Kepek, yani saç derisindeki kabuklanmalar, oldukça yaygın rastlanan saç derisi problemlerinden biri. Bu problem çoğunlukla sağlık açısından bir risk oluşturmasa da kişilerin yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesine ve saçlarının görünümünden memnun olmamalarına yol açabiliyor. Eğer siz de kepek sorunundan şikayetçiyseniz, bu sorunu çözmenin ilk adımının doğru şampuan seçiminden geçtiğini belirtmek gerek. Peki, kepek neden olur ve nasıl geçer? En iyi kepek şampuanları hangileri? Bu soruların yanıtlarına birlikte göz atalım.
Kepek farklı sebeplerden ötürü ortaya çıkabilen bir sorun olsa da, çok yüksek oranda seboreik dermatitten, halk arasındaki adıyla yağlı egzamadan kaynaklanıyor. Seboreik dermatit çoğunlukla yağlı cilt tipine sahip kişilerde görülen, ciltte kabuklu ve yağlı döküntülere sebep olabilen bir cilt problemi. Kronikleşebiliyor ve dönem dönem ataklar halinde tekrarlayabiliyor. Aslında seboreik dermatiti vücuttaki birçok farklı bölgede görmek mümkün. Ancak hafif formları yalnızca saç derisinde görülebiliyor ve dolayısıyla da kepek sorununa yol açıyor. Sedef veya saç mantarı, alerjik egzama, grip ve benzeri enfeksiyon hastalıkları, gebelik ve regl gibi hormonal değişikliklere yol açan dönemler, mevsim geçişleri ve bazı nörolojik hastalıklar gibi birçok unsur da söz konusu atakları tetikleyebiliyor.
Eğer kepek sorununa sedef veya saç mantarı gibi bir rahatsızlığın yol açtığından şüpheleniyorsanız, hiç vakit kaybetmeden dermatoloğunuza danışmanız çok önemli. Ancak böyle bir durum söz konusu değilse ve dönem dönem artan ya da azalan bir kepek sorunu yaşıyorsanız, doğru şampuan seçimiyle bu sorunu mümkün olduğunca azaltabilirsiniz. Kepek karşıtı şampuanların formüllerinde genellikle ketakonazol, çinko pirition, salisilik asit, selenyum disülfit, sikloproksalamin, çay ağacı yağı ve kükürt gibi aktif bileşenler yer alıyor.
Özellikle ketakonazol uzun vadede saçları sertleştiren bir bileşen olduğu için, dermokozmetik firmaları şampuanların içeriğine Panthenol, niasinamid ve benzeri bileşenleri de dahil ederek daha uzun süreli kullanıma uygun formülasyonlar geliştirebiliyorlar. Ancak herkesin saç tipi ve yaşam tarzı birbirinden farklı olduğu için, her şampuan herkeste aynı etkiyi göstermeyebiliyor. Bu sebeple sizin için ideal şampuanı bulmanız oldukça önemli.
Eğer kepek karşıtı şampuanları kullanmanıza rağmen kepek sorununda bir azalma olmuyor, hatta ataklar şiddetleniyorsa; yine mutlaka dermatoloğunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu durumda kullanımı yalnızca doktorlar tarafından önerilebilen çeşitli krem, hap ya da losyonlardan yardım almanız gerekebilir. Başlamadan son bir uyarı daha yapalım: Kepek şampuanlarını kullanırken başınızı hep arkaya doğru yatırmaya özen gösterin. Çünkü şampuanların içeriğinde bulunan salisilik asit gibi aktif bileşenler, temas etmeleri halinde gözü ciddi düzeyde yakabiliyor. Başınızı arkaya doğru eğerek saçlarınızı yıkar ve durularsanız, şampuanın gözünüze kaçması riskinden kaçınabilirsiniz.
Ne dersiniz, artık kullanıcıların birçoğunun olumlu etkiler gördüğünü söylediği kepek şampuanlarına göz atalım mı? İşte, en iyi kepek şampuanları…
1. Vichy Dercos Kepek Karşıtı Şampuan
Saç derisinde kabuklanmalar oluşması şeklinde meydana gelen kepek sorunu, çok sayıda kişinin yaşadığı bir problem. Çoğunlukla seboreik dermatit ya da halk arasındaki ismiyle yağlı egzama sonucunda oluşan bu problem, sağlığı...
Salisilik asit, selenyum disülfür ve mentol içeren bir formülasyona sahip olan Vichy Dercos Kepek Karşıtı Şampuan, kullanıcı memnuniyeti açısından kendi alanında açık ara en öndeki ürünlerden biri. İlk kullanımdan itibaren etki gördüğünü belirten binlerce kullanıcı yorumuyla karşılaşmak mümkün. Ürünün en önemli özelliklerinden biri hassas ve kaşıntılı, normal ve yağlı ile kuru olmak üzere üç saç derisi tipi için farklı versiyonlar halinde geliştirilmiş olması. Hassas ve kaşıntılı saç derisi için formüle edilen versiyon sülfat içermiyor. Ancak diğerlerinin içinde SLS mevcut.
