Vücut Yağları
Söz konusu cilt bakımı olduğunda genellikle her birimiz ilk etapta yüzümüze odaklanıyoruz. Ancak vücudumuzun geri kalan bölgelerindeki cilt dokusunun da benzer ölçüde nem ve besin desteğine ihtiyaç duyduğunu gözden kaçırabiliyoruz. Özellikle kuru, kurudan karmaya dönük ve çok kuru cilt tiplerinin vücut bakımında nemlendirici etkisi yüksek ürünler tercih etmesi oldukça önemli. Aksi takdirde vücudun diz, dirsek, topuk, el, ayak ve bacak gibi bölgelerindeki cilt dokusunda kuruluktan kaynaklı olarak pullanma, kaşıntı, gerginlik ve kızarıklık gibi belirtiler meydana gelebiliyor.
Vücudumuzun genelinde cildimizin pürüzsüzlüğünü, elastikiyetini ve yumuşaklığını korumanın temel yolu nemlendirici etkili vücut bakım ürünlerini tercih etmekten geçiyor. Söz konusu ürünlerin içinde vücut yağı türleri de mevcut. Vücut bakım yağı olarak da adlandırılan bu kozmetik ürünleri, yağ yapılı olmaları sayesinde özellikle kuru ve çok kuru cilt tipleri tarafından çok seviliyor. Peki, vücut yağı ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Vücut yağı duştan önce mi sonra mı kullanılmalı? En iyi vücut yağı seçenekleri hangileri? Siz de vücut bakım yağı türleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
Vücut Yağı Ne İşe Yarar?
Vücut bakım yağı türlerinin temel kullanım amacı cilde nemlendirici ve besleyici bakım desteği kazandırmaktır. Bu tip ürünlerin formülünde Hindistan cevizi yağı, skualan, jojoba yağı ve üzüm çekirdeği yağı gibi nemlendirici etkisi yüksek ve doğal bileşenler kullanıldığı için cilde yumuşaklık ve pürüzsüzlük kazandırmaya da yardımcı olurlar. Bazı vücut yağı türlerinin cilde daha bronz ve/veya ışıltılı bir görünüm kazandırmak ya da SPF içermeleri sayesinde cildi güneşin zararlı UV ışınlarına karşı korumaya yardımcı olmak gibi ekstra işlevleri de bulunur. Hoş kokulu esansiyel yağlar içeren bazı vücut yağı türleri aromaterapi uygulamaları için de kullanılabilir.
Kuru Yağ Nedir?
Vücut yağı türlerine göz atarken karşınıza çıkabilecek olan kuru yağ çeşitleri, kozmetik sektöründe özellikle son yıllarda daha da popülerlik kazanmıştır. Kuru bakım yağı türleri yağ formunda olmasına rağmen ciltte yağlı ve ağır bir his bırakmayan, özel formülleri sayesinde cilt tarafından oldukça hızlı şekilde absorbe edilen ürünlerdir. Normal şartlarda vücut yağı çeşitleri genellikle kuru ve çok kuru cilt tipleri tarafından tercih edilirken, yağlı ve karma ciltler için kuru bakım yağı çeşitleri daha ideal alternatifler sunabilir.
Vücut Yağı Nasıl Kullanılır?
Vücut yağı kullanımı üründen ürüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çünkü bazı ürünler yalnızca vücutta kullanıma uygunken, bazıları saç ve yüz bölgelerinde de kullanılabilecek şekilde geliştirilir. Ürünlerin formülüne ve yapısına bağlı olarak, ideal uygulama miktarı da farklıdır. Çok yoğun yapılı ürünleri kontrollü ve az miktarda uygulamak gerekir. Aksi takdirde ciltte yağlı ve yapışkan bir doku bırakabilirler. “Vücut yağı nasıl kullanılır?” sorusuna en doğru yanıtı bulmak için satın aldığınız ürünün ambalajında bulunan kullanım talimatlarına göz atabilirsiniz.
En İyi Vücut Yağı Hangisi?
