Türk sinemasında gelmiş geçmiş en iyi filmlerden biri olarak kabul edilen Muhsin Bey, her açıdan oldukça başarılı bir yapım. Film, özellikle bir dönemin kapanışını seyirciye başarılı bir şekilde aktarması ile ön plana çıkıyor. 70’lerden sonra başlayan müzik endüstrisindeki yozlaşmayı işleyen film, bir yandan da bu yozlaşma üzerinden diğer sorunlara dikkat çekmeyi başarmıştır. Harika bir melodram örneği olan Muhsin Bey, 1987 yılında vizyona girdi. Filmin senaryosu, sinemamızın en önemli isimlerinden Yavuz Turgul’a ait. Yönetmen koltuğunda da yine Yavuz Turgul yer alıyor. Çoğu sinema çevrelerince, Muhsin Bey, Yavuz Turgul sinemasının en önemli filmi olarak kabul ediliyor. Filmin yapımcılığını Abdurrahman Keskiner üstlenirken, müzikler ise Atilla Özdemiroğlu’na ait.
Filmin başrollerinde sinemamızın usta oyuncuları Şener Şen ve Uğur Yücel yer alıyor. İkili, Muhsin Bey’de oyunculuk kariyerlerinin zirve işlerinden birine imza atıyorlar desek yanılmış olmayız. Ayrıca Şermin Hürmeriç’te oyunculuk performansı ile filme renk katıyor.
1980 sonrası değişen Türkiye’yi ve değişen değer yargılarını aktaran film, senaryosu ile oldukça ilgi toplamıştı.
Eski bir Türk Sanat Müziği yapımcısı olan Muhsin Kanadıkırık (Şener Şen), tüm bu değişen ve yozlaşan düzene karşı dik duran bir adamdır. Bu duruşu sebebiyle ise camiada çok başarılı olamamış bir müzik adamıdır. Aynı zamanda dönemin furyası olan arabesk müzikten de nefret eder. Ancak bir gün Urfa’dan türkücü olmak için gelen Ali Nazik (Uğur Yücel) ile yolları kesişen Muhsin Bey, Ali Nazik’i şöhret yapabileceğini düşünür. Böylece hayatın iki ayrı kutbunda olan ikili bir araya gelmiştir. Süreç içinde ayrı dünyaların insanları oldukları daha da ortaya çıkar. Ali için kariyerini ve ideallerini riske atan Muhsin Bey’in çabasına rağmen, genç türkücü dönemin gereklerini yapacak ve kolay olan yolu seçecektir.
Bu eksende akan öyküde, İstanbul’un zaman içinde nasıl değiştiğini, kültürel erezyonu, köyden kente göçün getirdiği zorlukları tam manasıyla işleyen film çarpıcı sahneleri ile akılarda yer etmeyi başarıyor.
Muhsin Bey, gerçekten hem Şener Şen hem de Yavuz Turgul için bir mihenk taşıdır. Hem o günün Türkiye'sinin hem de bugünün dahi güzel bir fotoğrafını çekmiş bir sinema filmidir.