Vichy Dercos Kepek Karşıtı Şampuan’ı nemli saç derinize masaj yaparak uyguladıktan sonra iki dakika bekletmeniz, ardından durulamanız gerekiyor. İlk olarak dört haftalık süreçte haftada birkaç kez kullanılması, ilerleyen dönemde de kullanım sıklığının haftada bire düşürülmesi tavsiye ediliyor.
2. Bioderma Nodé DS+ Şampuan
Seboreik dermatit (yağlı egzama) ve/veya kepek sorunundan muzdaripseniz şampuan seçiminin büyük önem taşıdığını zaten büyük olasılıkla biliyorsunuzdur. Kepek sorunu yaşayan kişilerin sıradan şampuanlardan ziyade, doğrudan bu soruna yönelik olarak geliştirilmiş...
Bioderma’nın tekrarlayan yağlı egzama ve pullanma sorunu için geliştirdiği Nodé DS+ Şampuan, bu sorundan kaynaklanan kaşıntı hissini gidermeye de yardımcı oluyor. Sikloproksalamin, çinko pirition ve salisilik asit içeren ürün akışkan ve kremsi bir dokuya sahip. Özel formülü sayesinde saçları aşırı düzeyde sertleştirmeden kepekten arındırmakta oldukça başarılı.
Bioderma Nodé DS+ Şampuan’ın formülasyonunda deterjan olmadığı belirtilmiş. Ancak SLS gibi sülfat türevleri içerik listesinde mevcut. Bioderma imzalı birçok ürünün içeriğinde gördüğümüz patentli D.A.F. kompleksi bu şampuanda da kullanılmış. Söz konusu kompleks hassas saç derisini güçlendirmeye ve tolerans düzeyini artırmaya yardımcı oluyor. Bu şampuanı saç derinize masaj yaparak köpürttükten sonra beş dakika bekletmeniz ve durulamanız gerek. Uygulama sıklığının ise ilk üç haftada boyunca haftada üç, ilerleyen süreçte ise ihtiyaca bağlı olarak daha seyrek olması öneriliyor.
3. Bioxcin Aqua Thermal DS Şampuan
Kepek sorununa yol açan en yaygın rahatsızlıklardan biri, seboreik dermatit. Halk arasında yağlı egzama, yağlı kepek ya da yağlı pullanma ismiyle de bilinen bu rahatsızlık saç derisinde kepeklenme ve bazen...
Tekrarlayan yağlı kepek için formüle edilmiş en etkili şampuanlardan bir diğeri de Bioxcin Aqua Thermal DS Şampuan. İçeriğinde patentli bir bileşen olan Octopirox, çinko, glikolik asit ve salisilik asit mevcut. Söz konusu bileşenlerin tümü kepek karşıtı etkiye sahip. Bir yandan da kükürtlü Bolu Göynük termal suyu, gliserin, niasinamid, probiyotikler ve B6 vitamini de içerdiği için; kepek karşıtı bileşenlerin saçı sertleştiren etkisini nötralize edebiliyor. Kükürtlü termal su saç derisini yatıştırmaya ve rahatlatmaya, probiyotikler cildin doğal bariyerini güçlendirmeye, niasinamid ve gliserin de saçlara nem desteği kazandırmaya yardımcı oluyor.
Bioxcin Aqua Thermal DS Şampuan hipoalerjenik bir formüle sahip. Paraben ve SLES içermiyor. Ürünün en az üç hafta süresince haftada üç kez kullanılması gerek. Saç derisinde köpürtüldükten sonra üç dakika bekletilmesi öneriliyor. Üç haftanın sonunda kepek sorununun güncel seyrine göre kullanım sıklığını azaltabilirsiniz.
4. Cosmed Anti-Dandruff Shampoo
Kepek, seyrine ve şiddetine bağlı olmakla birlikte birçok kişinin yaşam kalitesini düşürebilen ve dış görünüş sebebiyle özgüven problemlerine yol açabilen bir sorun. Genellikle seboreik dermatit, halk arasındaki ismiyle yağlı egzama...
Cosmed Anti-Dandruff Shampoo hem sülfatsız ve tuzsuz hem de %100 vegan formüllü ve hayvan deneysiz bir ürün arayanlar için ideal seçeneklerden biri. Formülünde çinko, salisilik asit, pirokton olamin, Provitamin B5 ve mentol gibi bileşenler mevcut. Ayrıca, içerik listesinde ilk sıralarda patentli bir bileşen olan DefenscalpTM yer alıyor. Yakı otundan elde edilen bu bileşen hem yağlı pullanma görünümüne neden olan unsurlarla savaşıyor hem de saç derisindeki sebum üretimini dengelemeye yardımcı oluyor. Kepek kaynaklı kaşıntı ve tahrişin azaltılmasına da destek olan ürünün haftada üç kez kullanılması öneriliyor.
