bifikirbifikir

Büyük Buhran

Büyük Buhran

II. Dünya Savaşı’nı kaçınılmaz hale getiren, ABD’den başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan, tarihin gördüğü belki de en büyük ekonomik kriz Büyük Buhran, 1929 yılında ortaya çıktı. Amerikalıların “Long Depression” olarak adlandırdığı ekonomik kriz, dünyanın finansal ve siyasi yönünü değiştiren bir hadise olarak kayıtlara geçti.

I. Dünya Savaşı sonrası dönem, savaştan çok güçlenerek çıkan ABD için, ekonomik olarak oldukça verimli geçti. Savaşa büyük bir ekonomik güç olarak sonradan katılan ABD, savaş sonunda süper güç olarak dünyada hakimiyeti ele geçirdi. I. Dünya Savaşı’ndan en büyük yarayı alan Avrupa, yorgun bir dönem geçirirken ABD’nin ekonomisi tüm Avrupa’nın iki katı kadar güçlü hale geldi. ABD, yalnızca iki yıl içinde dünyanın en büyük kreditörü oldu. Bu ekonomik güç, ABD’yi adeta zafer sarhoşu yaptı ve 1920’li yılların sonuna doğru ekonomik kriz emareleri baş göstermeye başladı.

1929 Büyük Buhran’ı olarak adlandırılan krizin en temel nedenlerinden biri, 1920’lerde başlayan büyüme adımlarının etkisiyle, sanayi hisselerinin değerlerinin tüm dünyada “şişmesi” ve bu yükselişin bankalardan alınan yüksek krediler ile büyütülmesi oldu. Hisse senetleri yükseldikçe, bu hisselere olan talep arttı ve fiyatlar değerlerinin çok üzerine fırladı. Krizin hemen öncesinde, ABD borsalarındaki işlem hacmi, normal sayılan dönemlerin üç katına kadar çıktı.

Büyük Buhran’ın oluşmasında bir diğer temel neden ise savaş sonrası dönemde, dev bir mekanizma haline gelen finans sektörü üzerindeki denetim mekanizması eksikliği oldu. Özellikle, kötü hesaplanan ve denetlenmeyen “kaldıraçlı” işlem hareketleri, yaşanan büyük krizde önemli rol oynadı. ABD Merkez Bankası’nın (FED), bu dönemdeki yanlış para politikaları da krizi tetikleyen bir diğer ayrıntı oldu.

Büyük Buhran, 1929 yılında başlasa da 1930’ları tamamen etkisi altına aldı ABD’de kriz en çok sanayileşmiş şehirlerde hissedildi. Pek çok insan işsiz ve evsiz kaldı. İnşaat faaliyetleri durdu, tarım ürünlerinin fiyatı neredeyse %50 artış gösterdi. Bu sektörler ile birlikte ağır sanayi ve madencilik de iflasın eşiğine geldi. ABD’nin yaşadığı bu büyük yıkım tüm dünya ekonomisinin gidişatını değiştirdi. . Tüm dünya ekonomileri bu krizden dolayı yara aldı. Ülkeler, Büyük Buhran’ın yaralarını uzun sürelerde sardı ve bu krizin etkileri dünyada farklı zamanlarda sonlandı.

İlgili İçerikler

Ekonomik (mali) krizler maalesef dünya tarihinde oldukça yaygın bir durum ve bu durum özellikle son 200 yıllık süreçte sık sık...

0

(0)

Benzer Şeyler

Son yıllarda çok revaçta olan ve yüksek gelir kazandıran mesleklerden bir tanesi Web geliştiriciliği. Bu...

MoneyPay

MoneyPay günümüzde son derece yaygın olarak kullanılan dijital cüzdan, para transferi ve ödeme hizmetleri uygulamalarından...

Türkiye ekonomisi son yıllarda kötü gidişatını sürdürüyor ve üst üste kara tablolar ile karşı karşıya...