bifikirbifikir
Elektrikli Bisikletler

Elektrikli Bisikletler

Elektrikli Bisikletler

Xiaomi Himo Z20

Dünyaca ünlü teknoloji devi Xiaomi, “Himo” adındaki alt markası ile elektrikli bisiklet pazarında önemli bir...

SKYJET Nitro

SKYJET Nitro, MJ Grup bünyesinde bulunan SKYJET markasının en çok tercih edilen ve en öne...

Salcano Cappadocia Nirvana

Türkiye’nin bisiklet sektöründe medarı iftiharı markalardan Salcano yarış bisikletleri, dağ bisikletleri, yol bisikletleri gibi kategorilerde...

Soultech BIKE-001 Elektrikli Katlanır Bisiklet

1996 yılından bu güne faaliyetlerini sürdüren Bursa merkezli Gross Teknoloji’nin 2014 yılında kurmuş olduğu Soultech...

Corelli Voniq Fat Bike

%100 yerli sermaye ile üretim yapan Türkiye’nin önemli bisiklet markalarından Corelli elektrikli bisikletler konusunda da...

Türkiye’de üretim yapan ve uzun yıllardır %100 yerli sermaye ile faaliyetlerini sürdüren Arora markası motosiklet...

Jeep RX5

Dünyanın ünlü otomobil ve motosiklet üreticileri yavaş yavaş elektrikli bisiklet sektörüne giriş yapıyor. Elektrikli bisiklet...

Alba Fold 2

Alba Fold 2, yerli sermaye ile elektrikli bisikletler ve çevre üniteleri üreten Alba markasına ait...

RKS RS3 Pro X

RKS RS3 Pro X, elektrikli bisiklet yerli sermaye ile üretim yapan markalardan RKS’nin geniş ürün...

Kron EFT 1000

Kron EFT 1000 elektrikli bisiklet piyasasında yer alan en özel modellerden bir tanesi. Yerli üreticilerden...

Bisan E-Folding F2

Türkiye’nin ilk bisiklet ve motosiklet üreticisi olan Bisan elektrikli bisiklet piyasasında kızışan rekabete dahil olmakta...

Alba Fold X

Alba Fold X, Türkiye’nin yerli elektrikli bisiklet markalarından olan Alba’nın geniş ürün gamındaki en iddialı...

Yuki E-Wild 20S Fatbike

Yuki E-Wild 20S Fatbike, elektrikli bisikletlerin popüler olmaya başladığı dönemde, 2020 yılında piyasaya çıktı. Yuki...

RKS RD8

Yerli motosiklet ve e-bike üreticilerinden RKS, piyasaya sürdüğü RKS RD8 elektrikli bisiklet modeli ile büyük...

Kron EXC 2000

Türkiye’nin önde gelen bisiklet markalarından ve üreticilerinden olan Kron elektrikli bisiklet üretiminde de iddialı bir...

Maserati RD8

İtalyan devi Maserati son yıllarda tasarım harikası spor otomobillerin yanı sıra elektrikli bisiklet modelleri de...

Daha Fazla Göster

Elektrikli Bisikletler

Türkiye’de elektrikli bisiklet olarak sınıflandırılan taşıtlar belirli standartlara göre belirlenmiş durumda. Maksimum 0,25 kW’ye kadar ya da 250 V güce sahip olan sınıf elektrikli bisikletler olarak kabul ediliyor. Elektrikli bisikletler çoğunlukla 25 km/h hızın üzerine çıkmayan bir yapıya sahip. Hem motor gücü hem de maksimum hız kriterleri göz önüne alındığında elektrikli bisiklet sınıfı için herhangi bir tescil belgesi veya plaka gerekmiyor. Fakat 0,25 kW’dan 4 kW’ya kadar motor gücü sunan ve motorlu bisiklet olarak anılan sınıf için tescil ve trafik belgesi alınması zorunlu. Ancak tüketiciler arasında 0,25 kW’dan 4 kW’ya kadar motor gücüne sahip modeller de elektrikli bisiklet olarak adlandırılabiliyor. Çünkü bazı motorlu bisiklet veya elektrik motorlu bisiklet sınıfına giren modeller tamamen elektrikli bisiklet kategorisinde yer alan araçlar ile aynı özelliklere sahip. Tek fark, bu iki grup arasındaki motor hacmi farkı denebilir.

