Toyota
1937 yılında şirketleşen dünya devi Toyota genel merkezi Japonya’nın Toyota şehrinde bulunan ünlü bir otomobil üreticisi. Japon menşeli şirket günümüzde çok uluslu bir ortaklık yapısına sahip. 1960’lı yılların sonlarından beri dünya çapında bir otomobil markası olan Toyota’nın pazardaki ağırlığı ve prestiji oldukça yüksek. Yılda yaklaşık 10 milyon araç üreten Toyota hem Japonya’nın hem de dünyanın en çok satan otomobil markalarından biri olmayı başarıyor.
Toyota’nın ana üretim merkezi ve genel merkez ofisi Japonya’da bulunuyor. Bunun yanı sıra Toyota Avrupa ve ABD başta olmak üzere dünyanın çeşitli noktalarında üretim yapıyor. Toyota markalı araçlar dünyanın 150’den fazla ülkesine satılıyor. Japonya borsaları başta olmak üzere dünyanın çeşitli borsalarında işlem gören Toyota hisseleri şirkete büyük katma değer sağlıyor. Dünya devi Toyota’nın bugün başkanlık koltuğunda Akio Toyoda oturuyor. Toyota kendi ismini taşıyan otomobil markası haricinde lüks otomobil markası Lexus’un da sahibi. Ayrıca şirketin diğer otomobil üreticileri ile de çeşitli ortaklıkları mevcut. Toyota bünyesinde güncel olarak 40.000’e yakın kişi çalışıyor. Toyota dünyanın en çok kar eden otomobil üreticilerinden biri olarak biliniyor.
Toyota Markası Tarihçe
Toyota markasının yaratıcısı ve şirketin kurucusu Sakichi Toyoda 1867 yılında Japonya topraklarında dünyaya geldi. Yetenekli bir marangoz olan babasının yanında çocuk yaşta çalışmaya başlayan Sakichi Toyoda babasından çok şey öğrendi. Zeki bir genç olan Sakichi Toyoda henüz 18 yaşında, yaşadığı bölgedeki gençleri yanına toplayarak bir çalışma grubu kurdu. Kendi icatlarının peşinden giden Toyoda 1890 yılında ahşap dokuma el tezgahını yaptı. 1891 yılında patentini aldığı icadı sayesinde dokumacılıkta çığır açan Sakichi Toyoda, Toyota markasının doğuşuna giden hikayenin ilk adımlarını da atmış oldu.
1892 yılında ilk fabrikasını açan Toyoda bir yandan da icatlarını geliştirmeye devam etti. Toyoda’nın ilk şirketi de yine bu dönemde kuruldu ve Toyoda Shokai Co. ismi ile tanınmaya başladı. Dokumacılık alanında çok büyük icatlar geliştiren ve bunları sanayiye entegre eden Sakichi Toyoda 1911 yılında Toyoda Otomatik Dokuma Fabrikası’nı kurdu. Sakichi Toyoda döneminde şirket dünyanın dev dokuma işletmelerinden birine dönüştü. Toyoda’nın 1930’daki ölümüne kadar dev bir yatırım haline gelen Toyoda 15 bin civarı çalışanı ile dokuma sektörünün zirvesine çıktı. Japon devinin otomotiv sektörü ile tanışması ise 1952 yılında gerçekleşti.
II. Dünya Savaşı sonrası çöken Japon ekonomisini canlandırmak ve ülkeye girdi kazandırmak amacıyla Toyota motor üretimi ve otomobil montajı yapmaya başladı. 1952 yılında açılan Kyowa fabrikası Toyota markasının ilk otomobil üretim merkezi oldu. 1960’larda Toyota’nın otomobil üretim kapasitesi 1.000 aracın üzerine çıkmaya başladı. Böylece Japon otomotiv devi Toyota dünyada da adını duyurmaya başladı. Aynı dönemde şirket dünyanın farklı bölgelerinde farklı ortaklıklar kurdu ve dünyaya açıldı. 1990’lı yıllara gelindiğinde Toyota dünyanın en büyük otomobil üreticileri arasına adını kalıcı olarak yazdırmış görünüyordu. Toyota otomobil üretiminin yanı sıra otomobil motoru üretimi konusundaki başarısıyla da çeşitli ortaklıklar kurmayı başardı.
2010’lu yıllarda yıllık otomobil üretim kapasitesi 8 milyonu aşan Toyota günümüzde ise yine bu denli yüksek rakamlara çıkan üretim gerçekleştiriyor. Markanın satışları 2020 yılında vuku bulan Covid-19 pandemisi nedeniyle kısa süreli bir düşüş yaşasa da Toyota kısa sürede toparlanarak yeniden piyasaya hakim oldu. Toyota bugün dünyada satış rakamları konusunda en iyi üç üreticiden biri konumunda yer alıyor.
