Kibar Feyzo, 12 Eylül öncesi yapılmış düzen karşıtı çok az filmden bir tanesi. Hatta en çok öne çıkanı diyebiliriz. 1980 sonrası televizyonlarda gösteriminin yasaklanması bu ispatlar nitelikte. Feodal düzene bir başkaldırı hikayesi olan film, yapıldığı dönemi izleyiciye harika bir şekilde aktarmayı başarmıştı. Neredeyse sosyalist bir komedi filmi tadında olan Kibar Feyzo, söylenmek istenip söylenemeyen birçok şeyi beyazperdeye taşımayı başarmıştı. Üstelik bunu komedi unsurlarını ön plana çıkararak yaptı. Replikleri hala kulaklarımızda çınlayan filmin, yapım tarihi 1978. Filmin yönetmenliğini, duayen isim Atıf Yılmaz üstleniyor. Senaryo ise birçoğumuzun oyunculuk performansı ile tanıdığımız İhsan Yüce’ye ait. İhsan Yüce, genel bilinenin aksine şair ve yazardır. Filmin yapımcı tarafında, Nahit Ataman ve Ertem Eğilmez var. Müzikler ise, Cahit Berkay ve Ahmet Yamacı’ya ait. Kamera arkası tüm unsurları ile oldukça kaliteli bir kadroya sahip film, kamera önündeki kadro olarak da oldukça ünlü isimleri bünyesinde barındırıyor.
Kibar Feyzo’da başrol, Kemal Sunal. Şener Şen, Müjde Ar ve Adile Naşit ise diğer önemli rolleri paylaşıyor. Özellikle Şener Şen, oynadığı ağa rolü ile göz doldurmuştu. Filmin oyuncu kadrosunda; Erdal Özyağcılar, İlyas Salman, İhsan Yüce gibi çok önemli isimler de yer alıyor.
Güneydoğu’nun ücra topraklarında hayat mücadelesini sürdüren, Feyzo (Kemal Sunal) ve annesi (Adile Naşit) varlıklı kimseler değillerdir. Feyzo ise Maho Ağa (Şener Şen)’nın kızı Gülo (Müjde Ar)’ya aşıktır. Feyzo askerden dönünce annesi ile birlikte Gülo’yu istemeye giderler. Ancak Maho Ağa, kızını en çok başlık parası getirene verecektir. Köyden başka talipler de olunca ağa, başlık parasını açık artırmaya çıkarır. Feyzo’nun en büyük rakibi Bilo (İlyas Salman)’dur. Feyzo buna rağmen Gülo’nun kalbini çalmayı başarır ve başlık parasının yarısını öder. Kalanı için ise ağaya senet veren Feyzo, parayı tamamlamak için büyük şehre gider. Bu gidişten sonra işlerin rengi değişmeye başlar. Şehirdeki düzeni gören ve gözü açılan Feyzo, köye geri dönerek ağalık düzenini değiştirmek ve bozuk düzeni düzeltmek için mücadeleye girişir.
Türk sinemasının en önemli filmlerinden olan Kibar Feyzo, taşıdığı komedi unsurlarının yanı sıra mükemmel bir hiciv örneğidir.