Türk sinema tarihi, birbirinden değerli birçok başyapıtı barındırıyor. Biz de izleyiciler olarak, başarılı bulduğumuz filmlere yoğun ilgi gösteriyor, beğenmediklerimize kimi zaman acımasız da olabilen eleştiriler yöneltebiliyoruz. Söz konusu yerli filmler olunca çelişkili hislere kapılıyoruz; hem biraz daha mükemmeliyetçi hem de daha toleranslı davranıyoruz. İkisi aynı anda nasıl olabiliyor demeyin, insan sevdiğini daha çok eleştirirmiş. Ama bazı filmler var ki, eleştiriye pek mahal bırakmadan gelip favoriler listemizin başına yerleşiyor.
Elbette herkesin film zevki ve favori yapımları birbirinden farklı. Ancak elimizin altında IMDB gibi milyonlarca kişinin kullandığı bir sinema veri tabanı olunca, hangi yapımların sinemaseverler tarafından daha çok takdir ve beğeni topladığını görebiliyoruz. Türk sinemasından binlerce film de bu platform üzerinden kullanıcıların oylamalarına sunuluyor. Peki, sizce son yirmi yılda çekilen Türk filmleri arasında en yüksek puanları hangileri almıştır?
Gelin birlikte 2001 ve 2021 yılları arasında sinemaseverlerle buluşan ve aldığı oylarla IMDB’nin en iyiler listesinin ilk sıralarına yerleşen Türk filmlerine göz atalım. Hemen hatırlatalım: IMDB kullanıcıları filmlere her an puan verebildiği için, söz konusu sıralama da günden güne değişebiliyor. Ancak özellikle kullanılan oy sayısı hâlihazırda çoksa sıralamada çok büyük farklılıklar olmuyor. Bakalım, sizin favori filmleriniz bu listede var mı ya da henüz izlemediğiniz filmler sizi ekran başına çekmeyi başaracak mı?
10. Sarmaşık (2015)
IMDB Puanı: 8.1 (11 bin oy)
Güç ve iktidar kavramlarına oldukça başarılı eleştiriler getiren bir yapım olan Sarmaşık, hem yönetmen hem de yapımcı koltuğunda oturan Tolga Karaçelik’in ikinci filmi. Armatörü iflas eden bir geminin mürettebatının, ne zaman sona ereceği bilinmeyen bir süre boyunca açık denizde beklemek zorunda kalmasını anlatan film, başrol oyuncuları Nadir Sarıbacak’ın ve Özgür Emre Yıldırım’ın başarılı performanslarıyla daha da etkileyici bir hal alıyor. Aralarındaki güç dengesi ve hiyerarşi nedeniyle zaman içinde farklı çıkmazlara düşen mürettebat, ilerleyen süreçte gerçek ve hayal arasındaki farkı da ayırt etmekte zorlanmaya başlıyor.
Tolga Karaçelik’in hem yönetmenliğini hem de yapımcılığını üstlendiği Sarmaşık, Karaçelik’in Gişe Memuru’ndan sonra imza attığı ikinci bağımsız film. Nadir Sarıbacak’ı ve Özgür Emre Yıldırım’ı başrolde izlediğimiz filmin oyuncu kadrosunda Osman...
Benden söylemesi, Sarmaşık koltuğunuza uzanıp yüzünüzde bir gülümsemeyle ve huzur içinde izleyeceğiniz bir film değil. Filmin gergin ve huzursuz atmosferi ilk dakikalardan itibaren sizi içine çekmeyi başarıyor. Ancak filmin aldığı övgülerden ve ödüllerden anlıyoruz ki beyazperdede bu atmosferi izlemeyi seven sinema tutkunlarının sayısı hiç de az değil. Siz de bu tür filmlerden hoşlanıyorsanız Sarmaşık’a mutlaka bir şans vermelisiniz.
