Saç Bakımı
Saçlarının sağlıklı, hacimli, parlak ve dolgun görünmesini kim istemez ki? Ancak saçlarımızın hem sağlığını hem de kusursuz görünümünü korumak için onlara nem ve bakım desteği sağlamamız büyük önem taşıyor. Tıpkı cilt bakımında olduğu gibi, saç bakımı rutininin de belli başlı aşamaları ve püf noktaları var. Herkesin saçlarının yapısı, ihtiyaçları ve sorunları farklı olabiliyor. Bu nedenle saç bakımı rutininin de kişiye özel şekilde kurgulanması ve doğru ürünler eşliğinde yapılması büyük önem taşıyor. Peki, saç bakımı nasıl yapılır? Boyalı saç bakımı nasıl olmalı? Saç bakımı ürünleri nelerdir? Saç bakımında hangi yağlar kullanılır? Saç hangi sıklıkla yıkanmalı ya da boyanmalı? Kuru saç bakımı rutininde dikkat edilmesi gereken püf noktalar hangileri? Gelin, tüm bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını birlikte bulalım.
Saç Hangi Sıklıkla Yıkanmalı?
Evde saç bakımı rutininin nasıl olması gerektiğinden söz etmeden önce, daha temel ve genellikle gözden kaçan bir noktaya değinmekte fayda var: Saç yıkama sıklığı. Elbette her birimiz saçlarımızı ve saç derimizi kir ve yağ kalıntılarından arındırmak için düzenli olarak yıkıyoruz. Fakat bu işlemin hangi sıklıkta yapıldığı da saç sağlığını doğrudan etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. Özellikle yağlı saç derisine sahip kişiler, saçlarının ağırlaşmış ve hacimsiz görünümünü ortadan kaldırmak için saçlarını her gün, hatta günde birkaç kez yıkamaya başvurabiliyor. Ancak aslında bu oldukça yanlış. Çünkü saç derimizde bulunan yağ bezleri, saç köklerini ve tellerini beslemek amacıyla yağ üretiyor. Yağlı saç tipi de bu yağın normalden fazla üretilmesi sonucunda ortaya çıkıyor. Eğer saçlar gereğinden sık ve fazla yıkanırsa, bu kez saç derisindeki yağ bezleri bu eksiği kapamak için daha da fazla yağ üretme eğilimine geçiyor. Böylece saçlar ne kadar sık yıkanırsa o kadar sık yağlanmaya başlıyor.
Elbette “Saç kaç günde bir yıkanmalı?” sorusunun yanıtı kişiden kişiye göre değişebilir. Ancak genel anlamda baktığımızda, uzmanlar saçların haftada iki ya da üç kez yıkanmasının ideal olduğunu belirtiyor. Eğer siz de saçlarınızın sık sık yağlandığından şikayetçiyseniz, ilk etapta saç yıkama sıklığı ve rutininizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede saç derinizin sebum ve nem oranını ideal dengede tutmak da kolaylaşacaktır.
Saç Hangi Sıklıkla Boyanmalı?
Saçları sıklıkla ısıya veya kimyasal bileşenlere maruz bırakmak, saç bakımı rutinimizden verim almayı da zorlaştırıyor. Çünkü ısı ve kimyasal bileşenler saç tellerini yıpratarak onların nem kaybetmesine, buna bağlı olarak da cansızlık, matlaşma, koparak dökülme, kırılma ve hacim kaybı gibi sorunlara karşı daha meyilli hale gelmelerine yol açıyor. Saç boyalarının da birçoğunun içeriğinde kimyasal bileşenler olduğu için, çok sık saç boyamak ya da boyatmak da saç sağlığını olumsuz etkileyen faktörler arasında. Özellikle saçların doğal renginden daha açık tonlarda bir boya kullanıldığında, saça uygulanan açıcı bileşenler saç tellerini ciddi düzeyde yıpratıyor. Peki, o halde saç hangi sıklıkla boyanır?
