Stefan Zweig ülkemizde ve hatta tüm dünyada genellikle uzun öyküleriyle daha çok biliniyor. Ancak kurgu dışı eserlerinden de bu alanda, özellikle de biyografi ve deneme türlerinde ne kadar başarılı ve ustalıklı bir yazar olduğunu anlayabiliyoruz. Zweig’ın Dünyanın Mimarları isimli eser dizisinde toplamda üç kurgu dışı eser bulunuyor. Bunlar sırasıyla Üç Büyük Usta: Balzac, Dickens, Dostoyevski, Kendileriyle Savaşanlar: Hölderlin, Kleist, Nietzsche ve Kendi Hayatının Şiirlerini Yazanlar: Casanova, Stendhal, Tolstoy olarak sıralanıyor.
Ülkemizde Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Can Yayınları ve Doğu Batı Yayınları etiketleriyle raflarda yerini alan Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar, serinin üçüncü ve son kitabı. Ancak Can Yayınları’nın baskısında kitabın ismi “Kendi Hayatını Yazan Üç Yazar” şeklinde çevrilmiş. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın baskısı Gülperi Sert’in çevirisiyle okurlarla buluşuyor ve 407 sayfa uzunluğunda. Can Yayınları’nın baskısının çevirmenliğini ise Zehra Kurttekin üstlenmiş ve eser 376 sayfadan oluşuyor.
Zweig’ın sırasıyla Casanova, Stendhal ve Tolstoy’un yazın hayatını ve yaratıcılık süreçlerini incelediği bu eseri; yazarların yaşam öykülerini hem duygusal hem de insani ve felsefi bir açıdan irdeliyor. Aslında ilk bakışta söz konusu üç yazarın birbiriyle örtüşen hiçbir ortak özelliği yokmuş gibi görünse de Zweig onları “ben”lerini keşfettikleri ve inşa ettikleri süreci sanatlarının en önemli misyonu olarak görmek gibi bir noktada ortaklaştırıyor.