Dönemin politik koşullarına karşı gelen yapısıyla ve Türkiye’nin şartlarını göz önüne seren öyküsü ile dikkat çeken Güneşe Yolculuk filmi, 1999 yılında beyazperde ile buluştu. Türkiye’nin gerçeklerinden bir haber olan iki gencin, şehir hayatına adapte oldukça gösterdikleri değişimi, aralarındaki dostluğu ve gösterdikleri cesareti izleyiciye aktaran Güneşe Yolculuk, Yeşim Ustaoğlu’nun en başarılı işlerinden biri olarak anılıyor.
Son dönem Türk sinemasının yetiştirdiği en değerli yönetmenler arasına adını yazdıran Yeşim Ustaoğlu, Güneşe Yolculuk filminin hem yönetmenliğini hem de senaristliğini üstleniyor. Türkiye – Hollanda – Almanya ortak yapımı Güneşe Yolculuk’un görüntü yönetmenliği Jacek Petrycki’ye, müzikleri ise Vlatko Stefanovski’ye ait.
Güneşe Yolculuk hem yurt içinde hem de yurt dışında düzenlenen film festivallerinde pek çok ödül kazandı. Toplamda 10’dan fazla festivalde 20’den fazla ödül almayı başaran film, Yeşim Ustaoğlu’nun ve Türk sinemasının adını tüm dünyada duyurdu. Filmin kazandığı başlıca ödüller arasında; Berlin Film Festivali’nde “Jüri Özel Ödülü”, Kudüs Film Festivali’nde “Barış Ödülü”, Sao Paulo Film Festivali’nde “Uluslararası Jüri Ödülü” ve Festroia – Troia Film Festivali’nde “Jüri Özel Ödülü” yer alıyor.
Başarılı filmin başrollerinde Nevruz Baz, Nazmi Kırık ve Mizgin Kapazan var. Filmin oyuncu kadrosunda başroller dışında ise usta fotoğrafçı Ara Güler, Lucia Marano, Ercüment Balakoğlu ve İsmail Yıldız yer alıyor.
Biri ülkenin doğusundan biri ise batısından gelen iki farklı insanın yolu, büyükşehir İstanbul’da kesişir. Batıdan gelen Mehmet (Nevruz Baz) ile doğudan gelen ve kaset satarak geçimini sağlayan Berzan’ın (Nazmi Kırık) hayalleri ortaktır. Ortak hayallerinin peşinden gitmeye çalışan iki dostu, bir hata ayıracaktır. Hata sonucu tutuklanan Mehmet, hapisten çıktığında bambaşka bir dünya ile karşılaşacak ve Berzan’ın yardımına ihtiyaç duyacaktır.