Uzmanlar saç boyama sıklığı için minimum dört haftalık bir süreçten söz ediyor. Başka bir deyişle, saçınızı bir kez daha boyamadan önce en az yaklaşık bir ay beklemeniz öneriliyor. Elbette bu hususta kullandığınız saç boyasının içeriği ve ne kadar kimyasal bileşen içerdiği de oldukça önemli. Ayrıca, hâlihazırda yıpranmış, cansız ve dökülme sorununa meyilli saçlarınız varsa, bu süreyi daha da uzun tutmanız tavsiye ediliyor. Saçlarınızı kalitesiz boyalarla yıpratmamak için, doğal içerikli boyaları tercih etmek ve işinin ehli olduğuna güvendiğiniz kuaförlerden destek almak büyük önem taşıyor.
Saç Bakımı Nasıl Yapılır?
Başlarken de belirttiğimiz gibi, herkesin saç tipi farklı ve bu durum hiçbir saç tipinin diğerinden daha kötü ya da iyi olduğu anlamına gelmiyor. Önemli olan tek şey, saç bakımı rutininin saç tipine uygun şekilde oluşturulması. Bu nedenle “Evde saç bakımı nasıl yapılır?” sorusuna yanıt bulmak için, ilk etapta saçlarınızın yapısını ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Saçlarınız ince telli mi, yoksa kalın telli mi? Yağlı saçlara mı sahipsiniz, yoksa kuru mu? Kıvırcık saçlarınız mı var, yoksa düz mü? Tüm bu soruların yanıtı saç bakımı rutininizi planlamaya nereden başlayacağınızı gösterecek. Ardından, saç bakımı aşamaları planlaması kısmına da geçebilirsiniz.
Saçınızın yapısı ve sorunları ne olursa olsun, her saçın nem ve besin desteğine ihtiyaç duyduğunu unutmamak gerek. Saç bakımı rutininde nemlendirici içerikli saç bakım ürünleri kullanılması bu nedenle büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra, şampuan ve saç bakım kreminizi saçlarınızın yapısına uygun seçmeniz de bir o kadar önemli. Saçlarınızı yıpratmaktan kaçınmak için, onları mümkün olduğunca az şekilde ısıya ve kimyasal işleme maruz bırakmalısınız. Eğer saçlarınıza hacim, canlılık ve nem kazandırmak istiyorsanız, saç bakım yağlarından, saç maskelerinden, saç serumlarından ve durulanmayan saç bakım kremlerinden de destek alabilirsiniz. Kısacası, ideal saç bakımı adımları kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Bu konuda size en doğru yolu saçlarınız gösterecektir.
Boyalı Saç Bakımı Nasıl Yapılır?
Söz konusu saç bakımı olduğunda en çok kafa karıştıran konulardan biri boyalı saç bakımı oluyor. Çünkü boyalı saçlar belirli bir miktarda da olsa kimyasal bileşene maruz kaldığı için, yıpranma tehlikesiyle karşı karşıya. Öte yandan, etkili bir saç bakımı rutini uygulanmadığı takdirde, saç boyası da hızla akabiliyor ya da rengi solabiliyor. Bu sebeple boyalı saçlar için saç bakımı ürünleri genellikle renk koruma özellikli oluyor. Ayrıca, bu tip ürünlerin birçoğunun içeriğinde UV filtresi de mevcut. Güneş ışınları da saçları yıpratan ve saç boyasının renginin solmasına sebep olan temel faktörler arasında yer aldığı için, ürünlerin içeriğindeki UV filtresi bu konuda ekstra koruma sağlıyor. Eğer siz de boyalı saçlara sahipseniz boyalı saçlar için özel olarak geliştirilmiş saç bakım ürünleri arasından seçim yaparak ideal saç bakımı rutinini oluşturabilirsiniz.
Kıvırcık Saç Bakımı Nasıl Yapılır?
Kıvırcık saçların harika göründüğüne şüphe yok. Ancak onları kabarmadan, elektriklenmeden ve şeklini kaybetmeden koruyabilmek pek de kolay değil. Kıvırcık saçlar kabarma, elektriklenme ve nemsizlik sorunlarına diğer birçok saç tipine kıyasla daha meyilli olduğu için, kıvırcık saç bakımı rutininde de nemlendirici etkili ürünlerin olması çok önemli. Kıvırcık saç bakımı rutininde başta saç serumları ve saç bakım yağları olmak üzere, birçok farklı saç bakımı ürünü ile ekstra nem desteği sağlamak mümkün. Ayrıca, bukle belirginleştirici/şekillendirici kremler de kıvırcık saçları hayal ettiğiniz görünüme kavuşturmanızı epey kolaylaştırabilir. Kıvırcık saçların şekil almasını kolaylaştırmanın bir diğer yolu da onları üstten kurutmak olacaktır. Bu esnada bir difüzör başlığı da kullanabilirsiniz.
