Sinemamızın protest komedilerinden biri de Şalvar Davası filmidir. Kırsal yaşamda alışılagelmiş erkek davranışlarından bıkan bir grup kadının örgütlenerek, zorbalığa isyanını anlatan film klasiklerimiz arasında yerini almayı başarmıştır. Film, 1980 darbesi sonrası sinemanın zor dönemlerinde yapılmasına rağmen büyük merak uyandırmıştır. Yönetmen koltuğunda usta isim Kartal Tibet’in yer aldığı Şalvar Davası’nın senaryosu ise Başar Sabuncu’ya ait. Film 1983 yılında beyazperdede izleyici ile buluştu. Filmin yapımcısı Engin Karabağ’dır.
Şalvar Davası’nın başrollerini, sinemamızın iki önemli ismi, Müjde Ar ve Şener Şen paylaşıyor. Yardımcı rollerde ise Türk sinemasının usta isimlerinden; Pembe Mutlu, Halil Ergün, İhsan Yüce, Gökhan Yüce, Ayten Erman yer alıyor. Ayrıca, birçok önemli oyuncu daha filmin kadrosunda yer alıyor. Şener Şen ile Müjde Ar’ın başrollerdeki uyumu ve yan rollerin senaryoya çok iyi dahil edilmesi, izleyici üzerinde oldukça pozitif bir etki bırakmıştı. Filmin bu denli izleyici bulmasında oyuncu ekibinin rolü oldukça büyük diyebiliriz.
Kocasından boşandıktan sonra köyüne dönen Elif (Müjde Ar), köydeki cinsiyetçi baskıyı kırmak için mücadele etmeye başlar. Bu çıkış öncelikle köyün ağası Ömer (Şener Şen) tarafından hiç hoş karşılanmaz. Elif bu baskıları kırmanın, erkeklerin en büyük zaafı olan yatak odasından geçtiğini düşünmektedir. Kadınları bu yönde tavır almaları yönünde örgütleyince iş çığırından çıkar. Kadınların başkaldırısı köyde alışılmadık durumların oluşmasına yol açar. Ömer ağa, sorunlar büyümeden, bu mücadeleyi baltalamak için elinden gelen her şeyi yapmaya yemin etmiştir.
Filmde, iki kutup mücadele ederken, komik olaylar ve diyaloglar adeta sel olup akıyor diyebiliriz. Sinemamızın önemli komedi yapımlarından Şalvar Davası, her açıdan alkışı hak ediyor.