Toyota Otomobiller
Toyota binek otomobiller konusunda uzun yıllardır tüm dünyanın zirvesinde bulunan markalar arasında yer alıyor. Toyota otomobiller yalnızca Türkiye’de veya şirketin anavatanı Japonya’da değil tüm dünyada büyük ilgi görüyor. Tüm zamanların en çok satan otomobil modellerinden biri olan Toyota Corolla bu ilginin en büyük örneği. Toyota’nın güncel olarak Türkiye ürün katalogunda SUV ve crossover otomobil modelleri hariç 7 farklı otomobil bulunuyor.
Toyota Auris: Toyota Auris Toyota Corolla modeline hatchback karoser yapısında bir alternatif yaratmak için piyasaya sürüldü. 2006 yılında yollara inen Toyota Auris kullanıcılardan büyük beğeni topladı ve 2018 yılı sonuna kadar üretim bandında yer almaya devam etti. Son olarak hibrit motor ile yollara çıkan 2018 model Toyota Auris daha sonra yerini Toyota Corolla Hatchback modeline bıraktı.
Toyota Camry Hybrid: Toyota Camry Hybrid Toyota’nın tek D segmenti sedan otomobili olarak ürün kataloglarında yer alıyor. Camry Hybrid aynı zamanda Toyota markasının ilk hibrit motorlu otomobil girişimi. 2006 yılında ilk hibrit motorlu Toyota Camry yollarda görüldü. Şimdi ise güncellenen, gelişen ve modernleşen Toyota Camry Hybrid D segmentinin en iddialı oyuncuları arasında yer alıyor. Otomobile ilk bakışta bile Toyota mühendisliğinin kalitesi göze çarpıyor.
Toyota Corolla: Toyota markasının tarihinde en çok satan otomobil modeli olan Toyota Corolla Türkiye pazarında çok kalabalık bir aile ile temsil ediliyor. Bu geniş ailenin ilk üyesi dünya otomobil tarihine geçen sedan Toyota Corolla. C segmentin en performanslı ve donanımlı otomobilleri arasında bulunan Toyota Corolla bugün de tüketicilerden büyük ilgi görüyor. Toyota Corolla’nın yeni versiyonunda kullanıcılar adına önemli teknolojik geliştirmeler de bulunuyor.
Toyota Corolla Hybrid: Efsane Toyota Corolla Sedan Japon üreticinin yeni ürün kataloglarında hibrit motorlu bir versiyon ile de karşımıza çıkıyor. Toyota Corolla Hybrid standart versiyona göre çok daha çevreci ve yakıt tüketimi konusunda cimri diyebiliriz. Tasarım ve diğer özellikler bakımından Toyota Corolla Sedan ile aynı olan araç C segmentinde yer alıyor. 1,8 litre hacmindeki hibrit motor başarılı bir performans ortaya koyuyor.
Toyota Corolla Hatchback Hybrid: Toyota Corolla ailesinde zaman zaman sedan modelin yanında hatchback kasa otomobiller ile de karşılaşıyoruz. Toyota bir dönem Toyota Auris modelini piyasaya sürerek Toyota Corolla Sedan otomobile bir hatchback alternatif yaratmıştı. Bugün ise Auris yerine Toyota Corolla Hatchback Hybrid ürün kataloglarında yer alıyor. Üstelik bu otomobil C segmenti bir hatchback olmanın yanında hibrit motoruyla da fark yaratıyor.
Toyota Yaris: Toyota Yaris hatchback şehir otomobilleri segmentinde Japon üreticinin efsane otomobil modeli olarak biliniyor. 1999 yılından beri ürün kataloglarından hiç çıkmayan Toyota Yaris bugünlerde farklı versiyonları ile de yollarda yerini alıyor. Yaris’in farklı versiyonları büyük ilgi görmesine rağmen klasik Toyota Yaris’in kullanıcıların gönlündeki yeri değişmiyor.
Toyota Yaris Hybrid: Toyota Yaris Hybrid aslında tamamen yeni Toyota Yaris modelinin aynısı diyebiliriz. İki otomobil arasındaki tek fark “Hybrid” ifadesinden de anlaşılacağı üzere motor teknolojisi. Toyota Yaris Hybrid’de standart Yaris’ten farklı olarak 1,5 litre hacminde hibrit motor bulunuyor. Toyota Yaris Hybrid de tıpkı içten yanmalı motora sahip ikizi gibi B segmentinde yer alıyor.