5. La Roche Posay Kerium DS Intensive Kepek Karşıtı Şampuan
Kepek gerçekten de can sıkıcı olabilen ve saçların hacimli görünümüne gölge düşürebilen bir problem. Nadiren de olsa saç mantarı veya sedef gibi hastalıklar sebebiyle meydana gelse de, genellikle halk arasında...
Salisilik asit içeren LHA ve pirokton olamin kullanılarak formüle edilen La Roche Posay Kerium DS Intensive ultra ince ve jel dokulu bir şampuan. Markanın tüm ürünlerinde kullanılan yatıştırıcı ve besleyici etkili La Roche Posay Termal Suyu ile niasinamid de içeriyor. Ürünün özel dokusu ve formülü, kepekten kaynaklanan kaşıntı hissini yatıştırmakta da etkili. Ürünün dört hafta boyunca haftada ik kez kullanılması ve uygulama sırasında saçta iki dakika bekletildikten sonra durulanması gerekiyor.
6. Dermoskin Keratolytic Saç ve Vücut Şampuanı
Yağlanma ve kepek oluşumu, günümüzde en yaygın şekilde görülen saç derisi problemleri arasında. Kepek genellikle seboreik dermatitten kaynaklanıyor. Seboreik dermatit halk arasında yağlı egzama ya da yağlı kepek isimleriyle de...
Etken maddesi salisilik asit olan Dermoskin Keratolytic Saç ve Vücut Şampuanı, hem kepek hem de pullanma ve kızarıklık gibi belirtilere karşı tercih edilebilen bir ürün. Ancak vücutta yalnızca kızarık ve pullanma görülen bölgeleri temizlik amacıyla kullanılması gerekiyor. Haftada üç kez ve iki yıkama şeklinde kullanılması önerilen ürünün saçta bekletilme süresi ise 2-3 dakika aralığında. Kepek sorununun düzelmesi halinde, yani atak sona erdiğinde kullanımının bırakılması, bu süreçte Dermoskin Sebum Regulation Şampuan’a geçiş yapılması da tavsiye ediliyor.
7. Otacı Naturway Klinik Kepek Dökülme Karşıtı Sarımsaklı Şampuan
Saç dökülmesi ve kepek, günümüzde en sık karşılaşılan saç problemleri arasında. Her iki soruna da sebep olabilecek birçok farklı unsur bulunuyor. Örneğin, saç dökülmesi sorunu genetik faktörlerden kaynaklanabileceği gibi; dengesiz...
Önereceğimiz son üç ürün öncekilere kıyasla daha hafif formüllere sahip alternatiflerden oluşuyor. İlk olarak aloe vera, at kestanesi, Biotin, sarımsak, çinko, Provitamin B5 ve kafein içeren Otacı Naturway Klinik’ten söz edelim. Bu ürünün bir de Extra Yoğun isimli versiyonu mevcut. Hem saç dökülmesi hem de kepek problemi yaşıyorsanız, problemin şiddetine bağlı olarak iki üründen birini tercih edebilirsiniz.
Paraben, silikon, hayvansal içerik, mineral yağ, gluten, alkol, formaldehit ve boya içermeyen Otacı Naturway Klinik Kepek Dökülme Karşıtı Sarımsaklı Şampuan günlük kullanıma uygun. Saçta birkaç dakika bekletildikten sonra durulanması gerekiyor. Ürünün sarımsak içermesi de sizi endişelendirmesin. Sarımsak formülasyonda kokusundan ayrıştırılmış bir öz halinde kullanıldığı için, şampuan saçta yalnızca meyveli ve çiçeksi bir koku bırakıyor.
8. The Body Shop Kepek Karşıtı Ginger Şampuan
The Body Shop’ın en çok satan ürünlerinden biri olan Kepek Karşıtı Ginger Şampuan ile tanışın! Zencefil Kepek Önleyici Şampuan ismiyle de karşılaşabileceğiniz bu ürün, yenilenen formülüyle artık %90 oranında doğal...
Gelelim, pirokton olamin içerikli son iki üründen söz etmeye. Bunlardan ilki olan The Body Shop Kepek Karşıtı Ginger Şampuan %100 vegan formüllü bir ürün. Zencefil esansiyel yağı, beyaz söğüt kabuğu ve huş ağacı kabuğu özleri içeriyor. %90 oranında doğal kaynaklı bileşenlerden oluşan formül saç derisindeki kaşıntıyı gidermekte de etkili. Ürünün içeriğinde bulunan vegan ipek proteini saç derisini beslemeye de yardımcı oluyor. Ürünün içeriğinde sülfat da mevcut. Ancak parfüm ve SLS içerdiğini de belirtelim.
