Beko Hakkında
Türkiye’nin en köklü beyaz eşya ve ev elektroniği markalarının başında gelen Beko, resmi olarak 1955 yılında kuruldu. İlk etapta ülkeye döviz getirecek karlı bir yatırım olması amacıyla konserve ve salça fabrikası iştiraki olarak düşünülen Beko, ülkemizin II. Dünya Savaşı sonrası geçirdiği zorlu dönem nedeniyle faaliyetlerine o dönemde başlayamadı.
Beko markasının ismi dünyanın önemli konserve üreticilerinden biri olan Bejenaro markasının ilk iki harfi ile şirketin kurucusu Vehbi Koç’un soyadının ilk iki harfinin birleşiminden köken alıyor. Her ne kadar salça ve konserve fabrikası hayali gerçekleşmese de Vehbi Koç şirketi bu marka ve isim altında ilerletmeye devam etti. Beko, 1950’li yılların sonlarında General Electric’in ampul satış bayiliğini üstlendi. Hal böyle olunca şirketin ismi Beko Ticaret A.Ş olarak değiştirildi. Anadolu’da bayilik sistemini kullanan ilk marka olan Beko, aynı yıllarda Vehbi Koç’un beyaz eşya alanında yaptığı yatırım şirketi olan Arçelik’in ürünlerinin tüm Türkiye’ye satışını da üstlendi.
1977 senesine gelindiğinde Arçelik’in distribütörlüğünü Atılım’a devreden Beko, yavaş yavaş kendi beyaz eşya markasını yaratma yoluna gitti. 1983 yılında, geçmişe dayanan bilgi ve birikimi ile beyaz eşya pazarına giren Beko, ülkemizin en büyük markalarından biri haline geldi.
1990’lı yıllarda Koç Holding beyaz eşya ve ev elektroniği ürünlerini yurtdışına ihraç etme yoluna gidince, holdingin yurtdışı ihraç markası olarak Beko seçildi. Yurtdışına açılan ilk Türk beyaz eşya markası olan Beko, iç pazardaki başarısını dış pazara da taşımayı bildi. Beko markasına ait ürünler 100’den fazla ülkede satılıyor ve yaklaşık 300 milyona yakın insan Beko markalı ürünleri kullanıyor.
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu’nda 2000’li yılların başında yapılan yeniden düzenleme neticesinde Beko markası, Beko Ticaret A.Ş bünyesinden çıkarak Arçelik A.Ş çatısı altına katıldı.