bifikirbifikir

Venezuela Ekonomik Krizi

Venezuela Ekonomik Krizi

300 milyar varil petrol rezervi ile dünyanın bu alanda zirvesinde yer alan Venezuela, 2013 yılında, eşi benzeri çok az görülen bir ekonomik krizin içine girdi. Güney Amerika ülkesi, elindeki en güçlü koz olan petrole rağmen nasıl bu kadar fakirleşti ve büyük bir yakımın eşiğine geldi, anlamlandırmak ziyadesiyle zor. Fakat her krizin arkasında olan nedenler gibi Venezuela Krizi’nin ardında da güçlü nedenler bulmak mümkün.

Elindeki petrolü verimli şekilde işleyebilecek yeterli imkanı olmayan Venezuela, 2010’lu yılların başında petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ile epey yara aldı. Bunun üzerine ülkenin 1998’den itibaren tek lideri konumunda olan Hugo Chavez’in, 5 Mayıs 2013’te ölümü gelince, Venezuela için çok zor günler başladı. Chavez’in ölümü sonrası sol görüşlü iktidar partisinin kendi içerisinde siyasi anlaşmazlığa düşmesi, krizin boyut atlamasında ilk kıvılcım oldu. Chavez’in yerine geçen Nicolas Maduro, hiçbir zaman beklenen saygıyı görmedi ve partinin ileri gelenleri onu başkanlık makamında istemedi. Git gide tırmanan siyasi kriz ve gerginlik ortamı Venezuela’yı bir çeşit iç krize sürükledi. Petrole bağlı gerileyen ekonomi ve siyasi bağlamda negatif atmosfer, ülkede yolsuzluğun ve rant kavgalarının artmasına neden oldu.

Yönetimsel krizin boyutu büyüdükçe, ekonomik krizin halka ve tabana yayılması da hızlandı. Enflasyon arttı, yoksulluk giderek belirginleşmeye başladı. Venezuela’nın bu süreçte yaşadığı bir diğer talihsizlik de yine siyasi oldu. Güney Amerika’da sol siyasetin etkinliğini yitirmesi ve sağın güçlenmesi bölgede Venezuela’yı yalnız bıraktı. Ülke dış müttefiklerinden gereken desteği alamadı ve 2017 yılında ABD’nin ambargosuna maruz kaldı. Venezuela, tabiri caizse beş parasız ve halkını memnun edemeyen bir ülke olarak git gide yalnızlaştı.

Venezuela, anlaşılacağı üzere 2013’ten beridir her geçen gün derinleşen bir krizin içerisinde. Ülke ekonomisi tamamen yerle bir olmuş durumda ve ülke vatandaşlarının çoğu Kolombiya gibi komşu ülkelerde mülteci olarak yaşam mücadelesi veriyor. Venezuela Bolivar’ı ise bir kağıt parçası haline gelmiş vaziyette. Rekorlar kıran enflasyon Bolivar’ı resmen piyasadan sildi ve Venezuela’nın bu bataklıktan kurtulması çok zor görünüyor.

İlgili İçerikler

Ekonomik (mali) krizler maalesef dünya tarihinde oldukça yaygın bir durum ve bu durum özellikle son 200 yıllık süreçte sık sık...

0

(0)

Benzer Şeyler

Son yıllarda çok revaçta olan ve yüksek gelir kazandıran mesleklerden bir tanesi Web geliştiriciliği. Bu...

MoneyPay

MoneyPay günümüzde son derece yaygın olarak kullanılan dijital cüzdan, para transferi ve ödeme hizmetleri uygulamalarından...

Türkiye ekonomisi son yıllarda kötü gidişatını sürdürüyor ve üst üste kara tablolar ile karşı karşıya...