Atari aslında bir marka; fakat Türkiye’de bir dönemin oyun konsollarının hepsine adını verdi. Modern oyun konsollarına geçmeden önce çıkan ilk oyun konsolları her daim “atari” olarak anıldı. Bunun nedeni ise ilk konsolu Atari markasının üretmesi. Bu konuyu açıkladığımıza göre artık daha eğlenceli noktalara geçmememiz için hiçbir sebep yok.
Video oyunları olmadan konsolun tek başına bir işlevi yok. Haliyle “atari” söz konusu olduğunda, akla ilk olarak bu konsollarda oynadığımız en popüler oyunlar geliyor. Dünyada birinci nesil konsollar için binlerce oyun üretildi; ancak amiyane tabir ile birçoğu tutulmadı. Bazı video oyunları ise büyük üne kavuştu ve bir döneme damgasını vurmayı başardı.
Şimdi zamanı biraz geriye alalım. 1980’lerin ikinci yarısı ve 1990’lı yıllara bir yolculuk yapalım. Nostaljiden kimseye zarar gelmez diye düşünüyoruz. Yolculuğumuz esnasında video oyunlarına detaylı bir bakış atıp gözümüzde maziyi canlandırmak niyetindeyiz. Haydi gelin siz de bu yolculuğa ortak olun!
1. Super Mario (Mario Bros.)
En çok bilinen adı ile Super Mario, orijinal ismi ile Mario Bros. tartışmasız dünyanın en popüler video oyunlarından bir tanesi. “Arcade” “Atari” ve diğer tüm birinci nesil oyun konsollarında Super...
Belki dünyada en popüler “atari” oyunu Mario Bros. olmayabilir. Fakat Türkiye’de kesinlikle en popüler oyunun Super Mario olduğunu söylemek gerek. Bizde çoğunlukla Super Mario olarak anılan oyunun orijinal ismi Mario Bros. ve bunun nedeni ise sevimli tesisatçı Mario’nun Luigi isminde bir kardeşi olması. İki kardeş prensesi kurtarmak için varını yoğunu ortaya koymaktan çekinmiyor. Oyunun haritası uzun ve tekrar oynamaya müsait olduğu için Mario Bros. çok fazla popüler oldu.
2. Mortal Kombat
Mortal Kombat tüm zamanların en popüler video oyunları arasında yer alıyor. Hatta pek çok kişiye göre uzun yıllar boyunca zirvenin yamaçlarında dolaşmayı başaran tek oyun olarak nitelendiriliyor. Mortal Kombat o...
Dünyanın en ünlü dövüş oyunlarının başını Mortal Kombat çekiyor. Mortal Kombat piyasaya çıkan ilk konsol “atari” olduğu için bu platformda ünlendi. Daha sonra ise dünya çapında büyük bir hayran kitlesine erişti. Öyle ki Mortal Kombat halen oynanıyor ve yeni nesil konsollardaki varlığını sürdürüyor. Bilgisayar oyunu olarak da piyasaya sürüldüğünü söylemeden geçmeyelim. Mortal Kombat aynı zamanda sinema filmine dönüştürüldü ve “Ölümcül Dövüş” ismiyle ülkemizde de gösterime girdi.
3. Street Fighter
Street Fighter tüm zamanların en iddialı ve en popüler video oyunları arasında yer alıyor. Street Fighter ilk olarak “arcade” oyun konsolları için ve hemen akabinde bireysel “atari”ler için üretildiğini biliyor...
Mortal Kombat’ın en büyük rakibi olan Street Fighter “atari”de oynadığımız en popüler oyunlardan biri. Uzakdoğu kökenli bir dövüş oyunu olan Street Fighter son derece orijinal karakterleriyle hafızalarımızda yer etmeyi başardı. Aynı zamanda oynanabilirliği yüksek bir oyun olması ve sürekli gelişmesi Street Fighter’ı dünya çapında ünlü yaptı. Street Fighter da en büyük rakibi Mortal Kombat gibi her platforma uyarlandı ve sinema filmi çekildi.
