bifikirbifikir

Ertem Eğilmez

Ertem Eğilmez

Yeşilçam denince akla ilk gelen isimlerden olan yönetmen, senarist ve yapımcı Ertem Eğilmez, 1929 yılında Trabzon’da dünyaya geldi. Çocukluk yıllarında Trabzon’dan ayrıldı ve Konya’ya geldi. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni kazandı. Fakülteden mezun olduktan sonra kısa bir süre ticaret yaptı. 1954 yılında, vatani görevini yaptıktan sonra Refik Erduran ile Çağlayan yayınevini kurdu. Türkiye’de bir ilk olan cep kitaplarını piyasaya sürdüler. Bu iş pek başarılı olmayınca, bir süre daha ticarete devam eden Eğilmez, 1961 yılında Efe Film şirketini kurarak sinema alanında iş yapmaya başladı.

Efe Film’i 1964 yılında kurduğu bir diğer yapım şirketi Arzu Film takip etti. Aynı yıl Eğilmez, Fatoş’un Fendi Tayfur’u Yendi filmi ile ilk kez yönetmen koltuğuna oturdu. 1967 yılında yönettiği Bir Millet Uyanıyor ile Altın Portakal’da En İyi Tarihsel Film ödülünü kazandı. 1960’lardan sonra Ertem Eğilmez, toplumun büyük bir kesimine hitap eden, drama, aile bağları ve güldürü tarzı filmler yapmaya başladı ve asıl üne bu filmler sayesinde kavuştu. Özellikle 70’lerin başında çektiği Tatlı Dillim (1972), Sev Kardeşim (1972) ve Canım Kardeşim (1973) ile adından söz ettirmeyi başardı. 70’lerin ortalarına doğru ise güldürü tarzında vizyona giren Köyden İndim Şehire (1974), Mavi Boncuk (1975) ve 1975’te tüm Türkiye’nin hayranı olacağı film serisi Hababam Sınıfı’nın ilk filmi ile büyük başarı yakaladı ve Yeşilçam’ın en önemli isimleri içerisine adını altın harflerle yazdırdı.

Neredeyse her yaptığı film tutan Eğilmez, sinemamıza daha birçok ölümsüz eser bıraktı. Bunlardan bazıları; Süt Kardeşler (1976), Gülen Gözler (1977), Şaban Oğlu Şaban (1977), Banker Bilo (1980), Namuslu (1984) ve son yönettiği film olan 1988 yapımı Arabesk’tir. Yine fenomen seri Hababam Sınıfı’nın diğer dört filmini de Ertem Eğilmez yönetmiştir. Bu filmler ile iki kez Altın Portakal’da En İyi Yönetmen Ödülü’ne sahip olan usta isim, Yeşilçam’ın gelişimine hem yönetmen hem yapımcı olarak büyük katkılar sunmuştur.

Sinemamızın en değerli isimlerinden Ertem Eğilmez, erken denebilecek bir yaşta 1989 yılında, 60 yaşında aramızdan ayrıldı.

Yorumlar
Bifikir
BifikirYönetici
17.11.2021 - 14:34
Elinize, koluna, gönlüne, ruhuna sağlık. Bize ne güzel şeyler yaşattınız ve yaşatmaya devam ediyorsunuz. Nurlar içinde uyuyun. Biz faniler burada sayenizde halen çok neşeliyiz.
04.03.2022 - 18:00

Haftada bir Cumartesi gecesi TRT'de yayınlanacak filmi heyecanla beklerdik tüm Türkiye... En sevdiklerimiz arasında şüphesiz Ertem Eğilmez'in imzası olanlar vardı. 45 yaşında biri olarak, teknolojinin bir ömüre neler sığdırabildiğini ve nasıl evrildiğini görmek çok şaşırtıcı. Nurlar içinde uyu sevgili Ertem Eğilmez 🙏

İlgili İçerikler

Yetmişli yılların başlarından itibaren, Türk sinemasına adeta altın bir dokunuş yapan ve yıllar geçse de önemini asla yitirmeyen bir yönetmen,...

0

(0)

Benzer Şeyler

Çağan Irmak, 4 Nisan 1970 tarihinde İzmir'de doğdu. Kendini her zaman bir sinema aşığı olarak...

Kıbrıs Türkü olan Derviş Zaim 1964 yılında Kıbrıs’ın Limasol kentinde doğdu. İlk olarakBoğaziçi Üniversitesi İşletme...

Türk sinemasında adı altın harflerle geçen başarılı yönetmen Memduh Ün, 1920’de İstanbul Kasımpaşa'da dünyaya geldi....