9. Ahlat Ağacı (2018)
IMDB Puanı: 8.1 (23 bin oy)
Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar ve Serkan Keskin gibi başarılı oyunculardan oluşan kadrosuyla bir yıldızlar geçidi sunan Ahlat Ağacı, Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan’ın imzasını taşıyor. Kendisinin sinema dilini ağır tempolu ve sessiz bulanlar için hemen vurgulayayım, Ahlat Ağacı Nuri Bilge Ceylan’ın en çok diyalog içeren filmi.
Türk sinemasının usta yönetmeni Nuri Bilge Ceylan’ın Altın Palmiye kazanan Kış Uykusu filminden tam dört yıl sonra imza attığı Ahlat Ağacı, Cannes Film Festivali’nde ödül almasa da gösterimi esnasında dakikalarca...
Filmin senaristi de olan Akın Aksu’nun kaleme aldığı bir öyküden uyarlanan yapım, Doğu Demirkol’un hayat verdiği Sinan karakterinin kitabını bastırmak için para bulmaya çalışmasını konu alıyor. Maddi sıkıntılar nedeniyle baba ocağına dönen Sinan, babasının biriken borçları olduğunu öğreniyor. Cannes Film Festivali’nde gösterildiğinde dakikalarca ayakta alkışlanan Ahlat Ağacı, bana kalırsa Nuri Bilge Ceylan sinemasını sevenlerin favorisi olmaya aday.
8. Kış Uykusu (2014)
IMDB Puanı: 8.1 (50 bin oy)
2001-2021 yılları arasında IMDB kullanıcılarının en çok beğendiği on Türk filminin arasında Nuri Bilge Ceylan imzalı iki yapım var. Ahlat Ağacı’ndan sonra gelen film, 2014 yılında düzenlenen Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülüne layık görülerek bizi “As bayrakları as!” moduna geçiren Kış Uykusu elbette.
Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbağ, Nadir Sarıbacak ve Serhat Kılıç gibi birbirinden gözde oyuncuların yer aldığı yapım, Türk sinema tarihinde Altın Palmiye kazanan ikinci film. Ulusal ve uluslararası film festivallerinde onlarca ödüle layık görülen Kış Uykusu; hem oyunculuklar, hem kurgu, hem çekim teknikleri hem de yönetmenlik açısından sinema otoritelerinden tam not almayı başardı.
Yönetmenlik koltuğunda Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan’ı gördüğümüz Kış Uykusu, 2014 yılında katıldığı Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye ve FIPRESCI ödüllerini toplayarak dönmeyi başararak göğsümüzü kabartmıştı. Altın Palmiye...
Kış Uykusu, oyunculuktan emekli olarak Kapadokya’da bir otel işletmeye başlayan Aydın’ın durağan hayatını anlatıyor. Aydın, hiçbir yakınlık kuramadığı kız kardeşi ve eşiyle birlikte sürdürdüğü bu hayatta, sorumluk almaya yanaşmıyor. Geçmişleri nedeniyle hem kendileriyle hem de birbirleriyle sürekli olarak çatışan bu üç karakter, bize taşra sıkıntısını da entelektüelin bunalımını da sonuna kadar hissettiriyor. Üstelik, Kış Uykusu bana kalırsa Nuri Bilge Ceylan’ın en akıcı filmlerinden biri. Film sona erdiğinde, üç saatin nasıl geçtiğine şaşıracaksınız.
7. Pardon (2005)
IMDB Puanı: 8.2 (20 bin oy)
Ferhan Şensoy’un Türk sineması, edebiyatı ve tiyatrosu için ne kadar değerli bir usta olduğunu anlatmaya sanırım kelimeler yetmez. Onun sivri, eleştirel, sorgulayıcı ve alaycı bakış açısını imza attığı her eserde açıkça görebiliyoruz. Hatta birkaç jenerasyonun mizah anlayışının inşa edilmesinde, Ferhan Şensoy’un kendi üslubuyla oluşturduğu kara mizahın rolü de oldukça büyük. Sanıyorum ki, Pardon da Ferhan Şensoy imzasını taşıyan en kült ve zamansız film. Belki de bu yüzden beyazperdeye aktarılmasından on altı yıl sonra bile hala en iyiler listesindeki varlığını koruyor.
