2020 yılında kullanıcıların beğenisine sunulan, ancak özellikle son aylarda giderek daha da popüler hale gelen BeReal uygulamasını duydunuz mu? Şimdiden adından çok söz ettirmeyi başaran ve Instagram ile TikTok gibi dev uygulamaların da radarına takılan BeReal hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sizin için cevapladık.
Sosyal medya, hatrı sayılır bir zamandan beri içinde yaşadığımız modern çağın olmazsa olmaz bir parçası. Akıllı telefona sahip olan neredeyse herkes, en az bir sosyal medya uygulamasını aktif olarak kullandığını belirtiyor. Bazılarımız dönem dönem kısa süreli sosyal medya detoksları yapmayı tercih etsek de, bu dünyadan tamamen kopmak artık neredeyse imkansız hale geldi. Zaten çoktandır iş, bireysel kullanımı da aşmış durumda. Neredeyse tüm şirketler sosyal medyayı bir vitrin olarak kullanıp kampanyalarını bu platformlar üzerinden kurarken, sosyal medya da her gün kendi ünlülerini yaratıyor.
Sosyal medyanın hayatımıza envai çeşit fayda sağladığı, elbette yadsınamaz. Sosyal medya platformları farkındalık yaratmak, network sağlamak, sosyalleşmeyi kolaylaştırmak ve bilgi akışı oluşturmak gibi birçok amaca hizmet edebiliyor. Ancak yıllardır çeşitli tartışmalara da konu olduğu üzere, hayatımıza son yıllarda giren bu uçsuz bucaksız dünyanın bazı olumsuz tarafları da var. Bunlardan biri de, sosyal medyanın gerçeklik algısını değiştiriyor olması.
Başta Instagram olmak üzere, birçok sosyal medya platformunda karşımıza genellikle kusursuz hayatlar çıkıyor. Tabii ki, aslında kimsenin hayatı tam anlamıyla kusursuz değil. Ancak artık kullanıcıların büyük çoğunluğu için, sosyal medya profilleri onların hayatını en iyi şekilde yansıtan birer portfolyaya dönüşmüş durumda. Bu portfolyoda da kusurlara, sıradanlığa ya da özensizliğe yer yok. Herkes paylaşımlarını en mükemmel, en etkileyici ve en çarpıcı şekilde hazırlamaya çalışıyor. Tam da bu yüzden, Instagram ve TikTok gibi uygulamalara da her geçen gün yeni filtreler, efektler ve özellikler geliyor.
Peki, son zamanlarda adı iyiden iyiye duyulmaya başlanan yeni bir sosyal medya uygulamasının bu mükemmelliğe karşı çıktığını söylesek, ne düşünürdünüz? BeReal isimli bu aplikasyon, sizi sosyal medyanın spot ışıkları altında da kendiniz olmaya davet ettiğini iddia ediyor. Nasıl mı? Gelin, BeReal uygulaması hakkındaki tüm detaylara beraberce göz atalım.
BeReal Uygulaması Nedir?
BeReal aslında 2020 yılında piyasaya sürülmüş olan Fransız menşeili bir uygulama. Ücretsiz şekilde indirilebiliyor ve kullanılabiliyor. Ancak özellikle geçtiğimiz aylarda adının çok daha fazla duyulmasının sebebi, Instagram ve TikTok’un da dikkatini çekmiş olması. Önce TikTok, ardından da Instagram; BeReal’ın çalışma prensibini yeni bir özellik halinde kendilerine adapte edeceğini açıkladı. Böylece uygulama giderek daha da büyük bir merak konusu haline geldi. Bu sayede de kısa süre içinde bir milyon indirmeyi geçti.
BeReal’ın sosyal medyada yaşanan sözde muhteşem hayatlara bir tepki olarak çıktı aslında. Gerçekçiliği savunan bu uygulama, kullanıcılarına yalnızca anlık paylaşım yapma olanağı tanıyor. Tıpkı Instagram’da ya da Twitter’da olduğu gibi, BeReal’da da ana sayfanızda bir akış var. Ancak bu akışta paylaşılacak fotoğrafların ne zaman çekileceğine siz değil, uygulama karar veriyor.
