Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın tüm eserlerinde resmettiği Ege hikayelerini bir araya toplayan eserlerinden bir tanesi de “Ege’nin Dibi”. Halikarnas balıkçısı olarak tanıdığımız yazar bu öykü kitabında, diğer öykü kitaplarına nazaran daha az hikaye ile okuyucuların karşısına çıkmayı uygun görmüş. “Ege’nin Dibi” kitabında, birbirinden güzel ve etkileyici 12 farklı kısa hikaye bulunuyor.
1952 yılında ilk baskısı yapılan bu eserin içerisinde bulunan “Karaoğlan”, “Karabulutoğulları”, “Fosforlu Handan”, “Ateşoğlu Nasrettin” ve “Deccal” gibi hikayeler okuyucunun büyük ilgisini çekmişti. “Ege’nin Dibi”nde yer alan öykülerde, Cevat Şakir’in yazın tarzının biraz dışında bir üslup görüyor olsak da bu eserin edebi yönden çok başarılı olduğunu söylemeden geçemeyiz.
Kitapta yer alan hikayelerin tamamı, usta yazarın eserlerinde görmeye alışık olduğumuz deniz tutkusu, Ege kıyılarının güzelliği ve orada yaşayan halkın birbirleri ile aralarındaki ilişkiler üzerinden şekilleniyor. Zaten Halikarnas Balıkçısı denildiğinde insanın ilk aklına da bu tarzda öyküler gelmiyor değil.
“Ege’nin Dibinde” eserinde yer alan hikayelerde rastladığımız samimiyet ve Anadolu kültürünün sade şekilde dışa vurumu, edebiyatımızdaki çok az eserde gördüğümüz bir incelik. Cevat Şakir Kabaağaçlı, zaten genellikle bu aktarımı çok başarılı yapan yazarlarımızdan bir tanesi.
Eğer denize, maviye ve Ege’ye tutkunsanız bu muhteşem eseri mutlaka okumalısınız!