Gandi, Güney Afrika’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar ırkçılığa karşı sivil haklar hareketlerine ilham kaynağı olmuş bir figür olarak şüphesiz ki 20. yüzyılın en büyük liderleri arasında yer alıyor.
Hindistan’ın bağımsızlık hareketinin lideri, dünya çapında milyonlara ilham kaynağı olan Mahatma Gandi, şiddetsiz sivil itaatsizlik yöntemini kullanarak çarpıcı başarılar elde etti ve dünyaya pek çok açıdan damgasını vurdu. Dünya liderleri, bilim insanları, filozoflar ve hatta girişimciler, manevi önemi Hindistan’ı özgürleştirmedeki rolü kadar derin olan Gandhi’den ilham aldılar.
Gandhi, 1869 yılında o zamanlar Britanya İmparatorluğu’nun toprağı olan Hindistan’da doğdu. Gençlik yıllarında, tarih kitaplarında Gandhi hakkında anlatılan özelliklere pek de uygun bir hayat sürdüğü söylenemez aslında. Gandhi, 13 yaşında görücü usulüyle evlendirilmesinin ardından sigara içerek, et yiyerek ve hatta hırsızlık yaparak dindar yetiştirilmesine karşı derin bir isyana geçti. 18 yaşına geldiğinde ise hukuk okumak için Londra’ya gitti. Hukuk kariyerinin ilk yıllarını Hindistan’da geçiren Gandhi, 24 yaşında Güney Afrika’ya gönderildi. Burada, Güney Afrika toplumunun köklü farklılaştırma eylemlerine ve ırk ayrımcılığına tanık oldu. Belki de genç Gandhi’nin hayatındaki en büyük dönüm noktası, 7 Haziran 1893 tarihinde vagonun arkasına geçmeyi reddetmesinin ardından beyaz bir adam tarafından tren istasyonundan atıldığı zamandı. Bu, Gandhi’nin ilk ama kesinlikle son olmayan sivil itaatsizlik eylemini başlattı. Gandhi, 1906 yılında Güney Afrika’daki ilk toplu sivil itaatsizlik eylemini düzenledi. Hindistan’ın özgürlüğü uğruna savaşmak amacıyla evine geri dönmeden önce, tam 9 yıl boyunca bu ülkede Hint hakları için direndi.
Yıllar içinde Gandhi, Hindistan’ın özgürlüğüne kavuşması için sürdürülen mücadelede önde gelen bir figür halini aldı. Yıllarca süren direniş ve çok sayıda tutuklama sonrasında, Gandhi’nin 1942 yılında başlattığı “Hindistan’ı Terk Edin” hareketi Britanya’nın ülkeden çekilmesinin yolunu açtı. Barış yanlısı Gandhi, Hindistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Müslümanlara gösterilen hoşgörüye kızan aşırılık yanlısı bir Hindu tarafından öldürüldü. Hayatını şiddet karşıtı öğütler vererek geçiren bir adam, yarı otomatik bir tabancayla çok yakın mesafeden vuruldu.
Bu lider, sevgi, hoşgörü ve açgözlülükten kaçınmayı öğütleyerek tek başına milyonların harekete geçmesine ilham oldu. Bugün ise barış yanlılığına, barışçıl protestolara ve basit yaşama bağlılığıyla anılıyor.