Özellikle Napoli Dörtlemesi isimli roman serisiyle tüm dünya tarafından tanınan ve hâlen kimsenin gerçek ismini bilmediği Elena Ferrante, son zamanların en başarılı yazarlarından biri. İtalyan yazarın birçok eseri dilimize de çevrildi. Bunlardan biri de ülkemizde Everest Yayınları etiketiyle raflarda bulabileceğiniz Karanlık Kız. Romanın baş karakteri, İngiliz edebiyatı öğretmeni olan ve yıllarını iki kızını büyütmeye odaklanarak geçirmiş Leda. Artık orta yaşlarında ve boşanmış olan Leda, kızları babalarının yanında kalmaya gittiklerinde tek başına bir tatile çıkmaya karar veriyor. İtalya’nın güneyindeki bir kasabada yaz tatiline çıktığında, ilk etapta kızlarını özleyeceğini ve kendini yalnız hissedeceğini düşünüyor. Ancak hem bunun aksine kendini özgür ve mutlu hissetmesi hem de bu tatilde genç bir anneyle tanışması, Leda’nın tüm hayatını ve annelik sürecini sorgulamasına sebep oluyor.
Bugüne dek oyunculuk kariyeriyle tanıdığımız Maggie Gyllenhaal, ilk uzun metraj film yönetmenliği tecrübesini Karanlık Kız’ı beyazperdeye uyarlayarak kazandı. 2 saat 1 dakika uzunluğundaki yapım bir Netflix filmi. Filmde Leda karakterine yaşayan en usta oyunculardan biri olan Olivia Colman hayat veriyor. Oyuncu kadrosunda Normal People dizisiyle isimlerini duyuran genç yetenekler Dakota Johnson ve Paul Mescal’in yanı sıra; Ed Harris, Jessie Buckley, Peter Sarsgaard ve Oliver Jackson-Cohen gibi başarılı isimler de rol alıyor. Filmin senaryo uyarlaması da Maggie Gyllenhaal tarafından gerçekleştirilmiş. Ferrante’nin ilk tecrübesi olmasına rağmen Gyllenhaal’a güvenmesi de boşuna değil. Ortaya hem kitapla tutarlı hem de oldukça etkileyici bir iş çıktığını söyleyebiliriz.
Annelik ve aile kavramlarına atfedilen tüm kutsallığı ve sorumlulukları son derece çarpıcı bir dille sorgulayan Karanlık Kız; anneliğin hayal kırıklıklarına, risklere, pişmanlıklara, başarısızlıklara ve bireysel ihtiyaçlara gizlenen yüzünü gözler önüne seriyor.