Durum böyle olunca elektrikli bisikletler yasaya göre 0,25 kW’ya kadar motor gücü olan grubu kapsıyor olsa da e-bike özelliği gösteren tüm araçlar bu kategoriye dahil ediliyor. Hatta elektrikli bisiklet modelleri arasında; iki tekerli elektrikli bisikletler, üç tekerli elektrikli bisikletler ve dört tekerli elektrikli bisikletler gibi farklı ürün grupları da bulunuyor.

Elektrikli bisikletler Türkiye’de hobi amaçlı kullanımdan ziyade bir ulaşım aracı olarak kullanılıyor. Elektrikli bisikletlerin genellikle ulaşım aracı olarak kullanılmasında gün geçtikçe yoğunlaşan şehir trafiğinin ve artan akaryakıt masraflarının büyük payı var. Türkiye’de özellikle büyükşehirlerde artan trafik yoğunluğu, trafikte yer alan kullanıcıları daha pratik ve boyut olarak küçük araçlara yöneltiyor. Şehir içi kısa mesafelerde çok etkin bir ulaşım aracı olan elektrikli bisikletlere olan rağbet böylece çok artmış durumda. Aynı zamanda Türkiye’de akaryakıt fiyatlarında yaşanan sürekli ve yüksek artışlar da toplumu elektrikli araç kullanımına yöneltiyor. Türkiye’de, son yıllarda yalnızca elektrikli bisiklet kullanımı değil elektrikli motosiklet, elektrikli otomobil ve bunlara benzer ulaşım araçlarının sayısında büyük bir artış görülüyor. İnsanlar hem çevreyi daha az kirleten hem de ceplerini daha az yakan elektrikli araçlara yönelmiş görünüyorlar.

Elektrikli Bisiklet Markaları

Günümüzde elektrikli bisiklet üreten ya da üretimden toplu alım yaparak direkt satış gerçekleştiren birçok marka var. Elektrikli bisiklet pazarı genişleyip gelişmeye devam ettikçe bu sayının daha da artması kaçınılmaz görünüyor. Motosiklet, bisiklet ve otomobil sektörünün dev markalarını elektrikli bisikletler alanında öncüler arasında görüyoruz. Bunun yanında ise tamamen elektrikli bisiklet veya türevleri üretme, pazarlama amacıyla sektöre giriş yapan markalar olduğunu da söylemek mümkün. Türkiye’de güncel olarak en çok bilinen ve tüketicilerin en yoğun şekilde ilgi gösterdiği elektrikli bisiklet markaları ise şu şekilde sıralanabilir;

Alba: Bursa’da kurulan ve genel odağı elektrikli araçlar olan Alba markası sektördeki yükselişini sürdürüyor. Alba gelecekte ülkemizin en iddialı e-bike markalarından bir olma yolunda ilerliyor.

Arora: Arora %100 yerli sermaye ile Türkiye’de üretim yapan bir elektrikli bisiklet ve motosiklet markası olarak ön plana çıkıyor.

Bisan: Türkiye’de bisiklet söz konusu olduğunda akla ilk gelen markalardan birisi kesinlikle Bisan. Köklü Türk markası Bisan e-bike konusunda da uzmanlığıyla piyasaya yön veriyor.

Carraro: Köklü bir bisiklet üreticisi ve dev bir İtalyan markası olan Carraro bugün Türkiye’de üretim yapıyor. Bu özel markanın geniş ürün gamında elektrikli bisikletler önemli yer tutuyor.

