Doğum adı ile Benedito de Espinosa, Yahudi kökenli bir düşünce ve fikir adamıdır. 1632 yılında, Amsterdam Hollanda’da dünyaya geldi. Portekizli Seferad bir ailenin çocuğu olan Spinoza, Hollanda’da Yahudi cemaatinin içerisinde büyüdü. Dindar bir çevrede büyüyen Spinoza, hahamlık eğitimi alarak din ve din felsefesi üzerine çalışmalar yaptı. Kısa süren ömrünün sonuna kadar doğru bildiği yolda ilerledi ve attığı adımlardan asla taviz vermedi. Spinoza bu yönüyle birçok kişiye ilham kaynağı oldu ve cesaret verdi.
Yahudilik üzerine yaptığı çalışmalar sonucunda Eski Ahit’e ağır eleştiriler getirmesi büyük tepki çekti. Yahudi cemaati onu bu açıklamaları ve öğretileri neticesinde dinden aforoz etti. Kendi ailesi dahil herkes Spinoza’ya sırt çevirdi. Yahudi cemaatinden kovulması ve yasaklanması yetmedi, Katolik Kilise’si de onun eserlerini yasakladı. Yaşadığı dönemde büyük tepkilere neden olacak ateizm propagandası ile suçlandı. Ancak Spinoza hiçbir eserinde direk olarak tanrı kavramını reddetmedi. Yine de o dönemde kendisini anlayan çok fazla kişi bulamadı. Spinoza’ya göre tanrı metafizik bir varlıktan ziyade doğanın ta kendisiydi. Bu düşünceleri gelecek kuşakları derinden etkileyecekti.
Aforoz edildikten sonra, hayatını mütevazı bir şekilde geçirdi. Kendisini belirli bir zümreye dahil etmek istememesi sonucunda para kazanmak için mercekçilik yaptı. Teleskop, mikroskop gibi aletleri tamir etti. Bu iş onun ciğerlerine zarar verdi. Cam tozu zehirlenmesi onun ömrünü çok kısalttı. 45 yıl süren hayatı, insanlığa öğretiler sunmak ve bu öğretilerini aktaracak eserler oluşturmakla geçti.
Decartes’ten oldukça etkilenen Spinoza, 17. Yüzyıl’ın en önemli rasyonalist filozoflarından biri olarak kabul edilir. Erken aydınlanma döneminin öne çıkan fikir adamlarından biridir. Doğa felsefesi ve metafizik alanlarında önemli savlar oluşturan Spinoza, tarihin en önemli filozoflarının arasına adını yazdırmayı başarmıştır.