Polisiye türünün usta isimlerinden Japon yazar Kanae Minato’nun imzasını taşıyan İtiraflar, Japonya’da 2008 yılında yayınlanmış ve geniş bir okur kitlesinden tam not almayı başarmış bir romandır. Ülkemizde biraz gecikmeli olarak, 2016 yılında Doğan Kitap tarafından yayınlanan eser, 192 sayfadan oluşur. 2010 yılında Öğretmenin İntikamı ismiyle beyazperdeye de uyarlanan romanın konusu, bir öğretmenin iki öğrencisinden aldığı kan donduran intikam üzerinden şekillenir. Minato, son derece yalın ve akıcı bir anlatımla romanın ilk sayfasından sonuna dek okurlara şiddet, ahlak ve adalet gibi kavramları sorgulatmayı başarır.
İtiraflar’ın baş kahramanı olan ortaokul öğretmeni Yuko Moriguçi’nin dört yaşındaki kızı, bir gün Yuko’nun çalıştığı okulun havuzunda ölü bulunur. Yuko kızının gizemli ölümünün peşindeki ipuçlarını araştırdığında, onu iki öğrencisinin öldürdüğünü fark eder. Zaten romanın hem başı hem de kırılma anı burasıdır. Otorite kavramına inanmayan ve öğrencilerinin yaşadığı sorunları onlarla iletişim kurarak çözmeyi tercih eden Yuko, artık kızının katillerinin de birer çocuk olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorundadır. Bunun üzerine, öğretmen kimliğini bir kenara bırakıp, kan donduran bir intikam planına girişir.
İtiraflar alışıldık psikolojik gerilim ve polisiye romanlarının aksine, kan ve vahşet olgularının sıklıkla karşınıza çıktığı bir roman değil. Ancak Minato’nun sakin, soğuk ve yalın anlatımı, eseri benzerlerine kıyasla çok daha gerilimli hale getirmeyi başarıyor. İtiraflar’ı okurken romana bir suçlayanın, bir suçlananların gözünden bakıyor; tepetaklak aile hayatlarından çıkıp topluma karışan çocukların psikolojisini ve masumiyetini yeniden sorguluyorsunuz. Hatta İtiraflar’ın bazı sebeplerden Japon kültürünü yansıtan bir eser olduğunu söylemek mümkün. Ancak romanın esas konusu, hatta derdi, evrensel bir yaraya parmak basıyor.