Corelli: Bir Türk bisiklet üreticisi ve markası olan Corelli de e-bike sektörüne hızlı giriş yapanlardan. Elektrikli bisiklet alanında çok popüler bir marka olan Corelli tüketicilerden de yoğun ilgi görüyor.

Jeep: Dünyaca ünlü bir SUV ve otomobil üreticisi olan Jeep de elektrikli bisiklet sektörünün cazibesine kapılanlar arasında yer alıyor. Ünlü marka e-bike alanında oldukça iddialı.

Kron: İsmi yabancı gibi görünse de yerli bir bisiklet markası olan ve kalitesiyle ön plana çıkan Kron elektrikli bisiklet konusunda da uzmanlığını ortaya koyuyor.

Maserati: Maserati dünyanın en önemli ve özel lüks otomobil üreticilerinden biri. Bu dev marka da e-bike sektörünün öncülerinden biri olma yolunda ilerliyor.

RKS: MJ Group çatısı altında yer alan önemli markalardan olan RKS motosiklet, elektrikli araba gibi alanlarda yakaladığı başarıyı elektrikli bisiklet alanında da sürdürüyor.

Salcano: Ünü Türkiye sınırlarını aşan ve dünyaca ünlü bir bisiklet markası olan Salcano e-bike alanında da iddialı üreticilerden biri konumunda yer alıyor.

SKYJET: Türkiye’nin genç elektrikli bisiklet markalarından ve üreticilerinden olan SKYJET sektörde adım adım yükseliyor.

Soultech: Çin’de üretim yapan yerli markalardan olan Soultech teknolojinin diğer alanlarında olduğu gibi elektrikli bisiklet alanında da oldukça başarılı.

Volta: Günümüzün popüler markalarından biri haline gelen Volta üretimini Türkiye’de yapıyor. Elektrikli bisiklet ürünleri yanında scooter, motosiklet ve teknoped gibi ürünler de üreten Volta tüketicilerden büyük ilgi görüyor. 

Xiaomi: Çinli teknoloji devi Xiaomi teknolojinin birçok alanında olduğu gibi elektrikli bisiklet alanında da iddialı oyunculardan biri olma yolunda ilerliyor.

Yuki: Çin markası gibi görünse de Yuki, üretimini Çin’de yaptıran ve ürünlerini Türkiye pazarına sunan yerli bir marka. Motosiklet ve elektrikli motosiklet konusunda olduğu kadar e-bike alanında da uzman olan Yuki tüketicilerden yoğun ilgi görüyor.

Türkiye’de Satılan En Başarılı Elektrikli Bisiklet Modelleri

En iyi ya da en başarılı kavramları çoğu zaman öznel görüşleri ifade eder. Fakat yine de piyasada satışta olan ürünler için bu tarz gruplamalar sıklıkla yapılıyor. Tüketicilere olumlu bir yönlendirme amacı olan “en iyi” listeleri bir veya birden fazla ürün grubu için tüketicilere fikir verebilmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda baktığımızda Türkiye’de güncel olarak piyasada olan, daha çok fiyat-performans odaklı, en başarılı elektrikli bisiklet modelleri şöyle sıralanabilir;

Alba Fold X: Mıknatıslı katlanır gövde mekanizmasına sahip Alba Fold X elektrikli bisiklet piyasasının en  başarılı modellerinden bir tanesi. Son derece güçlü yapısına rağmen yalnızca 22 kilogram ağırlığında olan bu model Alba markasının en çok tercih edilen e-bike’ları arasında yer alıyor.

Alba Fold 2: Yerli elektrikli bisiklet üreticilerinden olan Alba’nın bir diğer iddialı e-bike modeli ise Alba Fold 2. Fiyat-performans açısından oldukça verimli görünen Alba Fold 2 aynı zamanda üstün teknik özellikleriyle de ön plana çıkıyor. Yerli, uygun fiyatlı bir e-bike tercih etmek isteyenler Alba Fold 2’ye yönelebilir.