BeReal’ın çalışma şekli kısaca şöyle: Uygulamayı indirip kendinize bir profil oluşturduktan sonra beklemeye başlıyorsunuz. Çünkü bu uygulama size her gün, ancak kafasına göre bir anda bildirim yolluyor. Bu bildirim geldiğinde paylaşım yapmak için fotoğraf çekebiliyorsunuz. Ancak bunu yapmak için de yalnızca iki dakikanız var. Uygulamanın canı ne zaman isterse o anda, iki dakika içinde hem ön hem de arka kamerayla çekim yapıyorsunuz. Böylece BeReal profilinizde paylaşabileceğiniz bir fotoğrafa ya da videoya kavuşuyorsunuz.
Kulağa ilk etapta garip, ürkütücü, hatta despotça geliyor olabilir. Ancak bu uygulama, içindeki gerçekçi atmosferi kullanıcıları hazırlıksız yakalayarak sağlıyor aslında. Paylaşım yapmak için yalnızca iki dakikanız olduğu için en güzel fotoğrafı seçmek, doğru ışığı yakalamak ya da kendinize bir çeki düzen vermek gibi olanaklarınız da olmuyor. Paylaşmak istediğiniz tüm kareler en gerçek ve çıplak haliyle diğer kullanıcıların beğenisine sunuluyor.
BeReal Nasıl Kullanılır?
BeReal’da yaptığınız paylaşımlar yalnızca sizin görmesini istediğiniz kullanıcılara, yani sizin arkadaş olarak eklediğiniz kişilere gösteriliyor. Bu sayede yine kendi özel alanınızı yaratabiliyorsunuz. Elbette uygulama size her bildirim gönderdiğinde paylaşım yapma mecburiyetiniz de yok. Zaten uygulamanın “Time to BeReal!” komutu sizin müsait olmadığınız ya da uyuduğunuz anlara da denk gelebiliyor. Ancak şöyle bir kural var: Eğer paylaşım yapmamışsanız, arkadaş olarak eklediğiniz kullanıcıların paylaşımlarını da göremiyorsunuz.
“İki dakika benim için yeter, ben çektiğim fotoğrafa filtremi ya da efektimi eklerim!” diyorsanız, BeReal’ın size kötü bir haberi var: Uygulamanın konsepti gereği, hiçbir paylaşıma filtre ya da efekt ekleme şansınız yok. Galerinizde mevcut olan fotoğrafları da ekleyemiyorsunuz. Yalnızca uygulamanın seçtiği zamanda açılan ön ve arka kameradan o an çekilen fotoğraflar, akışa dahil edilebiliyor.
Uygulama size paylaşım yapma vaktinin geldiğini söylediği anda eğer paylaşım yapmak isterseniz, kamerayı açmanız yeterli. Burada karşınıza flaş ve deklanşör butonları çıkıyor. Eğer fotoğraf çekmeye hazırsanız, deklanşör butonuna dokunuyorsunuz. Bu durumda önce arka kamera devreye giriyor ve bir fotoğraf çekiyor. Bundan hemen sonra da ön kamera selfie çekmenizi sağlıyor. Fotoğraflar çekildikten sonra da ille de paylaşma mecburiyetiniz yok. Eğer beğenirseniz, profilinize ekleyebiliyorsunuz.
BeReal’ın Özellikleri Nelerdir?
BeReal’ın dikkat çeken ilk özelliği arşiv bölümünün olması. Tıpkı Instagram’da olduğu gibi, burada da eski paylaşımlarınızı aylık ya da yıllık şekilde arşivleyebiliyorsunuz. Dahası, dilerseniz bu gönderilerinizi diğer sosyal medya platformları üzerinden paylaşmanız da mümkün.
Gelelim bir diğer özelliğe: BeReal’da arkadaşlarınızın yaptığı paylaşımlara reaksiyon verebiliyorsunuz. Ancak beğeni ya da yorum seçeneği yok. Bu uygulamada reaksiyonlar, yalnızca emojiler üzerinden ilerliyor. Üstelik bunda da bir kısıtlama söz konusu. Aktif olarak kullanabileceğiniz yalnızca beş emoji hakkınız var. Kendi fotoğrafınızı da emojiye dönüştürebiliyor, mevcut emojilerden sıkıldığınız takdirde onları silip yenilerini yükleyebiliyorsunuz.
Kendi fotoğrafınızı emojiye dönüştürmenizi sağlayan özelliğin adı, BeReal RealMoji. Akışınızdaki paylaşımların hemen sağ altında bulunan emoji simgesine tıkladığınızda, karşınıza yine bir fotoğraf çekme ekranı çıkıyor. Burada zaten yalnızca başınızın sığabileceği ölçülerde bir kadraj var. Burada dilediğiniz şekilde poz verip kendi emojinizi yaratabiliyor ve arkadaşlarınıza etkileşim kazandırabiliyorsunuz.