4. Duck Hunt
Atari’yle birlikte doğan oyunlardan biri de Duck Hunt. Konsolda ilk defa joystick yerine bir elektronik tabanca kullanılarak oynanan oyun olma özelliğini de taşıyan Duck Hunt böylelikle popüler oldu. 1980’lerden “atari” devri kapanana kadar en çok oynanan oyunlar arasında yer alan Duck Hunt’ı bir nesil asla unutmayacak.
5. Pac – Man
Atari oyunlarıyla ilgili bir sohbette Pac-Man isminin geçmemesi şaşırtıcı olurdu. Dünyanın “kült” bir o kadar da “ikonik” oyunlarından Pac-Man düşük grafiklerine ve basit haritasına rağmen en çok sevilenler arasına girmeyi başardı. Labirentler, sevimli canavarlar ve rekabet video oyunu sevenleri içerisine çekiyor.
6. Donkey Kong
Donkey Kong “atari” döneminin tartışmasız en başarılı ve en popüler oyunlarından biriydi. Donkey Kong video oyunu 1981 yılında piyasaya çıktı ve “atari”nin erken dönemine damgasını vurdu. Hatta oyunun popülerliği o...
Yıllar içinde çeşitli versiyonları çıkmış olsa da Donkey Kong efsanesi 1980’li yıllara dayanıyor. Kült haline gelen Donkey Kong serisi “atari” dünyasının en sevilen oyunlarından biriydi. Oyunun amacı o dönemde popüler olan kaçırılan kızı kurtarmaktı. Bu tarz haritaları ve görevleri Mario Bros. gibi pek çok oyunda da görme fırsatı bulduk.
7. Cadillacs and Dinosaurs
“Arcade” konsol tarihinin efsanesi, “atari” salonlarının aranan oyunu Cadillacs and Dinosaurs 1993 yılında piyasaya çıktı. Cadillacs and Dinosaurs birinci nesil konsolların ve “arcade”nin “Altın Çağı”nda en çok parlayan oyunlardan biri...
Birçoğumuz bu oyunu “Mustapha” ya da “Mustafa” olarak biliyoruz. Aslında oyunun ismi Cadillacs and Dinosaurs. Oyundaki “Mustapha” karakteri ülkemizde öyle meşhur oldu ve telaffuzu dilimize yakın geldi ki oyun uzun yıllar böyle anıldı. 1990’lı yıllara damga vuran Cadillacs and Dinosaurs 3 oyuncu ile oynanabilmesiyle de adından söz ettirdi. Oyun konsolu evreninin ilk multiplayer oyunlarından olan “Mustapha” bireysel “atari”lerden daha çok “atari” salonlarında oynandı.
8. Metal Slug
Birinci nesil oyun konsollarında en sevilen macera - savaş oyunları arasında yer alan Metal Slug 1990’lı yılların ortasında yakaladığı başarıyı uzun yıllar sürdürdü. “Shoot’em Up” türünde bir oyun olan Metal...
Oldukça sürükleyici ve macera dolu “atari” oyunlarından biri de Metal Slug. Bu oyunun zaman içerisinde pek çok farklı versiyonu piyasaya çıktı. Hangi versiyon olursa olsun Metal Slug her zaman sevilerek oynandı ve popülerliğini hiç kaybetmedi. Başlangıçta “atari” salonlarında kullanılan cihazlar ve ev “ateri”leri için üretilen Metal Slug daha sonra farklı platformlara ve hatta mobil cihazlara uyarlandı.
9. Contra
Contra “arcade” ve “atari” döneminin en popüler video oyunlarından biriydi. Henüz yeni nesil oyun konsolları çıkmamışken çağının ötesinde bir görüntü sergileyen Contra milyonlarca insanın beğenisini kazanmayı başardı. 1987 yılında ünlü...
Aksiyon tarzındaki atari oyunlarında Metal Slug’ın en büyük rakibi Contra’ydı. Contra tıpkı Metal Slug gibi iki kişiyle oynanabilmesiyle bir döneme damgasını vurdu. Tabii ki Contra’yı bu kadar popüler hale getiren sadece multiplayer özelliği değildi. O döneme göre iyi grafikleri, akıcı oyun haritası ve aksiyon dolu görevleri Contra’yı çok sevilen bir oyunu haline getirdi.
