Koton Hakkında
Türkiye’nin hazır giyim sektöründeki lider markalarından biri olan Koton’un kuruluş hikayesi, diğer dev markalardan biraz farklı. Koton, günümüzden yaklaşık 33 yıl kadar önce öğretmen olan Gülden Yılmaz ile deniz subayı olan eşi Yılmaz Yılmaz’ın girişimci ruhu sayesinde kuruldu. Hayallerinde kendi işlerini yapmak olan bu çift, ilk olarak 1980’li yılların ortalarında, Gülden Yılmaz’ın Adapazarı’ndaki tekstil mağazasına ortak olma kararı aldı. Tekstil işini çok benimseyen Yılmaz ailesi, 1988 yılında Kuzguncuk’ta çok küçük bir yatırım ile butik mağaza açarak yola devam etti. Yalnızca 25 metrekare olan bu dükkanda ihraç fazlası ürünleri satan Gülden ve Yılmaz Yılmaz’ın Koton markasına uzanan serüveni böyle başladı.
İlk açtıkları mağaza henüz yeni olmasına rağmen çok fazla ciro yapmaya başlayınca Yılmaz çifti asıl mesleklerini bıraktılar ve tekstil işine yoğunlaştılar. 1991 yılında ikinci mağazalarını açtılar ve işlerini bir üst sınıfa taşıdılar. Koton markası fikri ise 1995 yılında ortaya çıktı. Kendi tasarımlarını yapmaya başlayan ve ürün gamını genişleten girişimciler, 1996 yılında Koton adındaki ilk mağazalarını Bakırköy’de açtılar. Bakırköy mağazasının hemen ardından Kadıköy’de bir mağaza daha açan Koton, 1996 yılının sonlarına doğru ise yurtdışına da faaliyetlerini taşıma kararı aldı. Böylece Koton’un ilk yurtdışı mağazası Almanya’nın Münih kentinde açıldı.
2000’li yılların başında Koton hem Türkiye’de hem de Almanya’da milyonlarca dolar ciro yapan bir hazır giyim markası haline geldi. Casual ve sokak modası olarak tabir ettiğimiz alanda ürünler üreten Koton, kalite ile uygun fiyatı bir araya getirmesiyle ünlendi. Hem kadınlar hem de erkekler için geniş bir ürün yelpazesi yaratan marka adım adım devleşti.
Günümüzde ise Koton yurtdışında ve yurtiçinde yüzlerce mağazası olan bir markaya dönüştü. Türkiye’nin en değerli hazır giyim ve tekstil markalarından biri oldu. 2012 yılında Turkven’e satılan Koton, halen büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Markanın hali hazırda 30’dan fazla ülkede 500 civarı mağazası bulunuyor.