Arora Milan: Adana’da üretim yapan ve %100 yerli olan Arora markası da elektrikli bisiklet pazarında son dönemin yükselen yıldızları arasında yer alıyor. Türk üretimi e-bike modelleri ile tanınan Arora’nın geniş ürün gamında yer alan en popüler modeli ise Arora Milan.

Bisan E-Folding F2: Türkiye’de ilklerin markası Bisan son yıllarda elektrikli bisiklet alanında yükselen rekabete dahil olmuş durumda. Bisan’ın en popüler e-bike modellerinin başında ise Bisan E-Folding F2 geliyor. Bisan imzalı bu model kullanıcılardan büyük ilgi görüyor.

Carraro Kifuka 29: Carraro Kifuka 29 harika bir elektrikli dağ bisikleti arayanlar için adeta biçilmiş kaftan. Çok güçlü özelliklere ve yüksek kaliteye sahip bu model e-bike pazarında seviyeyi bir basamak yukarıya taşıyor.

Corelli Voniq Fat Bike: Katlanabilir elektrikli bisiklet kategorisinde yer alan ve %100 yerli üretim olan Corelli Voniq Fat Bike başarılı özellikleriyle dikkat çekiyor. Aynı zamanda bu modele ve markaya tüketiciler büyük ilgi gösteriyor.

Jeep RX5: Dünyanın dev otomotiv üreticilerinden Jeep elektrikli bisiklet pazarının da öncü oyuncuları arasında yer alıyor. Ünlü ABD’li marka yüksek kalitede elektrikli bisikletler üretiyor ve tüketicilerle buluşturuyor. Jeep’in elektrikli bisiklet koleksiyonunda dikkat çeken modellerin başında ise Jeep RX5 geliyor.

Kron EFT 1000: Yerli bisiklet üreticisi Kron elektrikli bisiklet piyasasında da ağırlığını hissettiriyor. Kron imzalı bazı e-bike modelleri dünya çapında üne sahip. Kron, Piyasada daha çok bilinen ve aşina olunan katlamalı elektrikli bisiklet modelleri üretimi yapmıyor. Daha çok dağ bisikleti tarzı modelleriyle ön plana çıkan Kron’un ürün gamında yer alan Kron EFT 1000 oldukça başarılı bir elektrikli bisiklet olarak dikkat çekiyor.

Kron EXC 2000: Kron markasının elektrikli bisiklet ürün gamında yer alan çok başarılı modellerden bir tanesi de Kron EXC 2000. Bu yüksek fiyatlı fakat bir o kadar da harika özelliklere sahip elektrikli bisiklet üst segment kullanıcılara yönelik üretiliyor.

Maserati RD8: Maserati RD8 modelinin bir defa arkasında Maserati gibi özel bir markanın gücü var. Aslında teknik özellikleri baz alındığında orta segment bir elektrikli bisiklet olan Maserati RD8’i ön plana çıkaran ise yüksek malzeme kalitesi.

RKS RD8: Yerli üreticilerden RKS’ye ait elektrikli bisiklet modeli RKS RD8 aslında ünlü İtalyan markası Maserati’nin ürün gamında da yer alan Maserati RD8’e çok benziyor. Hatta bu iki markanın ortak bir üretim anlaşması yaptığı söylense de konu ile ilgili net bilgi yok. Fakat bir gerçek var ki RKS RD8 de en az Maserati modeli kadar başarılı.

RKS RS3 Pro X: Tasarımıyla, üstün teknik özellikleriyle ve güçlü yapısıyla öne çıkan RKS RS3 Pro X, Türkiye’deki e-bike pazarının en iddialı modellerinden bir tanesi. Üstelik yerli bir markanın ürünü olan RKS RS3 Pro X muadili modellerden nispeten uygun fiyata tüketiciler ile buluşuyor.