10. Bomberman
Labirentli oyunların Pac-Man ile birlikte atası olarak kabul edilen Bomberman, gerçekten oynaması çok zevkli bir video oyunu. Aslında çok basit grafikli ve basit bir ilerleyişe sahip olan bir oyun nasıl bu kadar sevildi biz de bilmiyoruz. Bildiğimiz tek gerçek bir kuşağın Bomberman’dan inanılmaz bir zevk aldığı. Tüm zamanların en “ikonik” oyunlarından olan Bomberman 1980’lere damgasını vurmayı başardı.
11. Sunset Riders
“Arcade” oyun konsollarının en popüler ve “ikonik” oyunlarından biri olan Sunset Riders 1991 yılında piyasaya sürüldü. Birinci nesil konsolların “Altın Çağı”nı yaşadığı dönemin ortalarında çıkan bu oyun milyonlarca insanın beğenisini...
Türkiye’de “Kovboy” ismiyle anılan ve toplumun genelinde bu isimle bilinen Sunset Riders ilk etapta jetonlu “atari”ler için tasarlandı. Bir dönemin çocukları ve gençleri “atari” salonlarında bu oyun için kuyruğa girdi. Vahşi Batı’da geçen Sunset Riders “Shoot’em ups” tarzında bir oyun. Yani oyunda önünüze gelen herkesi vurup zafere ulaşmanız gerekiyor. Oyun bu nedenle oldukça akıcı ve zevkli.
12. 1990 Tank
1990 Tank ya da 90 Tank adına ne derseniz diyin bu oyun özellikle bireysel “atari” dünyasında devrim yarattı. Grafikleri üst düzey olmamasına rağmen oyunun büyük ilgi çekmesinde, multiplayer strateji oyunlarının atası olması yatıyor. 1990 Tank stratejinin yanı sıra direkt olarak rakiplere ateş edip değerli bölgeyi koruyabileceğiniz de bir oyun. Hangi yoldan ilerleyeceğiniz ise size kalmış. Ayrıca oyunda kendi haritanızı yaratıp, karşılıklı olarak savaşmanız da mümkün.
13. Captain Tsubasa
Captain Tsubasa pek çoğumuzun yakından tanıdığı ve bildiği bir anime karakteri. Tsubasa’nın Japonya’da yayımlanan bir manga serisi de var. Durum böyle olunca Captain Tsubasa’nın global bazda ünlenmesi kaçınılmaz oldu. Tsubasa’nın...
Uzakdoğu kökenli Atari ve türevlerinde o topraklardan gelen bir futbol oyunu olması hiç şaşırtıcı değil. Hatta bir ile yetinmediler ve birden fazla böyle oyun bir döneme damgasını vurdu. Ünlü çizgi film ve manga karakteri Captain Tsubasa adına çıkarılan video oyunu da bu klasmanda başı çekti diyebiliriz. Atari dünyasının en efsane oyunlarından olan Captain Tsubasa oyunculara “ikonik” karakterin futbol kariyerine dahil olma imkanı veriyordu.
14. Goal 3
Uzakdoğu’dan gelen bir diğer ünlü futbol oyunu da Goal 3. Japon animeleri tarzında olan bir görsele sahip oyunda futbol takımlarının ve futbolcuların sahip olduğu ilginç yetenekler oyuncuların dikkatini çekmeyi başardı. Goal 3 eğlenceli yapısıyla ve multiplayer oynanabilmesi ile bir döneme damgasını vurdu. Bir 90’lar çocuğu olarak, kişisel bağlamda Goal 3 favorilerimiz arasında yer alıyor.
15. Olympics
Video oyunu dünyasında yaz olimpiyatlarından tutun kış olimpiyatlarına kadar bu dev organizasyonlarla ilgili pek çok oyun üretildi. 1970’lerin sonundan günümüze kadar olimpiyatlar video oyunlarıyla hiç ayrılmadan yoluna devam etti. Bunda...
Olympics oyunu adından da anlaşılacağı üzere yaz olimpiyat oyunlarının “atari” ortamına uyarlaması olarak kabul edilebilir. Tabii ki oyunun yapıldığı dönem düşünüldüğünde bu uyarlamanın basit şekilde gerçekleştiğini söylemek gerek. Oyunda gerçek datalara çok yer verilmezken daha çok rekabet ve eğlence ön planda yer alıyordu. Bu nedenle Olympics tüm dünyada çok sevildi ve uzunca süre “atari” kasetlerindeki yerini hiç kaybetmedi.
