınma (pranayama), duruşlar (kriya), gevşeme, meditasyon ve kapanış ilahisi olarak sıralanıyor.