Neredeyse tüm kozmetik ürünlerinde olduğu gibi, en iyi vücut yağı seçimi de kişisel tercihlere bağlı olarak değişebilir. Çünkü piyasadaki her bir ürünün yapısı, içerdiği bileşenler, dokusu ve kullanım amaçları bir diğerinden farklı. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bazı ürünler hem ciltte hem de saçta kullanıma uygunken bazıları da doğrudan vücut bakımı için tasarlanıyor. Bazıları yoğun yağ yapısına sahipken bazı vücut bakım yağı türleri kuru yağ kategorisinde değerlendiriliyor. Işıltılı vücut yağı seçeneklerinin yanı sıra, bronzlaştırıcı ve/veya matlaştırıcı etkili ürün seçenekleri de mevcut. Peki, sizin için en iyi vücut yağı hangisi? Bu soruya yanıt bulmak için aşağıdaki önerileri inceleyebilir, vücut yağı tavsiye ve önerilerine daha detaylı olarak göz atmak için ise En İyi Vücut Yağları isimli rehberimizi okuyabilirsiniz.
- Nuxe Huile Prodigieuse Çok Amaçlı Kuru Bakım Yağı: Huile Prodigieuse isimli Nuxe vücut yağı hem kuru hem de çok kuru ciltler tarafından kullanıma uygun bir ürün. Yoğun nemlendirici etkili bileşenler içermesi sayesinde cilde besleyici ve onarıcı bakım desteği uygulayan ürün, çok amaçlı bir yağ alternatifi. Hem vücutta hem de yüzde ve saç uçlarında kullanıma uygun şekilde geliştirilmiş. Çatlaklar için vücut yağı arayanlar için de cazip bir alternatif oluşturuyor. Yoğun ve yağ yapılı olması sebebiyle cilde az miktarda uygulanması yeterli olan Nuxe ışıltılı vücut yağı saç uçlarına haftada bir ya da iki defa sürülebiliyor. Ürünü saç maskesi olarak kullanmak da mümkün. Ancak bu durumda şampuan öncesinde kullanılması ve ardından saçtan tamamen arındırılması gerekiyor.
- Melly’s Nature Bloom Multi-Use Dry Oil: Çok amaçlı kuru yağ seçeneklerinden bir diğer de Melly’s Nature markasının imzasını taşıyan Bloom Multi-Use Dry Oil olacak. %100 doğal ve bitkisel kaynaklı içerikler kullanılarak formüle edilen ürün, koruyucu içermemesiyle dikkat çekiyor. Çok kuru ciltler için vücut yağı arayanlar bu alternatife de gönül rahatlığıyla bir şans verebilir. Bu yağ da hem çatlaklara hem de saç uçlarına sürmeye uygun şekilde geliştirilmiş. İçeriğinde esansiyel yağ türleri mevcut ve arzu edilirse cilde doğrudan sürülmek yerine bir vücut nemlendiricisinin içine birkaç damla karıştırılarak da kullanılabiliyor.
- Yves Rocher Monoi Işıltı Veren Saç ve Vücut Yağı: En popüler Yves Rocher vücut yağı seçeneklerinden biri olan Monoi Işıltı Veren Saç ve Vücut Yağı %97’den yüksek oranda bitkisel bileşenler kullanılarak geliştirilmiş. İsminden de anlaşılabileceği üzere hem vücutta hem de saçta kullanıma uygun olan ürün, Tahiti Monoi özü içeriyor. Bu bileşen anavatanı Fransa olan Tiare çiçeklerinin Hindistan cevizi yağıyla işlenmesi neticesinde elde ediliyor. Besleyici ve yumuşatıcı etkisi sayesinde tüm cilt tiplerine bakım desteği sağlayabiliyor. Doğal simli vücut yağı arıyorsanız bu ürün de sizi çok memnun edebilir. Çünkü formülünde doğrudan ışıltı veren pigmentler bulunuyor ve yaz aylarında cilde hafif bir bronzluk kazandırıyor. Ürünün içeriğinde mineral yağ, renklendirici ve silikon yok. Kullanım öncesinde şişenin çalkalanması gerekiyor.