Salcano Cappadocia Nirvana: Türkiye’nin en başarılı bisiklet üreticilerinden olan Salcano elektrikli bisiklet konusunda da son derece iddialı. Salcano bu iddiasını destekleyecek modellerden biri olan Salcano Cappadocia Nirvana ile piyasada önemli bir yer edinmeyi başarıyor.

SKYJET Nitro: Tıpkı RKS gibi MJ Group bünyesinde yer alan markalardan biri olan SKYJET son yıllarda e-bike alanındaki iddiasını artırmış durumda. SKYJET Nitro modeli de markanın yükselişinde önemli pay sahibi olan elektrikli bisikletlerden bir tanesi.

Soultech BIKE-001: Soultech imzalı bir katlanır e-bike modeli olan Soultech BIKE-001 fiyat performans ürünü olmasıyla da dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.

Volta VSM: Tam bir fiyat-performans ürünü olan Volta VSM uygun fiyatının yanında başarılı performansıyla ön plana çıkıyor. Elbette Volta VSM’den dev rakipleri gibi bir performans beklememek lazım. Fakat, şehir içi kullanımda gayet yeterli bir araç olduğunu söylemek mümkün.

Yuki E-Wild 20S Fatbike: 2020 yılında piyasaya sürülen Yuki E-Wild 20S Fatbike üstün teknik özellikleri, malzeme kalitesi ve buna rağmen rakiplerine göre uygun fiyat etiketiyle dikkat çekiyor. Üstelik bu model ehliyet veya trafik tescili gerekmeden rahatlıkla kullanılabiliyor.

Xiaomi Himo Z20: Çinli teknoloji devi Xiaomi birçok alanda olduğu gibi elektrikli bisiklet üretimi ve pazarlamasında da zirvelerde yer alıyor. Xiaomi elektrikli bisiklet modelleri kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. En çok talep gören Xiaomi e-bike modellerinden biri de Xiaomi Himo Z20.

Elektrikli Bisiklet Aksesuarlar ve Yedek Parça

Elektrikli bisiklet modellerinin birçoğuna kullanıcıların ihtiyaçlarına göre çeşitli aksesuarlar eklenebiliyor. Bu tarz aksesuarlar bilindiği üzere bisikletlere, elektrikli motosikletlere vb. araçlar için de uzun yıllardır kullanılıyor. Yolculuk esnasında verimi, konforu ya da araç kapasitesini artırmak için kullanılan elektrikli bisiklet aksesuarları sürücülere önemli katkı sağlıyor. Bazı elektrikli bisikletlere monte edilebilen bebek koltuğu ve elektrikli bisiklet römorku gibi aksesuarlar kullanıcılar için çok büyük bir avantaj sağlıyor. Bunun dışında performansı artıran veya tamamen şıklığa, tasarıma yönelik elektrikli bisiklet aksesuarları da yok değil. Elektrikli bisiklet aksesuarlarını günümüzde piyasadan bulmak ise oldukça kolay.

Elektrikli bisiklet aksesuarları kadar elektrikli bisiklet yedek parçaları konusu da oldukça önemli. Özellikle bu araçların akü, batarya gibi güç ünitelerinin yedeklerinin bulunabilmesi hayati önem taşıyor. Yine, hem konfor hem de aracın seyahat edebilmesi için gerekli olan gaz teli, fren, beyin, sele vb. gibi ürünlerinde piyasada kolay bulunabilir ve sürekli bulunabilir olması önemli. Bu nedenle elektrikli bisiklet alırken yedek parça konusunda önde olan markaları tercih etmekte fayda var.

