Fırtına İnsanları isimli başyapıt, Tarık Akan’ın toplumsal yaşama dair bakış açısını yansıtan ve kendiyle birlikte anılan siyasi görüşünü net bir şekilde gözler önüne seren filmlerinden bir tanesi. Film hem oyunculuk hem de tercih edilen karakterler bakımından iki büyük oyuncuyu biz seyircilerle buluşturuyor. (Fikret Hakan ve Tarık Akan) Fakat film oldukça siyasi bir içeriğe sahip olduğundan dolayı yayınlandığı dönemde çok popüler olmamış (veya olamamış) ve yalnızca kendi bakış açısına yakın bir izleyici kitlesi tarafından seyredilmiş.
Fırtına İnsanları her bir sahnesinde buram buram 70’li yıllar kokan ve dönemi seyiriciye hissettiren, izledikten sonra akıllarda pek çok soru işareti bırakan bir yapım. İşçi hakları ve bu mücadelenin dinamiklerini belgesel tarzında net bir şekilde gözler önüne sermesi ve somut gerçeklik tarzını ilke edinmesiyle alışagelmişliğin dışına çıkıyor. 1979 yılında çekilmiş olan film 1980 yılının Şubat ayında vizyona girmiş. Filmin senaristliği ve yönetmenliği Yavuz Özkan tarafından yapılmış. Ayrıca filmin ikinci adı “Demir yol” olarak biliniyor.
Fırtına İnsanları filmi, greve giden demiryolu işçilerinin hikayesini ve bu süreç boyunca yaşadıklarını ele alıyor. Dönemin zor şartlarında, ülkenin ekonomik olumsuzluklarının gözle görülür bir şekilde hissedildiği bir zamanda grev yapmaktan başka bir çareleri kalmayan demiryolu işçileri Hasan (Fikret Hakan) tarafından örgütleniyor. Grev kararı almalarıyla birlikte devrimci örgütlerin de desteklerini arkalarında buluyorlar. İşte bütün tartışmalar da bundan sonra gelişiyor. İşçiler ve örgütler arasında grev boyunca uygulanan yöntem farklılıkları, olaylara bakış açılarının farklı olması ayyuka çıkan bir gerginliğe neden oluyor. Hasan’ın (Fikret Hakan) kardeşi Bülent’in (Tarık Akan) de olaylara müdahale etmesiyle ortalık karışıyor. Örgütler, işçiler, patronlar gibi birbirinden farklı grupların olaylara müdahale etme şekilleri karşımıza 12 Eylül öncesi yaşanan senaryoları çıkarıyor.
Son olarak film hakkında hem güzel hem de üzücü bir haber vermek istiyorum. 16. Altın Portakal Film Festivali’nde yaşanan bazı tatsızlıklar sonucu festivalden çekilmek zorunda kalan Fırtına İnsanları, 2011 yılında düzenlenen Geç Gelen Altın Portakallar gecesinde 1979 yılının en iyi filmi ödülü ile şereflendirildi. Üzeriden 30 sene geçtikten sonra bile olsa hak ettiği değeri görebilmiş olması insanı mutlu ediyor…