Kuru Saç Bakımı Nasıl Yapılır?
Gelelim, bir diğer soruyu yanıtlamaya: Kuru saç bakımı nasıl olmalı? Kuru saçlarda nem ihtiyacı yüksek olduğu için, tıpkı kıvırcık saçlarda da olduğu gibi, kabarma ve elektriklenme sorunlarıyla çok sık karşılaşıyoruz. Ayrıca kuru saçlar kırılgan ve cansız olduğu için koparak dökülme sorununa da daha meyilli hale geliyorlar. Bu nedenle kuru saç bakımı rutininde saç bakım yağlarının kullanılması büyük önem taşıyor. Kuru saç bakımı argan yağı, Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı ve üzüm çekirdeği yağı gibi nemlendirici etkisi yüksek doğal kaynaklı yağlar eşliğinde daha güçlü ve etkili hale getirilebiliyor. Bu tip yağları saç bakım ampulleri eşliğinde saça uygulamak da mümkün. Özellikle argan yağı saç bakımı rutinine biraz daha nem desteği kazandırmak açısından son derece etkili bir bileşen. Keza kuru saç bakımı rutininde kullanıma uygun birçok saç bakımı ürününün içeriğinde de yer alıyor. Kuru saç bakımı içinde alkol içeren bakım ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durulması da büyük önem taşıyor.
Saç Bakımı Ürünleri Nelerdir?
Yine başlarken belirttiğimiz gibi, saç bakımı rutininizde kullanabileceğiniz birçok farklı bakım ürünü seçeneği mevcut. Elbette bunların tamamının kullanılması şart değil. Saçların yapısına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak, herkesin kullanması gereken ürün çeşidi ve sayısı değişebiliyor. Dilerseniz, ilk etapta saç bakım ürünleri çeşitlerini kısaca sıralayalım:
- Şampuan: Herkes tarafından kullanılan temel saç bakım ürünleri arasında yer alan şampuanlar, içeriklerine ve hangi saç tipine uygun olduklarına bağlı olarak farklı kategorilere ayrılıyor. Kuru, yağlı, yıpranmış, boyalı ve cansız saçlar için envai çeşit şampuan seçeneğine ulaşmak mümkün. Ayrıca piyasada mor şampuan, kuru şampuan, sülfatsız şampuan, kepek şampuanı ve tuzsuz şampuan gibi özel kategorilere ait ürün seçenekleri de yer alıyor.
- Saç bakım kremi: Kendi içlerinde durulanan/durulanmayan şeklinde ikiye ayrılan saç bakım kremleri, saçların yalnızca uçlarına ve boylarına uygulanan ürünler. Saçlara nem, yumuşaklık ve parlaklık kazandırmaya yardımcı oluyorlar.
- Saç bakım yağı: Saçları beslemek ve canlandırmak amacıyla kullanılan saç bakım yağları, türlerine bağlı olarak farklı şekilde ve sıklıkta uygulanabiliyor.
- Saç maskesi: Konsantre formüllere sahip olan saç maskeleri; saça yumuşaklık, nem ve besin desteği kazandırmak için günlük saç bakımı rutinini destekleyici amaçla kullanılabiliyor. Genellikle haftada bir ya da ayda birkaç kez kullanılmaları tavsiye ediliyor.
- Saç spreyi: Saç spreyleri normal şartlarda saçları şekillendirmek veya saç stilini sabitlemek için kullanılıyor. Ancak piyasada içeriğinde bakım içerikleri bulunan ve sprey formunu taşıyan çeşitli ürünler de mevcut.
- Saç serumu: Saç serumları ile durulanmayan saç bakım kremleri hemen hemen aynı amaçla kullanılıyor. Her iki ürün tipi de saçları beslemek, dolgunlaştırmak, onarmak ve güçlendirmek için uygulanıyor.
- Saç sirkesi: Özellikle son zamanlarda giderek daha popüler hale gelen saç sirkeleri, saç derisindeki ölü hücre kalıntılarının temizlenmesine yardımcı oluyor.
