1929 yılında patlak veren ve yıllar boyu tüm dünyayı etkisi altına alan Büyük Buhran, diğer ismiyle 1929 Ekonomik Bunalımı; yüz binlerce kişiyi açlık sınırına getirmiş bir krizdi. Bu krizden en çok nasibini alan ülkelerin başında Amerika’nın geldiğini söylemek mümkün. Birçok ülkede olduğu gibi, Amerika’da da ekonomik kriz en çok göçmen işçileri vurdu. Dorothea Lange’in 1936 yılında çektiği ve günümüzde Büyük Buhran’ın simgeleşmiş fotoğraflarından biri olarak görülen Göçmen Anne adlı kare de odağına bu konuyu alıyor.
Bu fotoğraf, Amerika’nın bu dönemdeki başkanı Roosevelt tarafından Kolombiya Üniversitesi’ne verilmiş bir görev üzerine çekilmiş. Roosevelt üniversiteden, göçmenlerin kriz sonrasında yaşadığı yoksulluğu belgelemelerini talep etmiş. Bunun üzerine yollara düşen Lange, yaklaşık bir ay boyunca ülkenin farklı noktalarında fotoğraflar çekmiş. Çekimlerden dönerken Nipomo civarındaki bir bezelye tarlasının önünden geçmiş. Bu esnada da burada yedi çocuklu bir bezelye işçisiyle karşılaşmış.
Lance’in Göçmen Anne adlı fotoğrafında gördüğümüz bu kadın, Florence Owens Thompson. Fotoğrafta Thompson’un yalnızca üç çocuğunu görüyoruz. Thompson’ın eskimiş kıyafetleri, çaresizlik ve umutsuzluk dolu ifadesi, yorgun vücudu ve çizgilerle dolu yüzü; göçmenlerin bu dönemde yaşadığı sıkıntıları fazlasıyla gözler önüne seriyor.
Günümüzde gelmiş geçmiş en başarılı belgesel fotoğrafçılı örneklerinden biri olarak kabul edilen Göçmen Anne, ilk kez 1936 yılında, San Francisco News adlı gazetede paylaşılmış. Haberin yayınlanmasından kısa bir süre sonra, Thompson’un bulunduğu göçmen kampına bir dizi yardım gönderilmiş. Bu dönemde devlet, göçmen tarım işçileri için yeni kamplar da açmaya başlamış. Fotoğrafın, ünlü yazar John Steinbeck’in Gazap Üzümleri adlı romanında da betimlendiği biliniyor.