Türk tiyatrosunun çınarlarından biri olan meddah, yazar ve oyuncu Ferhan Şensoy tarafından kaleme alınan Pardon, 2005 yılında Şensoy’un Çok Tuhaf Soruşturma isimli tiyatro oyunundan uyarlanarak beyazperdeye aktarıldı. Yönetmenliğini Mert Baykal’ın...
Şensoy’un kendi yazdığı Çok Tuhaf Soruşturma adlı oyundan senaryoya uyarladığı Pardon’un yönetmenliği Mert Baykal’a ait. Rasim Öztekin, Zeki Alasya ve Erol Günaydın gibi birbirinden değerli tiyatrocularımızın da rol aldığı filmde üç bahtsız arkadaşın basit bir hata sonucunda hapse düşmesini izliyoruz. “Güldürürken düşündüren” lafı çok klişe belki ama Şensoy’un filmde adalet ve iktidara getirdiği eleştiriler gerçek hayatla o kadar örtüşüyor ki çoğu sahnede acı acı gülümsemekten de geri duramıyoruz. Pardon, doğru gitmeyen her şeye yapılmış çok güçlü bir eleştiri. Siz de söyleyecek çok sözü olan Ferhan Şensoy’a kulak vermek isterseniz Pardon’u mutlaka izlemelisiniz.
6. Yedinci Koğuştaki Mucize (2019)
IMDB Puanı: 8.2 (43 bin oy)
Güney Kore sinemasından uyarlanan 7. Koğuştaki Mucize’nin bu listede olması pek de şaşırılacak bir durum değil. Çünkü Mehmet Ada Öztekin tarafından yönetilen bu yapım, aynı zamanda Box Office verilerine göre Türk sinemasının hasılat rekorunu kırmayı da başardı. 2019 yılına damga vuran filmde, sergilediği performansla sayısız övgü alan Aras Bulut İynemli’yi başrolde izliyoruz.
Box Office Türkiye verilerine göre Türkiye’nin en çok hasılat elde eden filmi olan Yedinci Koğuştaki Mucize, Güney Kore yapımı bir film olan Miracle in Cell No.7’den uyarlandı. Yönetmenlik koltuğunda Mehmet...
Filmin konusu, Ova adında yedi yaşında bir kızı olan ve zeka yaşı, kızına denk bir babanın suçsuz yere hapse atılması üzerinden şekilleniyor. Küçük bir Ege kasabasında sakin bir hayat süren Memo, bir kız çocuğunun ölümünden sorumlu tutularak idam cezasına çarptırılıyor. Memo hapiste binbir türlü zorlukla boğuşurken, Ova da dışarıda babasının özlemiyle baş etmeye çalışıyor. Filmin konusundan da anlayacağınız üzere, 7. Koğuştaki Mucize’nin her dakikasında sizi dokunaklı ve dramatik sahneler bekliyor.
5. Babam ve Oğlum (2005)
IMDB Puanı: 8.2 (83 bin oy)
Geldik Türk sinema tarihine adını yazdırmış olan Babam ve Oğlum filminden söz etmeye. Çağan Irmak imzalı bu film, 2005 yılında yüz binlerce seyircinin sinema salonundan gözleri ağlamaktan kıpkırmızı olmuş halde çıkmasına yol açmıştı.
Yakın dönem Türk sinemasının seyircileri en çok ağlatan filmlerinden biri olan Babam ve Oğlum, aynı zamanda yönetmeni Çağan Irmak’ın da oldukça geniş bir izleyici kitlesi tarafından tanınmasını sağlamıştı. 2005 yılında...