App Store ya da Google Play Store’den iOS ve Android işletim sistemli akıllı telefonlara indirilebilen BeReal, sizden kayıt esnasında isim ve soy isim, e-mail adresi, doğum tarihi, telefon numarası, kullanıcı adı ve şifre gibi bilgilerinizi belirlemenizi istiyor. Bir hesap oluşturduktan sonra, rehberinizde bulunan ve uygulamayı hâlihazırda kullanan kişileri görebiliyor, dilerseniz uygulamayı henüz kullanmayan arkadaşlarınıza da davet gönderebiliyorsunuz.
Son olarak BeReal’ın Üniversite Elçi Programı’ndan da söz etmekte yarar var. Uygulamanın popülerliğini artırmak ve özellikle hedef kitlesi olan Z kuşağında daha sağlam bir yer edinmek için geliştirdiği bu program, arzu eden üniversite öğrencilerine BeReal’ın söz konusu üniversiteki yüzü olma fırsatını tanıyor. Üniversite elçisi seçilirseniz uygulamayı daha popüler hale getirmek için çeşitli organizasyonlar düzenlemek, size verilen reklam bütçesini efektif şekilde değerlendirmek ve tanıtım yapmak gibi sorumluluklarınız oluyor. Bu hizmetin karşılığında belirli bir ücret alıyor, ayrıca şirketin start-up projelerine katılım hakkı kazanabiliyorsunuz. Özellikle sosyal medya yönetimi, reklamcılık, basın ve yayın, iletişim tasarımı ve benzeri bölümlerde öğrenim gören öğrenciler için; bu fırsat ilgi çekici olabilir. Ancak bu programa katılmak için, vatandaşı olduğunuz ülkede üniversite öğrenimi görüyor olmanız gerekiyor.
BeReal Geleceğin Instragram’ı Olacak mı?
BeReal’ın Instagram ve TikTok gibi iki dev uygulamanın ilgisini çektiğini az önce belirtmiştik. Yakın zamanda Instagram, BeReal’ın sunduğu bu özellikleri birebir entegre şekilde kopyaladı. Kısa bir süre sonra TikTok da kullanıcılarına tıpkı BeReal gibi anlık bildirim göndererek fotoğraf ve video paylaşmalarını isteyeceklerini açıkladı. Aslında bu iki gelişme de BeReal’ın popülerliğinin giderek arttığının bir kanıtı. Özellikle Z kuşağı, uygulamaya beklenenden daha çok ilgi gösteriyor. Bu da “BeReal yeni Instagram olur mu?” tartışmalarını da beraberinde getiriyor.
Bana sorarsanız, bu ihtimal oldukça düşük. Evet, BeReal’ın çalışma prensibi, aslında Instagram’ın ilk haliyle neredeyse aynı. Hatırlarsınız, Instagram da bundan yıllar önce hikaye, Reels, alışveriş, filtre ve efekt gibi hiçbir özelliğin bulunmadığı bir platformdu. Hatta aslında İngilizcede story olarak adlandırılan hikaye paylaşımı, hayatımıza Snapchat’in soktuğu bir özellik olmuştu. Ancak Instagram, bu tip ilgi çeken özellikleri yakından takip etmek ve hızla kendisine entegre etmek açısından son derece başarılı bir uygulama. Bu sebeple de Z kuşağının radarından da bir an olsun çıkmamayı başarıyor. Dahası, Instagram’ın bize sürekli mükemmel görünen hayatlar fikrini pompaladığı doğru, ancak filtresiz hayatını paylaşmak isteyen kimseye de engel olmuyor. Başka bir deyişle, kendi yaşamını tüm gerçekliğiyle paylaşmak isteyen kullanıcıların bunu Instagram’da yapması da mümkün. O halde gerçekten bize bunu yapmayı mecbur kılan bir uygulamaya ihtiyacımız var mı?
Aslına bakarsanız, sosyal medya kullanımının bu kadar yaygın olmasının en önemli sebeplerinden biri, kullanıcıların, yani bizlerin; beğenilme ve görünür olma ihtiyacı. Keza hem Instagram hem de TikTok temelde bundan besleniyor. BeReal’ın işin bu kısmını ortadan kaldırarak diğer uygulamalarla rekabet etmesi de oldukça güç. Ancak her koşulda, BeReal’ın adını en azından bu yıl içinde daha çok duyacağız gibi görünüyor.