16. Circus
İlk Circus oyunu “atari” tarihinin en eski prodüksiyonlarından bir tanesi. Circus çok temel özellikleri olan bir oyun olarak 1977’de yayınlandı. Bizim günümüzde Circus olarak adlandırdığımız daha gelişmiş olan oyun ise...
Eski dönemlerin en eğlenceli aktivitelerinden kabul edilen sirkler “atari” evreninde temsil edilmeye 1980’li yıllarda başladı. Circus piyasaya çıktığı dönemde en sevilen oyunlardan biri haline geldi. Dev bir sirkte çalışan bir palyaço olduğunuzu düşünün ve hem eğlenceli hem de zorlu görevlere hazır olun. Circus tüm bunları bir oyunda gerçekleştirmenizi sağlıyordu. Oyun belki de bu yüzden çok sevildi.
17. Pole Position
1982 yılında Japonya’nın önemli video oyunu geliştiricisi şirketlerinden Namco tarafından tasarlanan Pole Position tarihin en başarılı “atari” oyunları arasında yer alıyor. Oyun piyasaya çıkar çıkmaz üretim ve dağıtım hakları dev...
1980’li yıllardan sonra pek çok otomobil yarışı oyunu ve Formula 1 oyunu piyasaya çıktı. Bu oyunların çok sevilmesini sağlayan ve akımı başlatan öyle bir oyun vardı ki tüm “atari” tutkunları adını özlemle hatırlayacaktır. Pole Position döneminin en ünlü F1 oyununuydu. O yıllarda Formula 1’in yakaladığı popülaritenin de etkisiyle Pole Positon milyonlarca insanın gönlünü kazandı ve unutulmaz oyunlar arasındaki yerini aldı.
18. ExciteBike
“Atari” oyunları tarihinin tartışmasız en çok sevilen ve oynana motosiklet yarışı – motocross oyunu olan ExciteBike 1984 yılında piyasaya çıktı. Bu efsane oyunun yaratıcısı hepimizin yakından tanıdığı, dev video oyunu...
Eski bir oyun olmasına rağmen inanılmaz detaylar ile süslü ExciteBike, motocross motosikletler ile farklı pistlerde yarışmaya imkan sağlıyordu. Parkurlarda rampalar, çukurlar ve farklı engeller vardı ve bunları aşmak için iyi bir denge sağlamak gerekiyordu. Bazı oyunlar gibi, yalnızca tuşa basınca ilerlemeyen ExciteBike döneminin en popüler oyunlarından biri olarak hatırlanıyor.
19. Street Hoop
Street Hoop bir dönemlerin en popüler “arcade” oyunlarından biriydi. 1994 yılında “Street Slam” adıyla Japonya’da piyasaya sürülen oyununun geliştiricisi DECO olarak bilinen Japon video oyunu şirketi Data East Corporation’dan başkası...
Dünyada sokak basketbolu salon basketbolu kadar büyük ilgi çekmemesine karşın “atari”de durum tam tersiydi. Street Hoop isimli oyun dönemine göre öyle iyi grafiklere ve ek özelliklere sahipti ki milyonlarca kişiyi ekran ve joystick başına kilitlemeyi başarıyordu. Street Hoop’u “atari” salonlarında oynamanın keyfi ayrı; ancak ev “atari”sinde de damaklarda iyi bir tat bıraktığını söylemeliyiz.
20. Road Fighter
Road Fighter “arcade” olarak tabir edilen konsolların ve Atari’nin ilk yarış oyunlarından bir tanesi. 1984 yılında, video oyun dünyasının dev markalarından Konami tarafından üretilen Road Fighter piyasaya çıktığı ilk günden...
Tüm zamanların en ünlü video oyun üreticilerinden Konami’nin ilk yarış oyunu olan Road Fighter, “atari” döneminde çok popüler oldu. O dönemde fazla yarış oyunu olmaması, oyunun sürükleyici ve basit yapısı Road Fighter’ı ünlü yaptı diyebiliriz. 1980’li yılların favori oyunlarından olan Road Fighter’da amaç diğer arabalara çarpmadan yarışı bitirmekti.