Toyota SUV Otomobiller
Toyota’nın güncel ürün katalogunda sedan ve hatchback otomobiller kadar SUV otomobil modeli ile de karşılaşmak mümkün. Japon devi son dönemde hibrit motorlu SUV ya da crossover modelleri ile piyasada fark yaratmayı hedefliyor. Toyota’nın fark yaratan SUV otomobilleri ülkemizde 6 farklı model ile temsil ediliyor.
Toyota Corolla Cross Hybrid: Toyota ürün gamını her geçen gün genişletmeye devam ediyor. Otomobil efsanesi olan Toyota Corolla artık bir SUV otomobil olarak da sevenleri ile buluşuyor. Toyota Corolla Cross Hybrid SUV konforu ile Toyota Corolla ruhunu birleştiriyor. Üstelik güçlü bir hibrit motorla gelen otomobil yakıt konusunda çok cimri davranırken performansıyla da göz dolduruyor.
Toyota Yaris Cross: Toyota, Toyota Corolla için geliştirdiği “Cross” güncellemesini bir diğer efsane otomobili olan Toyota Yaris için de kullanıyor. B segment bir hatchback ile güçlü bir SUV otomobilin bileşimi olan Toyota Yaris Cross son derece başarılı bir crossover modeli olarak karşımıza çıkıyor. Otomobilin tasarımı ve donanım özellikleri ise kesinlikle kendi segmentinde fark yaratacak kadar başarılı.
Toyota Yaris Cross Hybrid: Toyota Yaris Cross Hybrid aslında tam olarak Toyota Yaris Cross modelinin hibrit motora sahip versiyonu. Japon devi Toyota ürün kataloglarında bu iki otomobili iki ayrı model olarak lanse ediyor. Toyota Yaris Cross Hybrid modelinde standart versiyondan farklı olarak 1,5 litre hacminde 3 silindirli bir hibrit motor sistemi bulunuyor.
Toyota RAV4 Hybrid: Toyota RAV4 diğer birçok Toyota otomobil modeli gibi yeni dönemde hibrit motor ile kataloglarda yer alıyor. D-SUV segmentinde premium otomobillerden olan Toyota RAV4 Hybrid çok güçlü bir şehirli SUV da diyebiliriz. Tasarımıyla, teknik özellikleriyle ve teknolojik ekstraları ile muazzam bir araç olan Toyota RAV4 Hybrid kullanıcılardan da büyük ilgi görüyor.
Toyota C-HR Hybrid: Toyota Türkiye fabrikası tarafından üretilen Toyota C-HR Hybrid çok başarılı bir SUV otomobil görüntüsü çiziyor. Daha çok bir crossover modeli olarak da lanse edilen Toyota C-HR Hybrid C-SUV segmentinde performansı ile fark yaratıyor. Üç farklı donanım paketi ile yollara sürülen otomobil güvenlik, sürüş konforu ve performans anlamında kendi segmentinin çok üzerinde bir efor ortaya koyuyor.
Toyota Land Cruiser Prado: Toyota markasının en donanımlı ve en gösterişli SUV otomobili olan Toyota Land Cruiser artık “Prado” etiketi ile yollarda olmaya devam ediyor. Toyota Land Cruiser Prado full SUV olarak tabir edilen araçlardan. Şehirde veya şehirlerarası yollarda kullanılmasına rağmen özünde bir arazi otomobili de diyebiliriz. Son derece güçlü bir motora sahip Land Cruiser Prado aynı zamanda güvenlik ve sürüş konforu açısından da harika bir otomobil.
Toyota Pick-Up Modelleri
Toyota binek otomobiller alanında olduğu kadar arazi araçları ve pick-up modelleri (pikap) ile de iddialı bir marka. Toyota Türkiye ve Avrupa’da daha çok şehir hayatına yönelik SUV otomobiller ve markanın bir efsane haline dönüşen Toyota pick-up modeli Toyota Hilux ile temsil ediliyor. Toyota’nın farklı tür pick-up modelleri daha çok Kuzey ve Güney Amerika ile Afrika topraklarında kullanılıyor. Örneğin Toyota 2023 ABD ürün katalogunda Toyota Hilux ile birlikte Toyota Tundra ve Toyota Tacoma gibi pikap otomobil modelleri de yer alıyor.
Birçok ödül kazanan ve geçmişte defalarca kez yılın pick-up otomobili olmayı başaran Toyota Hilux ise Türkiye’deki tek Toyota pikap (pick-up) modeli olarak karşımıza çıkıyor. Güncellenen ve eski versiyonlara göre güçlenen yeni Toyota Hilux kendi segmentinde rakiplerine karşı fark yaratıyor.
