Türk sinemasının usta yönetmeni Nuri Bilge Ceylan 1959 yılında İstanbul’un Bakırköy ilçesinde doğdu. İlkokul eğitimini Yenice'de tamamladı, ortaokul ve liseyi ise İstanbul’da okudu. 1976 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya bölümünde yüksek öğretime başlayıp 1978 yılında Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümüne geçti. İlk kez burada fotoğraf sanatı ile ilgilendi ve Milliyet Sanat dergisinin “Türk Fotoğraf Sanatında Gençler” başlıklı sayısında ismi geçti. Ankara'da askerlik hizmetini yaptığı sırada sinemacı olmaya karar verdi ve arkasından Mimar Sinan Üniversitesi'nde iki yıl sinema eğitimi gördü.
Nuri Bilge Ceylan ilk kısa filmini 1993 yılında çekti. Aynı anda hem yönetmeni hem de senaryo yazarı ve yapımcısı olduğu Koza adlı film ile Cannes Film Festivali'ne katıldı. Dahası, Koza bu yarışmaya seçilen ilk kısa Türk filmi oldu. İlk uzun metrajlı filmi olan Kasaba ise 1997 yılında çekildi. Koza filminin devamı sayılabilecek, pastoral bir film olan Kasaba, aralarında Berlin Uluslararası Film Festivali'nin de olduğu pek çok dünya festivalinde gösterildi. Kasaba, filmi bazı eleştirmenlerce "taşra üçlemesi" olarak görülen üç filmin ilkiydi. Bu üçlemenin diğer filmleri 1999 yılında çektiği Mayıs Sıkıntısı ve 2002 yapımlı Uzak filmi olarak biliniyor.
Nuri Bilge Ceylan’ın en sevilen filmlerinden olan Uzak, katıldığı 56. Cannes Film Festivali’nde favori filmler arasında gösterildi ve festivalin ikinci önemli ödülü olan Büyük Jüri Ödülü’ne layık görüldü. Filmin başrol oyuncuları, Muzaffer Özdemir ve Mehmet Emin Toprak ise En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü paylaştı. Nuri Bilge Ceylan, Uzak filminin 2003 Cannes Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü'nü almasıyla uluslararası alanda tanınan bir isim haline geldi.
Ceylan'ın dördüncü uzun metrajlı filmi olan İklimler’in görüntü yönetmenliğini kendisi üstlenmedi ve bu filmde eşi Ebru Ceylan ile koltuğu paylaştı. Üç Maymun filminde ilk kez profesyonel oyuncular ile çalıştı. Bu film ile 2008 Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü'nü aldı. Yine yönetmenliğini yaptığı Kış Uykusu, 2014 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülüne layık görüldü. Şerif Gören ve Yılmaz Güney'in ardından ikinci kez bir Türk filmi bu ödülü kazanmış oldu. 2018 yılında yönettiği Ahlat Ağacı filmi, en çok izlenen ikinci filmi oldu. Film, 2018 Cannes Film Festivali'ne katıldı ve 91. Akademi Ödülleri'nde En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü’ne aday gösterildi.