Cildinizde yağlanmadan kaynaklanan parlamalar oluşmasından, gözenek görünümünden ve siyah noktalardan şikayetçi misiniz?
Cildinizin zaman zaman makyajı kustuğunu ya da kullandığınız makyaj ürünlerinin kolayca dağıldığını mı gözlemliyorsunuz? Cevabınız “Evet!” ise yağlı ciltliler kulübüne hoşgeldiniz. Ancak endişelenmenize hiç gerek yok. Çünkü etkili ve düzenli bir cilt bakım rutini eşliğinde tüm bu problemlere çözüm bulabilir, cildinizi ideal nem ve yağ dengesine kavuşturabilirsiniz.
Peki, yağlı cilt bakımı nasıl yapılır? Yağlı ciltler hangi bakım ürünlerini kullanmalıdır? Aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını ve daha fazlasını öğrenmek için hazırladığımız ipuçlarına göz atmanız yeterli.
Cilt Neden Yağlanır?
Cildimizde bulunan yağ bezleri, cildi korumak ve beslemek amacıyla sebum adı verilen bir salgı üretir. Yağlı ciltlerin salgıladığı sebum düzeyi normalden daha fazladır. Cilt düzenli olarak temizlenmediği ve nemlendirilmediği takdirde, biriken sebum kalıntıları cildin yağlanmasına sebep olur. Zamanla söz konusu kalıntılar gözenekleri tıkar ve çeşitli cilt sorunlarına davetiye çıkarır. Tüm bu süreç, cildinizin gün içinde yağlı görünmesine, siyah nokta ve akne oluşumuna karşı savunmasız olmasına yol açar. Yağlı cilt bakımı rutininin amacı da ciltteki sebum ve nem dengesini sağlamak, bu sayede olası cilt problemlerinin önüne geçmektir.
Kısacası, cildinizin nem ihtiyacını karşılamak ve sebum dengesini korumak sizin elinizde. Üstelik bunu yapmak, aslında hiç de zor ya da zahmetli değil. Gelin, “Yağlı cilt bakımı nasıl olmalı?” sorusuna yanıt arayalım ve cilt bakım rutininizi adım adım birlikte oluşturalım.
Yağlı Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Cilt bakım ürünleri farklı cilt tiplerinin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak geliştirilir. Bu nedenle bakım rutininizde cildinizin yapısına uygun ürünlere yer verdiğinizden emin olmalısınız. Aşağıda yer alan 3 adımı uygulayarak eksiksiz bir cilt bakım rutini oluşturabilir, cildinizdeki sağlıklı ve canlı görünümün tadını çıkarabilirsiniz.
1. Cildinizi Kir ve Yağ Kalıntılarından Temizleyin
Cildinizde gün boyunca ter, kir, toz ve yağ kalıntıları birikir. Bu nedenle makyaj yapmadığınız günler de dahil olmak üzere, her sabah ve akşam cildinizi derinlemesine temizlemeyi alışkanlık haline getirmenizde yarar var. Ancak sabun kullanmaktan kaçınmalısınız. Cildi kurutan sabunlar, yağ bezlerinin kuruluğu gidermek için daha fazla çalışmasına sebep olur. Böylece cildinizin sebum üretimi dengelenmez, aksine artar. Yağlı ciltlere uygun yüz temizleyici ürünleri tercih ederek cildinizi nazikçe tüm kir kalıntılarından arındırabilir, gözeneklerinizin tıkanmasını önleyebilirsiniz.
Cildin en üst katmanı epidermis olarak adlandırılır. Yüz temizleyicilerin temel amacı, epidermis tabakasında biriken toz, kir ve yağ kalıntılarını ciltten arındırmaktır. Kozmetik markaları, genellikle yüz temizleme ürünlerini farklı cilt tiplerini...
2. Yüz Toniklerinden Yardım Alın
Cilt temizliği rutininizin ikinci aşamasında yüz toniklerinden yardım alabilirsiniz. Likit formda üretilen tonikler, gözeneklerin yüz temizleyicilerin yetersiz kaldığı kirlerden arındırılmasında ve beslenmesinde önemli bir rol oynar. Yağlı ciltlere sahip kişilerin en yaygın şikayetlerinden birinin gözenek görünümü olduğuna şüphe yok. Gözenek sıkılaştırıcı etkiye sahip ve alkol içermeyen ürünler bu problemle savaşmanıza yardımcı olabilir. Seçtiğiniz toniği temiz bir makyaj pamuğuna yeterli miktarda dökerek cildinizi nazikçe silmeniz yeterli. Daha sonra cildinizin toniği emmesi için yaklaşık bir dakika bekleyebilir ve üçüncü adıma geçebilirsiniz.
Tonik, gözeneklerde biriken kir ve yağ kalıntılarını arındıran antiseptik özellikli losyonların genel adıdır. Toniklerin günlük cilt bakım rutini içinde ve yüz temizleyicilerden sonra kullanılması önerilir. Çünkü yüz temizleyici ürünler tek...
3. Cildinizi Derinlemesine Nemlendirin
Yağlı ciltlere sahip kişilerin sıklıkla yaptığı bir diğer cilt bakım hatası da nemlendirici kullanmamaktır. Siz de cildinizin hâlihazırda yağlı olduğunu ve onu nemlendirdiğiniz takdirde daha çok yağlanacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak bu, oldukça yanlış bir kanı.
