İranlı yazar Sadık Hidayet tarafından kaleme alınan ve ilk olarak 1945 yılında yayınlanan Hacı Aga, yazarın dönemin İran toplumuna getirdiği ağır eleştirileri güçlü bir kurguyla harmanladığı eseridir. Doğu’nun Kafka’sı olarak da adlandırılan ve Kör Baykuş adlı eserinde sürrealist ve Kafkaesk bir atmosfer üzerinden ilerleyen Sadık Hidayet, Hacı Aga’da tamamen gerçekçi ögeler kullandığı bir taşlama sunar okurlarına. Üstelik, bunu oldukça ironik bir üslupla yapar. Tam da bu sebeple, Hacı Aga Sadık Hidayet’in külliyatında farklı bir yerde konumlanır.
1940’lı yılların İran’ında yaşayan Hacı Aga; iki yüzlü, korkak ve cahil bir karakterdir. Dini yalnızca çıkarları için kullanarak çevresindeki kişilerin inancını sömürür. Para için yaşar, yalan söylemekten çekinmez, kendisinden güçlü olana yaltaklanırken güçsüzü ezmekten bir an olsun geri durmaz. Romanda yer alan diğer karakterler de tıpkı Hacı Aga gibi, toplumun farklı yansımalarını oluşturur. Hacı Aga her ne kadar ilk etapta karikatürize edilmiş bir karakter gibi görünse de aslında oldukça gerçekçi bir sosyolojik ve politik yergi örneğidir. Hacı Aga karakteri üzerinden, Sadık Hidayet’in dönemin Şark toplumuna olan bakış açısını açıkça görmek de mümkündür.
Ülkemizde Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan ve 112 sayfadan oluşan Hacı Aga, Mehmet Kanar tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Siz de Sadık Hidayet’in güçlü kalemiyle tanışmak ve onun çarpıcı toplumsal yergilerini etkileyici bir kurgu eşliğinde okumak istiyorsanız Hacı Aga’yı okuma listenize alabilirsiniz.