Toyota Hilux: Toyota markasına ait en iddialı pick-up modeli olan Toyota Hilux geçmişi çok eski yıllara dayanan bir araç. 1960’lı yılların sonunda kamyonet olarak üretilmeye başlayan Toyota Hilux bugünkü haline en benzer yapıya ise ilk kez 2005 yılında kavuştu. Hem şehir içi ve şehir dışı yollarda hem de arazide kullanmaya uygun bir pick-up olan Toyota Hilux modern arazi aracı arayanların ilk tercihlerinden biri oluyor. Toyota kalitesi ve üstün teknik özellikleri ile adından söz ettiren Toyota Hilux daha yıllarca Japon üreticinin ürün kataloglarında yerini koruyacak gibi görünüyor.
Toyota Türkiye
Japonya’nın dünyaya kazandırdığı en önemli otomotiv markalarından ve en büyük otomobil üreticilerinden Toyota Türkiye’de önemli bir operasyon gücüne sahip. Toyota Türkiye operasyonları uzun yıllardır iki şirket tarafından yönetiliyor. Japon devinin Türkiye’de pazarlama ve satış destek hizmetlerinin yanı sıra önemli kapasiteye sahip bir üretim tesisi de bulunuyor.
Toyota üretim operasyonlarını Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş şirketi vasıtası ile gerçekleştiriyor. Şirketin genel merkezi Toyota Türkiye fabrikası ve tesislerin de bulunduğu Arifiye, Sakarya’da yer alıyor. Sakarya’daki fabrikadaki üretim bakım onarım çalışmaları nedeniyle 2023 yılı Şubat ayında bir süreliğine durdurulmuş olsa da gerekli düzenlemeler sonrası üretim faaliyetlerinin devam etmesi bekleniyor. Toyota Türkiye fabrikası güncel olarak Toyota C-HR model otomobilleri üretiyor. Üretilen otomobiller dünyanın 150 farklı ülkesine ihraç ediliyor. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş bünyesindeki fabrika yıllık 280.000 adet kapasite ile Japon üreticinin Avrupa’daki en büyük tesisi konumunda yer alıyor. Ayrıca şirket ülkemizin en büyük ikinci ihracatçısı olmayı başarıyor. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş hisselerinin %90’lık kısmı Toyota Motor Europe, %10’luk kısmı ise Mitsui Co., LTD. şirketine ait. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş’nin kuruluş hikayesi ise 1990 yılına kadar dayanıyor.
Toyota’nın satış, pazarlama ve teknik destek operasyonlarını ise merkezi İstanbul’da bulunan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş yürütüyor. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş, Toyota ve Toyota’ya ait lüks otomobil markası Lexus araçların pazarlama, satış ve satış sonrası destek işlerinden sorumlu uluslararası bir şirket. Aynı zamanda Toyota’nın insan kaynakları kısmını da bu şirket yönetiyor. Toyota üretimden teknik desteğe kadar birçok alanda binlerce işgücünü istihdam ediyor. Şirket, Toyota markasının sürekliliğini ve güvenirliğini devam ettirmesi adına satış ve teknik destek konusunda oldukça özverili çalışıyor. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş, Türkiye genelinde bulunan bayilikleri ve teknik servisleri ile Toyota kullanıcılarının her zaman yanında olmayı hedefliyor.
Corolla Hybrid'in bataryası kendini şarj edebiliyor ve frenleme ile enerjisini geri kazanıyor. Bu sayede, sık trafikte veya şehir içi koşullarda araç, benzinli motoru azaltarak daha fazla elektrik motoru kullanıyor. Bu da daha az yakıt tüketimine ve daha az emisyon salınımına yol açıyor.
Toyota Corolla Hybrid, düşük yakıt tüketimi, çevre dostu özellikleri, güvenlik özellikleri ve sürüş konforu nedeniyle oldukça popüler bir araç. Ayrıca, Toyota markasının güvenilirliği ve dayanıklılığı ile de öne çıkmaktadır.
Toyota Corolla Cross Hybrid’in yeni nesil bir SUV otomobil olması dışındaki en büyük özelliği son teknoloji ürünü hibrit motor ünitesi diyebiliriz. Toyota Corolla Cross Hybrid modelinde Japon devinin geliştirdiği 5. nesil hibrit motor kullanılıyor. Otomobilde bunun dışında öne çıkan detaylara baktığımızda Corolla Cross Hybrid’in yenilenen GA-C platformu üzerine inşa edildiğini görüyoruz. “Toyota Safety Sense 3” sistemi ile güvenliğin üst düzeye çıktığı otomobilde zengin multimedya ve bağlantı özellikleri de dikkatleri çeken diğer detaylar oluyor.