21. Ninja Turtles
Orijinal ismi ile “Teenage Mutant Ninja Turtles” olan çizgi roman ve çizgi dizi ülkemizde “Ninja Kaplumbağalar” ismiyle yayınlandı. Çizgi dizi tüm dünyada inanılmaz bir popülerlik yakalayınca video oyununun piyasaya sürülmesi...
Ünlü çizgi roman ve çizgi film karakterleri Ninja Kaplumbağalar’ın atari için tasarlanan video oyunu da büyük ilgi gördü. Hem kahramanlarımızın çok popüler olması hem de oyunun sürükleyici ve grafiklerinin iyi olması Ninja Kaplumbağalar’ın en iyi “atari” oyunları arasına girmesini sağladı.
22. Tennis
1981 yılında piyasaya çıkan Tennis video oyunu, “atari” oyunları arasında en sade; ancak oynaması da en keyifli oyunlardan bir tanesi. Birinci nesil oyun konsollarının en sevilenlerinden olan Tennis uzun yıllar...
Türkiye’de tenis sporunun pek de bilinmediği yıllarda doğan Tennis oyunu tüm dünyayla birlikte ülkemizde de sevilerek oynandı. Hatta birçoğumuz bu oyun sayesinde tenis sporu ile tanıştık ve detaylarını öğrendik. Grafik açısından büyük bir beklentiniz yoksa sanalda sıkı bir tenis maçı yapmak için Tennis oyununu tercih edebilirsiniz. Tabii ki günümüzdeki iddialı oyunların yanında Tennis’in biraz boynu bükük kalacaktır. Bunu da belirtmeden geçmeyelim.
23. Sensible Soccer
Adında “Soccer” geçen pek çok oyun “atari” dünyasında sahne aldı. Bu oyunlar farklı üreticiler tarafından piyasaya sürüldü ve birçoğunun kendine has hayran kitlesi oluştu. Bizim detaylarından bahsedeceğimiz Soccer oyunu ise...
Atari’de futbola yapılan Japon dokunuşunun yalnız kalmayacağını hepimiz biliyorduk. Video oyunlarında her zaman öncü ülkelerden biri olan ABD’den bir futbol oyunu da en iyiler arasında yer alıyor. Aslında Sensible Soccer çok sıkıcı ve durağan görünen bir futbol oyunu. Yalnız yapıldığı dönem düşünüldüğünde ayrıntılı sayılabilecek grafikleri ve oyunun yüksek datası Sensible Soccer’ı ön plana çıkaran unsurlar oldu.
24. Lode Runner
Birinci nesil video oyunu platformlarının en başarılı oyunlarından biri kabul edilen Lode Runner 1983’te yayınlandı. Bu özel oyunun geliştiricileri arasında ünlü video oyunu şirketi Hudson Soft, efsane video oyun tasarımcısı...
Birinci nesil oyun konsollarının en eski oyunlarından olan Lode Runner popülaritesini uzun süre hiç kaybetmedi. Dönemin gerilim düzeyi yüksek ve akıl karıştıran oyunu Lode Runner’ın kendisine has, aynı zamanda büyük bir hayran kitlesi oluştu. Bulmaca ve macera sevenler için o dönem Lode Runner’ın üstüne oyun yoktu diyebiliriz.
25. Adventure Island
“Atari” oyunları söz konusu olduğunda öncü ülkelerden olan Japonya 1980’ler ve 1990’lara damga vurmayı başardı. Bu süreçte ülkedeki birçok video oyunu geliştiricisi birer dev haline geldi. Devleşen şirketlerden biri olan...
1980’li yılların ikinci yarısında piyasaya çıkan ve oldukça sürükleyici bir oyun olan Adventure Island adından da anlaşılacağı üzere macera türü içerisinde yer alıyor. Super Mario’ya benzeyen bir hikayesi olan oyunun grafiklerinin ve haritasının çok eğlenceli olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Super Mario (Mario Bros.) | - |
2 | Mortal Kombat | - |
3 | Street Fighter | - |
4 | Duck Hunt | - |
5 | Pac - Man | - |
6 | Donkey Kong | - |
7 | Cadillacs and Dinosaurs | - |
8 | Metal Slug | - |
9 | Contra (Oyun) | - |
10 | Bomberman | - |