Günümüz dünyasında neredeyse her şeyin bilindiği ve keşfedildiği düşünülüyor. Fakat matbaa bulunmasaydı bugün bildiğimiz birçok şeyi hala öğrenmemiş olabilirdik. Alman bir kuyumcu olan Johannes Gutenberg matbaayı keşfetmeseydi insanlık şu an ne durumda olurdu hayal etmek bile zor.
Johannes Gutenberg tarafından 1450 yılında icat edilen matbaa keşfedildikten kısa süre sonra çok fazla gelişmeye başladı. İlk olarak kutsal kitabın baskısı tamamlandıktan sonra matbaa aktif bir şekilde kullanılmaya başlandı. Fakat matbaanın gerçekten yankı uyandırması Osmanlı Devleti ile mümkün oldu. 1480 yılından sonra Osmanlı Devletinin matbaayı benimsemesi ve kullanmaya başlamasıyla dünyadaki ilk basımevi kurulmuş oldu. Daha sonra ülkenin diğer bölgelerinde de basımevleri kurularak matbaa sektörü yaygın hâle geldi ve bilginin bir yerden bir yere ulaşmasını mümkün kıldı.
Tüm dünya bu icadı benimseyerek önemli kitapları basmaya başladı ve daha sonrasında gazeteler ortaya çıktı. Böylece artık insanların güncel olaylardan haberdar olması da kolaylaşmıştı. Matbaa icat edilmeseydi, dünyanın bir ucunda keşfedilmiş olan bir bilginin diğer ülkelere yayılması imkansız olacaktı.