En İyi Saç Bakımı Markaları
Hem ülkemizde hem de dünyada, kullanıcıların büyük çoğunluğundan tam not almayı başararak devasa satış rakamlarına ulaşan birçok farklı saç bakım markası mevcut. Etkili ve güçlü formülasyonlara sahip ürünler geliştiren bu markalardan bazılarını daha yakından tanımak için, aşağıdaki listeye göz atmanız yeterli. Elbette en iyi saç bakım markaları yalnızca aşağıda sıraladıklarımızla sınırlı değil.
- Aveda: Hayvanlar üzerinde test yapmayan bir marka olan Aveda, botanik bileşenlerin ağırlıklı olduğu ürünleriyle dikkat çekiyor. Günümüzde Avrupa’nın en popüler saç bakım markaları arasında yer alıyor.
- Ashley Joy: Aslı Şen tarafından kurulan yerli bir saç bakım markası olan Ashley Joy, doğal yağlar ve bitkisel kaynaklı bileşenler içeren ürünlere imza atıyor.
- John Frieda: İsmini kurucusu olan saç stilistinden alan John Frieda özellikle saç boyalarıyla tüm dünyada ünlü. Ancak markanın ürünleri arasında şampuan, saç kremi ve saç maskesi gibi birçok farklı seçenek mevcut.
- Kérastase: L’Oréal grubuna ait bir marka olan Kérastase, farklı saç tipleri ve sorunları için geliştirilmiş ürünleriyle en iyi saç bakımı markaları arasında yer alıyor.
- L’Oréal Paris: L’Oréal Paris yalnızca saç bakımı alanında değil, kozmetik sektörünün tamamında söz sahibi olan bir şirket. Saç bakımı ürünleri ise Elseve ve Professionnel başlıklarıyla piyasaya sürülüyor.
- Matrix: ABD merkezli profesyonel saç bakımı markalarından biri olan Matrix de L’Oréal grubuna ait.
- Milk Shake: Ülkemizde de çok sevilen bir saç bakımı markası olan Milk Shake, kokuları ve doğal bileşenlerin ağırlıklı olarak kullanıldığı formülleriyle ön plana çıkan ürünler geliştiriyor.
- OGX: Johnson & Johnson şirketler grubunun bir parçası olan OGX, ülkemizde özellikle şampuanları ve saç bakım kremleriyle çok tanınan bir ABD markası. OGX şampuanlarının hiçbirinde sülfat bulunmuyor ve markanın geliştirdiği ürün serileri arasında her saç tipine ve sorununa yönelik seçeneklere rastlamak mümkün.
- Pantene: 1947 yılında İsviçre’de kurulan Pantene, ismini ürünlerinin formülasyonunda kullanılan ve Pro-Vitamin B5 olarak bilinen pantenol isimli bileşenden alıyor. Ülkemizde en çok satan saç bakımı markalarından biri.
- Schwarzkopf: Alman kimyager Hans Schwarzkopf tarafından kurulan bu markanın öykeüsü 1898 yılına kadar uzanıyor.
- Toni&Guy: Mascolo kardeşler tarafından 1963 yılında Londra’da kurulmuş olan Toni&Guy, özellikle saç şekillendirici ürünleriyle tanınan bir kuaförlük markası.
- Urban Care: En iyi saç bakımı markaları arasında görülen bir diğer isim olan Urban Care ülkemizde oldukça popüler. Markanın farklı saç tiplerine ve sorunlarına yönelik olarak geliştirdiği birçok farklı bakım ürünü çeşidi bulunuyor.
- Yves Rocher: Fransız saç bakım markaları arasında yer alan Yves Rocher’in doğal ve organik tarımdan elde edilen bileşenler kullanılarak formüle edilen ürünleri oldukça popüler.
- Davines: İtalyan Bollatti ailesi tarafından kurulmuş olan Davines’in ürünleri, kuaför salonlarında da çok sık karşımıza çıkıyor.
- Gliss: Schwarzkopf’un alt markalarından biri olan Gliss, Henkel şirketler grubunun bir parçası. Ürün gamında şampuan, saç bakım kremi, saç spreyi ve saç maskesi çeşitleri ön plana çıkıyor.
- Head & Shoulders: ABD merkezli bir saç bakımı markası olan Head & Shoulders, özellikle kepek karşıtı formülasyonlarıyla tanınıyor.