Filmin 3,5 milyondan fazla seyirci tarafından izlendiğini düşünürsek Babam ve Oğlum, hakkındaki olumsuz eleştirilere izlenme rakamları ile yanıt vermiş durumda. 12 Eylül darbesinin gölgesinde yıkılan hayatları ve baba oğul ilişkisinde yaşanan çatışmaları anlatan filmde her biri birbirinden başarılı oyuncular yer alıyor. Ancak özellikle Fikret Kuşkan ve Çetin Tekindor, kelimenin tam anlamıyla döktürüyor.
4. Bizim İçin Şampiyon (2018)
IMDB Puanı: 8.3 (11 bin oy)
Gerçek hayattan uyarlanan bir öyküyü anlatan Bizim İçin Şampiyon, at yarışı tutkunları için efsane bir ikili olan Halis Karataş ile Bold Pilot’un hikayesi. 1996 Enternasyonel Gazi Koşusu’nda 2:26:22’lik süreyle şampiyon olan İngiliz safkan atı Bold Pilot ve jokeyi Halis Karataş, ilginç bir şekilde yalnızca at yarışlarını takip edenlerin değil, bir jenerasyonun zihninde unutulmaz bir yere sahip. Çünkü bu ikilinin arasındaki sonsuz güven, bağlılık ve özen gerçekten çok etkileyici.
At yarışlarını yıllardır sıkı takip edenler çok iyi hatırlar: 1996 yılında yapılan Enternasyonel Gazi Koşusu, Türkiye için unutulmaz bir ana sahne oldu. Halis Karataş’ın jokeyliğini yaptığı İngiliz safkan atı Bold...
Hem o yıllarda Bold Pilot’u takip eden kişilerin hem de Halis Karataş’ın anlattıklarına baktığımızda anlıyoruz ki halk, Bold Pilot’u bitmeyen bir umudun simgesi olarak da görüyor. “Bir yarış atı nasıl bu kadar ünlü ve anlamlı olabilir?” diye mi düşünüyorsunuz? Bu sorunun yanıtı sizi Farah Zeynep Abdullah ve Ekin Koç’un başrollerini üstlendiği Bizim İçin Şampiyon filminde bekliyor.
3. Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu
IMDB Puanı: 8.3 (11 bin oy)
Cep Herkülü unvanıyla da anılan Naim Süleymanoğlu, hiç şüphesiz ki dünyanın en ünlü ve başarılı haltercilerinden biri. Öyle ki, birçok kişi dünyaya bir daha onun gibi bir sporcunun gelmeyeceğini düşünüyor. Biz Naim Süleymanoğlu’nu kırdığı kırk yedi farklı dünya rekoru ve kazandığı sayısız şampiyonlukla tanısak da, onun yaşam öyküsünde binbir zorluk ve trajedi yatıyor.
Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu, adından da anlaşılacağı üzere, hem Türkiye’nin hem de dünyanın spor tarihinde bir efsane olmayı başaran haltercimiz Naim Süleymanoğlu’nun yaşam öyküsünü konu alan biyografik bir film. Özer...
Özellikle Bulgaristan’da Diriliş Süreci olarak adlandırılan dönemde birçok zorluk yaşamış olan efsane sporcumuz, yaşamının önemli bir bölümünde, üstlendiği manevi sorumlulukların ağırlığını da kaldırmaya çalışmış ve kimi zaman gerçekten yapayalnız kalmış. IMDB kullanıcılarına göre son yirmi yılın en iyi ikinci Türk filmi olan Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu, başarılı bir biyografi olarak sinema tarihimizdeki yerini alıyor. Özer Feyzioğlu’nun yönettiği ve Barış Pirhasan’ın senaristliğini üstlendiği filmde, başrol koltuğunda da performansıyla övgü toplayan Hayat Van Eck oturuyor.
