Maviliklere tutkun, Ege ve Akdeniz coğrafyasına aşık bir yazar olan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın yazın hayatının tam merkezine oturttuğu deniz ve denizcilik temalı hikayelerin bir araya geldiği öykü kitaplarından biri de “Merhaba Akdeniz”. Halikarnas Balıkçısı mahlası ile tanınan usta yazar, bu eserinde Anadolu’nun ruhunu denizin mavi hikayeleri ile birleştirmiş diyebiliriz. Anlatılan öyküler o kadar ferah ve sürükleyici ki insan kendisini bir solukta bu kitabı bitirmekten alamıyor. Yalnız, “Merhaba Akdeniz” kitabında denizcilik ile ilgili pek çok terim olduğunu da hatırlatalım. Eğer bu terimlere aşina değilseniz, kitabı okurken birazcık zorlanabilirsiniz.
“Merhaba Akdeniz”in 1940’lı yılların sonunda Halikarnas Balıkçısı tarafından kaleme alındığı biliniyor olsa da bu eşsiz eserin ilk basılı örneğinin 1962 yılında yayımlandığını görüyoruz. Daha sonra farklı yayınevlerinden çıkan baskılarda ise bu öykü kitabının çeşitli değişikliklere uğradığına da şahit olduk. Bu sebeple, sektörde öncü olan yayınevleri, 2000’li yıllarda, 1962’deki baskıya sadık kalacak şekilde “Merhaba Akdeniz”i yeniden revize ederek piyasaya sürdüler. Böylece kitabın günümüzde saf haliyle bulunabilmesi daha kolay hale geldi.
Halikarnas Balıkçısı’nın kendine has tarzıyla tamamen örtüşen, birbirinden güzel kısa hikayelerin bir araya geldiği öykü kitabı “Merhaba Akdeniz”, piyasaya çıktığı dönemde okuyucuyu kendisine bağlamayı başardı. Hatta uluslararası medya ve edebiyat çevreleri de bu eşsiz esere saygılarını her fırsatta iletme ihtiyacı hissettiler.
Bu eser üzerine, Belçika’nın eski turizm bakanı Halikarnas Balıkçısı’nı “Modern Homeros” ilan etti. Ayrıca Fransa’nın eski devlet başkanlarından Georges Pompidou “Halikarnas Balıkçısı bana ne zaman rehberlik etmek isterse, o zaman Türkiye’yi ziyaret edeceğim.” diyerek usta yazarı ve bu başarılı eserini onurlandırdı.