Dünyanın en popüler video oyunlarından biri olan Counter Strike, 1999 yılında, efsane Half – Life oyununun gelişmiş bir versiyonu olarak yayımlandı. İlk etapta amaç yeni bir Half – Life modu yaratmaktı; ancak mod çok sevilince ortaya yeni bir oyun çıktı. Counter Strike’ın yakaladığı başarı sonrasında oyunun geliştiricisi Valve, Half – Life ile Counter Strike’ı ayırma kararı aldı.
2000 yılından itibaren büyük bir ivme yakalayan Counter Strike, atası kabul edilen Half – Life’ı bile gölgede bırakmaya başladı. Bunun sonucunda, ardı ardına oyunun yeni versiyonları çıkmaya başladı. 1.1, 1.2 gibi isimler alan güncellemeler oyuna büyük ivme kazandırdı. Counter Strike adına gelen ilk önemli güncelleştirme ise 1.3 oldu. Bu güncelleştirme sonrası boyut atlayan Counter Strike, özellikle multiplayer modu ile ünlendi. Fakat Counter Strike, en büyük patlamayı efsane 1.6 modu ile yaptı. Counter Strike 1.6, dünyanın en çok oynanan oyunları arasına girdi. 2003 yılında piyasaya çıkan 1.6, günümüzde halen büyük bir oyuncu kitlesine sahip. “Kült” FPS (birinci şahıs nişancı) oyunlarının başında gelen Counter Strike 1.6, serinin CS: GO ile birlikte en iyi oyunu kabul ediliyor.
Counter Strike 1.6 temelde, terörist timi ile anti – terörist timi arasında geçen mücadeleyi konu ediniyor. Oyunda her takım hedeflerini tamamlamaya ya da karşı takımı ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bu kapışma her tur yenilenen süreyle birlikte baştan başlıyor. Kazanılan raunt sayıları oyunun galibini belirliyor. Oyunda silah vb. ekipmanlar kullanılması ve oyunun içerdiği şiddet öğeleri nedeniyle küçük yaştaki çocukların oynaması için uygun olmadığını söyleyelim.
Counter Strike, 1.6 versiyonun etkisi ile dünyanın en çok satan 22. video oyunu olmayı başardı. Oyun, 2000’li yılların başında büyük sükse yakaladı. Hatta EA Sports tarafından düzenlenen ilk E – spor girişimlerinde “ilk profesyonel fantezi ligi” Counter Strike oyunuyla başladı.