9. Yves Rocher Anti Pelliculaire Kepeğe Karşı Yatıştırıcı Prebiyotik Şampuan
Kepek sorunu yaşayan kişilerin doğru şampuanları tercih etmesi oldukça önemli. Özellikle seboreik dermatit (yağlı egzama) kaynaklı yaşanan kepek sorununda, uzmanlar çoğunlukla salisilik asit, çinko, selenyum sülfit ve ketokonazol gibi etken...
Pirokton olamin içeren ve sülfatsız bir şampuan arıyorsanız Yves Rocher Anti Pelliculaire Kepeğe Karşı Yatıştırıcı Prebiyotik Şampuan da ideal bir seçenek olabilir. Paraben, silikon ve hayvansal içerik de barındırmayan bu formül %94 oranında doğal kaynaklı bileşenlerden oluşuyor. Formülde Yves Rocher’in her saç bakım ürününde kullanılan patentli organik Agav’ın yanı sıra; organik nane ve nar kabuğu da mevcut. Bu bileşenler saç köklerini beslemeye, arındırmaya ve ferahlatmaya yardımcı oluyor. Ürün jel formda ve hafif bir dokuya sahip. Daha etkili sonuçlar alabilmek adına, kepek önleyici saç bakım losyonuyla aynı rutinde kullanılması öneriliyor.
-
Hayır, farklı kepek şampuanları farklı bileşenler içerebilir. Örneğin bazıları selenyum sülfat, ketokonazol veya çinko pirition gibi bileşenler içerirken, diğerleri doğal içeriklerle formüle edilmiştir.
-
Kepek şampuanını haftada 2-3 kez kullanmanız önerilir, ancak kişisel ihtiyaçlarınıza göre bu sıklık değişebilir.
-
Evet, kepek şampuanları genellikle tüm saç tipleri için uygundur. Ancak her zaman şampuanın etiketinde belirtilen talimatları takip etmelisiniz.
1. Malassezia mantarının aşırı büyümesi: Saç derisinde bulunan Malassezia adlı bir mantar, normalde herkeste bulunur. Ancak bu mantarın aşırı büyümesi, saç derisinin tahriş olmasına ve kepek oluşumuna yol açabilir.
2. Saç derisinin yağ dengesizliği: Saç derisinin aşırı yağlı veya aşırı kuru olması kepek oluşumuna neden olabilir. Aşırı yağlı saç derisi, Malassezia mantarının çoğalmasına neden olabilirken, aşırı kuru saç derisi kaşıntı ve kepek oluşumuna yol açabilir.
3. Cilt hastalıkları: Bazı cilt hastalıkları, özellikle psoriasis ve seboreik dermatit gibi, kepek oluşumunu artırabilir.
4. Saç bakım ürünleri: Bazı saç şampuanları ve saç ürünleri, saç derisini tahriş edebilir ve kepek oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle, saç bakım ürünlerinizi dikkatli seçmek önemlidir.
5. Stres ve diyet: Stres, saç derisinin sağlığını olumsuz etkileyebilir ve kepek oluşumunu artırabilir. Ayrıca, dengesiz bir diyet veya vitamin eksiklikleri de saç derisinin sağlığını etkileyebilir.
Kepek sorununu gidermek ve önlemek için şu önlemleri alabilirsiniz:
1. Doğru şampuan kullanımı: Kepek şampuanları, saç derisindeki kepek oluşumunu kontrol altına alabilir. Uygun bir kepek şampuanı kullanarak saç derisini temizleyin.
2. Saç bakımına dikkat etmek: Saç derisini aşırı tahriş etmeyecek nazik şampuanlar ve saç bakım ürünleri kullanın. Saçınızı düzenli olarak yıkayın, ancak aşırı sık yıkamaktan kaçının.
3. Beslenme ve stres yönetimi: Saç sağlığı genellikle genel sağlıkla ilişkilidir. Sağlıklı bir diyet ve stres yönetimi, saç derisinin sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.
4. Doktora başvurmak: Kepek sorunu devam ediyorsa veya şiddetleniyorsa, bir dermatologdan yardım almak önemlidir. Özellikle cilt hastalıkları veya diğer cilt sorunlarına sahipseniz, uzman bir doktor size uygun tedaviyi önerebilir.
Kepek, genellikle tedavi edilebilen bir sorundur. Uygun önlemleri alarak ve gerektiğinde profesyonel yardım alarak saç derisinin sağlığını korumak mümkün olacaktır.