- Kiehl’s Creme de Corps Nourishing Dry Body Oil: Çok kuru ciltler için vücut yağı seçeneklerinden bir diğeri olan Kiehl’s Creme de Corps Nourishing Dry Body Oil’in en önemli avantajlarından biri sprey formunda olması. Bu sayede daha pratik ve kontrollü bir kullanım deneyimi sunuyor. İçeriğinde skualan, üzüm çekirdeği yağı, avokado yağı ve susam yağı gibi bileşenler olan ürünü cildinize sıktıktan sonra emilene dek hafifçe masaj yapmanız yeterli. Günlük vücut nemlendiricisinden önce kullanılabiliyor. Parfümünde vanilya ve badem notaları ön plana çıkıyor.
- Caudalié Pürüzsüzleştirici & Işıltı Verici Elixir Yağ: Hafif simli vücut yağı seçeneklerinden hoşlanıyorsanız ışıltı verici ve pürüzsüzleştirici özelliğe sahip olan Caudalie vücut yağı da tam size göre olabilir. %99 gibi son derece yüksek bir oranda doğal kaynaklı bileşenler içeren ürünün formülünde hayvansal kaynaklı bileşenler bulunmuyor. Formülde özellikle üzüm çekirdeği yağı, Hint inciri yağı ve argan yağı ön plana çıkmış. Vücut, dekolte bölgesi ve saçlarda kullanıma uygun olan yağ parfümsüz. Kokusu frenk incirinden kaynaklanıyor. Hamilelik döneminde de kullanıma uygun ve tüm cilt tiplerine uyum sağlayabiliyor.
- Atelier Rebul İstanbul Ultra Zengin Kuru Vücut Yağı: Kuru vücut yağı önerilerimizden bir diğer de Atelier Rebul’un geliştirdiği İstanbul isimli ürün. Sadece vücut bölgelerinde kullanıma uygun olan Atelier Rebul vücut yağı makademya, üzüm çekirdeği, kayısı çekirdeği, jojoba, tatlı badem ve havuç çekirdeği gibi birçok farklı bitkisel bileşenin yağlarını içeriyor. Paraben kullanılmadan geliştirilen ürün antioksidan içerikli. Hem kuru hem de çok kuru cilt tipleri tarafından tercih edilebiliyor.
- L’Occitane Almond Supple Skin Oil: Eğer cildiniz badem yağıyla iyi anlaşıyorsa ve bademe alerjiniz olmadığından eminseniz Almond Supple Skin Oil isimli Loccitane vücut yağı da ilginizi çekebilir. %50’den fazla oranda tatlı badem yağı içeren bu ürün de yalnızca vücutta kullanılabiliyor. Çatlaklar için vücut yağı kategorisinde yer almasının yanı sıra, cilde daha sıkı bir görünüm kazandırmaya da yardımcı oluyor. İçeriğinde ketencik tohumu, misket gül çalısı ve havuç gibi bileşenlerin yağları da var. Cilde pürüsüzlük kazandırmak açısından etkili olduğunu da belirtelim.
- The Body Shop Boost Shine On Saç ve Vücut Yağı: Boost Shine isimli The Body Shop vücut yağı da hem saçta hem de vücutta kullanıma uygun şekilde geliştirilmiş. İçeriğinde zeytinyağı, Brezilya fındığı yağı, organik Hindistan cevizi yağı ve susam tohumu yağı bulunuyor. Hayvansal kaynaklı bileşen içermemesinin yanı sıra, %99 oranında doğal bileşenlerden oluşuyor. Narenciye notalarının baskın olduğu bir kokuya sahip olan vücut yağı, saç maskesi olarak da kullanılabiliyor. Işıltılı vücut yağı arayanlar için bu ürün de oldukça cazip bir alternatif.
- Bioxcin Gold on Skin Kuru Yağ: Kuru yağ kullanmayı tercih edenler için son önerimiz ise Gold on Skin isimli Bioxcin vücut yağı olacak. Cilde hem ışıltılı hem de hafif bronz bir görünüm kazandırması sebebiyle özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih edilen bu ürün de %90 oranında doğal kaynaklı bileşenler kullanılarak formüle edilmiş. İçeriğinde E vitamini, ayçiçek yağı, yasemin çiçeği yağı, Hindistan cevizi yağı, kalendula ve hanımeli çiçeği yağı gibi birçok farklı bileşen yer alıyor. Paraben içermediğini ve kullanım öncesinde şişesinin iyice çalkalanması gerektiğini de belirtelim.