Nem, istisnasız her cilt tipi için hayati bir gereksinimdir. Cildiniz nemsiz kaldıkça daha çok sebum üreterek bu açığı kapatmaya çalışır. Bu nedenle cildinizin sağlığı için yapabileceğiniz en doğru şeylerden biri, onun yapısına uygun bir nemlendiriciyi düzenli olarak kullanmak. Yağ içermeyen, hafif yapılı bir nemlendirici seçerek cildinizin nem ve mineral desteğine kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
Son bir hatırlatmamız daha var: Göz çevrenizdeki cilt dokusu son derece narin ve hassas olduğu için, göz çevrenize bakım uygularken doğrudan bu amaçla üretilmiş nemlendiricilerden yardım alabilirsiniz.
4. Bonus: Cildinize Konsantre Bakım Desteği Sağlayın
Günlük cilt bakım rutininizi oluşturmak için yağlı ciltlere uygun bir yüz temizleyici, tonik ve nemlendiriciden yardım almanız yeterli. Peki, günlük rutininizi desteklemeye ve daha etkili hale getirmeye ne dersiniz? Bunu yapmak için doğru adres, yüz maskeleri ve peeling ürünleri…
Sağlıklı bir cildin kendini yenileme süresi ortalama 24 saattir. Cildiniz kendini yeniledikçe, epidermis tabakasında ölü hücre kalıntıları birikir. Söz konusu kalıntılar ciltten arındırılmadığı takdirde gözenekleri tıkayabilir ve cildin nefes almasını...
Yüz maskelerinin ve peeling’lerin 7-10 günde bir ve düzenli olarak kullanılması tavsiye edilir. Bu tip ürünleri cildinizin ihtiyaçlarını karşılamak için gelen destek kuvvetler olarak düşünebilirsiniz. Düzenli peeling yapmak, cildinizin kendini yenileme sürecini desteklemek için oldukça etkili bir yoldur. Ancak seçtiğiniz ürünün tavsiye edilen kullanım sıklığından şaşmadığınızdan emin olmalısınız. Aksi takdirde cildinizin nem ihtiyacını artırabilir ya da tahriş olmasına neden olabilirsiniz.
Yağlı ciltlere uygun yüz maskeleri cilde etkili nem desteği sağlamayı, gözenekleri sıkılaştırmayı ve arındırmayı hedefler. Özellikle kil ve kömür gibi doğal bileşenler içeren maskeler, cildin sebum üretimini dengelemek açısından etkilidir. Düzenli olarak yüz maskesi kullanarak cildinize daha canlı ve ışıltılı bir görünüm kazandırabilir, cildinizdeki fazla yağı arındırabilirsiniz.
Yağlı Ciltler İçin Bakım İpuçları
Cilt bakım rutininizi eksiksiz ve düzenli şekilde uygulasanız bile cildinizdeki yağlanmanın önüne geçemediğinizi mi düşünüyorsunuz? O halde sorun, gündelik hayatta farkında olmadan yaptığınız basit hatalarda olabilir. Gelin, cildinizin yağlanmasına yol açabilecek bazı alışkanlıkları da gözden geçirelim.
5. Makyajınızı Temizlemeyi İhmal Etmeyin
Haklısınız, yoğun ve koşuşturmacalı geçen bazı günlerin sonunda makyajınızı temizlemek şöyle dursun, yatağınıza yatmak bile yorucu bir göreve dönüşebilir. Ancak makyajınızı temizlemeden uykuya daldığınız her gece cildinizin sağlığını olumsuz etkiler. Makyaj temizliği rutininizi ihmal etmekten kaçınmalısınız. Aksi takdirde cildinizin yağ ve nem dengesini korumak zorlaşabilir.
6. Mümkün Olduğunca Ilık Su Kullanın
Yaz sıcaklarında yüzünüzü buz gibi suyla yıkamanın harika bir his olduğuna şüphe yok. Tıpkı, kış soğuklarında sıcacık bir duş almanın da son derece rahatlatıcı olduğu gibi… Ne var ki, çok sıcak ya da soğuk suyun cildinizin dostu olmadığını hatırlatmamız gerek. Yüzünüzü yıkarken ya da duş alırken mümkün olduğunca ılık su kullanmaya çalışmanızı öneririz. Çünkü çok sıcak veya soğuk su da cildinizin nem ihtiyacını artıran faktörler arasındadır.
7. Güneş Koruyucu Olmadan Asla
Son olarak, sağlıklı ve canlı görünen bir cilde kavuşma yolunda en önemli müttefiklerinizden birinin güneş koruyucular olduğunu da vurgulayalım. Güneş koruyucu ürünler genellikle yağ formunda olduğu için onlara önyargılı yaklaşabilirsiniz. Ancak yağlı ciltlere uygun güneş koruyucular, mat ve pürüzsüz bir cilt görünümünü destekler. Güneşin zararlı UVA ve UVB ışınlarının yalnızca yaz aylarında değil, yılın her döneminde cilt sağlığınızı riske attığını unutmayın. Cildinize uygun bir güneş kremini düzenli olarak kullanarak cildinizi koruma altına alabilir, bakım rutininizi daha güçlü ve etkili hale getirebilirsiniz.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Yüz Temizleyici | - |
2 | Yüz Toniği | 10 |
3 | Peeling | - |