2. Ayla (2017)
IMDB Puanı: 8.4 (37 bin oy)
Türkiye - Güney Kore ortak yapımı Ayla gerçek hayattan uyarlanmış bir film. Filmde Kore Savaşı’na gönderilen Türk tugayındaki bir astsubay olan Süleyman Dilbirliği’nin savaş sırasında küçük ve öksüz bir kız çocuğuyla tanışması konu alınıyor. Süleyman Dilbirliği’nin gönlü küçücük bir kızı yapayalnız bırakmaya elvermeyince onu yanına alıyor ve ismini Ayla koyarak bakımını üstleniyor. Ne var ki, savaş sona erdiğinde Türkiye’ye dönmek zorunda kalıyor ve hukuki sebeplerden ötürü Ayla’yı yanına alamıyor.
Kore Savaşı sırasında yaşanan dokunaklı bir olayı beyazperdeye taşıyan Ayla, 2018 yılının en çok ilgi gören ve konuşulan filmlerinden biri. Can Ulkay tarafından yönetilen filmin yapımcılık koltuğunda, Müslüm ve Cep...
Bu ikilinin arasında yaşanan olayların birebir gerçek olduğunu bilmek Ayla’yı daha dokunaklı ve etkileyici bir yapım haline getiriyor. İsmail Hacıoğlu, Ali Atay ve Kim Seol’ü başrollerinde izlediğimiz Ayla, puanından da anlaşılacağı üzere son yılların en beğenilen ve ilgi gören Türk filmlerinden biri. Ayla’yı izledikten sonra Süleyman Astsubay ile Ayla’nın yaşadıklarını anlatan haberlere de göz atmanızı öneririm. Çünkü “film gibi” olan bu hikaye, hayatın ne kadar zor ve dokunaklı olabileceğini de bir kez daha gösteriyor.
1. Dağ 2 (2016)
IMDB Puanı: 8.7 (107 bin oy)
Geldik listemizin şampiyonuna, yani son yirmi yılda çekilmiş ve IMDB’de en yüksek puan almayı başaran Türk filmine! 2012 yılında vizyona giren Dağ filminin devam niteliğini taşıyan Dağ 2, Alper Çağlar imzalı bir yapım. Çağlar Ertuğrul ile Ufuk Bayraktar’ın başrollerini paylaştığı filmde Özel Kuvvetler Komutanlığı’na, halk arasındaki adıyla Bordo Bereliler’e katılmak isteyen iki askerin yaşadığı zorlu mücadeleleri izliyoruz. IŞİD tarafından rehin alınmış bir Türk gazeteciyi kurtarmakla görevlendirilen askerler, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın psikolojik ve fiziksel açıdan çok zorlayıcı olan hazırlık sürecini ardından da onlara verilen görevi tamamlamaya çalışıyor.
Dağ 2, 2012 yılında beyazperdede yüksek bir gişe başarısı elde ederek izleyicilerden övgüler alan Dağ’ın devam filmi. Yönetmenliğini ve senaristliğini serinin ilk filminde olduğu gibi Alper Çağlar’ın üstlendiği yapımda başrol...
Dağ 2, hem çok sayıda sinema eleştirmeninden hem de geniş bir izleyici kitlesinden tam not almayı başarmış bir film. Bu başarının temel sebeplerinden biri de filmdeki çatışma ve savaş sahnelerinin gerçekten kopuk olmaması. Hatta bence Dağ 2, teknik açıdan benzerlerinin önüne geçmeyi kesinlikle başarıyor. Siz de savaş ve aksiyon filmleri izlemeyi seviyorsanız Dağ 2’yi izlenecekler listenize dahil edebilirsiniz.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Sarmaşık | 10 |
2 | Ahlat Ağacı | 9,8 |
3 | Kış Uykusu | - |
4 | Pardon | - |
5 | Yedinci Koğuştaki Mucize | 9,2 |
6 | Babam ve Oğlum | - |
7 | Bizim İçin Şampiyon | 8,8 |
8 | Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu | - |
9 | Ayla | - |
10 | Dağ 2 | 8,4 |
Sinema yazılarınızı ilgiyle takip etmeye devam edeceğim. Kaleminize sağlık!
Yorumunuz için çok teşekkürler Özlem Hanım, çok naziksiniz :)