  • Klişe bir tabir olsa da en iyi her zaman kişinin ihtiyacı olandır. Konu elektrikli bisiklet ya da farklı bir alan olsun kullanıcının, tüketicinin ihtiyaç duyduğu gereksinimleri karşılayan araç o kişi için en iyisidir. Elbette bu kriter dışında, bir elektrikli bisiklet modelinin güçlü teknik özellikleri, malzeme kalitesi ve kullanıcı dostu tasarım yapısı gibi kriterler de o aracı “en iyiler” arasına sokmaya yeterli olacaktır. Fakat burada önemli olan unsurlardan biri de elektrikli bisiklet fiyatları. Fiyat etiketi rakiplerine göre daha düşük ve rakipleriyle aynı kalitede bir elektrikli bisiklet modeli, genel olarak baktığımızda fiyat-performans açısından en verimli araç olacaktır. Fiyat-performans kriteri büyük bir tüketici kitlesi için her zaman en iyi ürünleri içerisinde barındıracağı için en iyi elektrikli bisikletler, özellikle Türkiye gibi ülkeler için fiyat-performans ürünleridir demek mümkün.

  • Maksimum 0,25 kW’ye kadar yani 250 V motor gücüne sahip olan ve elektrikli bisiklet olarak anılan sınıf için herhangi bir sürücü ehliyeti gerekmiyor. Türkiye yasaları bu araç grubu için sürücü ehliyeti istemiyor. Fakat motor gücü 0,25 kW üzerinde olan ve maksimum hızı 45 km/h civarında olan motorlu bisikletleri kullanmak için M sınıfı sürücü belgesine sahip olunması gerekiyor. Aynı zamanda motor gücü yüksek elektrik motorlu bisikletler için trafik tescili yapılması da zorunlu.

  • Motor gücü 0,249 kW seviyesinin üzerine çıkmayan elektrikli bisiklet modelleri herkes tarafından kullanılabiliyor. Ancak yine de çok küçük yaşta bireyler için bu araçların kullanımı önerilmiyor. Zaten kas koordinasyonu oturmayan bireylerin araç kullanması pek de mümkün değil. Motor gücü 0,25 kW ve üzerinde olan, ehliyet gerektiren elektrik motorlu bisikletler de ise M sınıfı ehliyet almak için en az 16 yaşında olmak gerekiyor. Yaş şartını sağlayan ve M sınıfı ehliyet almaya hak kazanan herkes, Türkiye yasalarına göre e-bike kullanabiliyor.

  • Türkiye’de elektrikli bisiklet olarak sınıflandırılan taşıtlar belirli standartlara göre belirlenmiş durumda. Maksimum 0,25 kW’ye kadar ya da 250 V güce sahip olan sınıf elektrikli bisikletler olarak kabul ediliyor. Elektrikli bisikletler çoğunlukla 25 km/h hızın üzerine çıkmayan bir yapıya sahip. Hem motor gücü hem de maksimum hız kriterleri göz önüne alındığında elektrikli bisiklet sınıfı için herhangi bir tescil belgesi veya plaka gerekmiyor. Fakat 0,25 kW’dan 4 kW’ya kadar motor gücü sunan ve motorlu bisiklet olarak anılan sınıf için tescil ve trafik belgesi alınması zorunlu. Zaten 4 kW üzerinde motor gücüne sahip araçlar motosiklet statüsünde yer alıyor ve o araçlar için ehliyet dahil tüm belgeleri almak zorunlu.

İlgili İçerikler

Günümüzde piyasada yer alan çok iddialı elektrikli bisiklet modelleri arasından bizim en beğendiklerimizi sizler için seçtik ve bir liste oluşturmaya...

Çocuklar için yılın en güzel zamanlarından bir tanesi sonunda geldi! Yorucu bir eğitim öğretim döneminin ardından bolca dinlenip eğlenebilecekleri bu...

Popüler İçerikler
Karne Hediyesi Önerileri: Çocuğunuza Alabileceğiniz 9 Karne Hediyesi Önerisi Yaşam - Aktüel
Karne Hediyesi Önerileri: Çocuğunuza Alabileceğiniz 9 Karne Hediyesi Önerisi

Çocuklar için yılın en güzel zamanlarından bir tanesi sonunda geldi!...