Corolla Cross Hybrid modern ve güçlü bir SUV tasarımına sahip. Toyota SUV ailesi ve efsane Corolla’nın tasarım çizgilerini taşıyan otomobil karakteristik radyatör ızgarası, 3 boyutlu dizayn çizgileri ve keskin hatlara sahip LED ön far tasarımı ile dikkat çekiyor. Otomobilin panoramik cam tavan, geniş bagaj hacmi ve geniş iç hacmi ile de adından söz ettirdiğini eklemek gerek.
Corolla Cross Hybrid’in iç kısmında bizleri tamamen sürücü odaklı bir kokpit ve geniş yolcu seyahat alanı karşılıyor. Koltukların konforu, iç kısımda kullanılan malzemelerin kalitesi ve otomobilin teknolojik donanım açısından gelişmişliği ön plana çıkan detaylar oluyor.
Yeni Corolla Cross Hybrid Türkiye’de “Passion”, “Passion X-Pack”, “Flame” ve “Flame X-Pack” olmak üzere dört farklı donanım paketi seçeneği ile satışa sunuluyor. Otomobilin kalbinde ise 1,8 L hibrit motor yer alıyor. Benzinli motor ile elektrik motordan oluşan bu sistem 140 Hp beygir gücü ve 185 Nm tork gücü üretebiliyor. e-CVT otomatik şanzıman ile desteklenen motor ünitesinin iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz. Corolla Cross Hybrid 100 kilometrede ortalama 5,0 litre yakıt tüketiyor.
Tasarım konusunda ise; ben aracın dış görüntüsünden çok memnun kalarak kullandım. Bana göre aracın kasası göze hitap eden bir kasa, en azından benim için öyle. İç tasarım için de kullanılan ekran haricinde çok hoşuma gitmeyen bir detay olmadı. Daha göze hitap eden ve yeni nesil bir ekran olabilirdi. Ne olursa olsun artıları ve eksileri ile güzel bir deneyimdi hybrid motor bir Toyota Corolla kullanmak. Bu arada yeni çıkardığı Toyota Corolla Cross modelinde bizim gibi kullanıcıların görüşlerini de dikkate alarak benzinli motorla degiştirmişler ve daha performanslı bir motor kullanmışlar 🙂🙂👍👍
Ekonomik, çevreci, ergonomik, estetik oluşu en güzel özellikleri. Uzun yolda yol tutuşu ise harika👍
Ancak bu aracı daha çok şehir içi kullanıcılarına tavsiye ederim, ortalama 70 km hıza kadar şehir içinde elektrikli motorun devrede olması hem yakıt hem de motorun sessizliği açısından harika bir konfor sunuyor.
Şehir dışı uzun yolda ise 70 km hızın üzerine çıktığınız an benzinli motor devreye girdiğinde inanılmaz bir ses ve gürültü eşliğinde yolculuk yapmak durumunda kalıyorsunuz ki her uzun yol sonrası bir süre insanın kendine gelmesi mümkün olmuyor :)
Otomobil dış görüntüsü itibariyle de oldukça cesur; ancak vites kolu, ekran özellikleri gibi bazı detaylarda emsallerine göre epeyce geride kalıyor. Aracı ilk çalıştırdığınızda ve elektrikli motorla kullandığınızda etraftakilerin bakışlarını hissedeceksiniz. Düz yolda sürüş sırasında yaklaşık 70 km hıza kadar elektrikli motorun sessizliği ve tasarrufunu yaşıyorsunuz. Yokuşlarda 1.8 benzinli motor imdadınıza yetişiyor, ama en çok eleştiri getirilen konulardan biri olarak ben de özellikle eco seçeneğinde benzinli motora geçildiğinde ses ve yakıt bonkörlüğünü kabul ediyorum.
Gelgelelim otomobilin fiyat performans durumuna bakacak olursak şu an marjinal faydası en yüksek araçlardan biri olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim.
Hilux, zorlu arazi şartlarında gösterdiği üstün performans ile öne çıkan bir pickup diyebiliriz. Efsane model, bu özelliği ile zorlu coğrafyalar olan, Afrika ve Orta Doğu pazarında oldukça revaçta bir model. Rakipleri henüz onun popülaritesine erişti demek zor. Ancak Toyota da geçmişine güvenerek gelişimi durdurmuş değil. Sürekli yenilenen Hilux, günümüzde oldukça üstün donanımlar ile kullanıcılarına harika bir deneyim sunuyor.