bifikirbifikir

Arif Sağ

Arif Sağ

Türk halk müziğinin yaşayan efsanesi, halk ezgilerinin büyük ustası Arif Sağ, 1945 yılında dünyaya geldi. Erzurum’un Aşkale ilçesine bağlı Dağlı köyünde dünyaya gelen Arif Sağ, çocuk yaşta müzikle tanıştı. Babasının un değirmeninde geçirdiği zamanda gramafon ve plakla tanışan Arif Sağ, daha sonra Erzincan’da bir dükkanda bağlama ile karşılaştı. Bağlamayla tanıştığında henüz 7 yaşındaydı. Kumaş Dede’nin dükkanı pek çok halk ozanının yetişmesine vesile odu. Ali Ekber Çiçek, Davut Sulari ve Kemter Yusuf gibi Anadolu ezgilerinin en büyük ustaları bu tedrisattan geçtiler. 14 yaşına kadar aşıklık geleneğini ve bağlamayı öğrenen Arif Sağ, da sonra ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı.

Aksaray Musiki Cemiyeti’ne kaydolan Arif Sağ, burada halk müziğinin büyük isimlerinden Nida Tüfekçi’nin öğrencisi oldu. 1963 senesinde, ilk plağı “Gafil Gezme Şaşkın Bir Gün Ölürsün” piyasaya çıktı. 1965 senesinde ise bağlama sanatçısı olarak TRT İstanbul Radyosu’na girdi. Arif Sağ, o döneme damga vuran 45’lik furyasının en popüler isimlerinden biri oldu. Bu zaman diliminde, 50’ye yakın plak çıkardı. Aynı zamanda pek çok ses sanatçısına bağlamasıyla eşlik etti.

1975 yılına geldiğimizde Arif Sağ, yeni kurulan İstanbul Devlet Türk Müziği Konservatuvarı’na öğretim üyesi olarak atandı. Bir süre akademik çalışmalara ağırlık veren usta sanatçı, 1982 yılında konservatuvardan ayrılarak kendi müzik okulunu kurdu. 1980’li yıllarda okulunda eğitim vermenin yanında yurtdışında pek çok konser veren Arif Sağ, Türk halk müziğinin geniş kitlelere yayılmasında büyük rol oynadı.

1987 yılında TBMM’ye giren Arif Sağ, milletvekili seçilen ilk halk müziği sanatçısı oldu. Milletvekilliği döneminin ardından bağlama eğitimi vermeye ve konserlere çıkmaya devam eden Arif Sağ, uluslararası çapta çok önemli sahnelerde yer aldı.

Arif Sağ, öğrencisi Erdal Erzincan ile bağlama çalma teknikleri üzerine yazdıkları kitap büyük ilgi gördü. Sanat hayatının son yıllarını halk müziğine gönül veren öğrencilerin gelişimi için adadı. Arif Sağ, son yıllarda geçirdiği rahatsızlıklar sebebiyle aktif müzik hayatını noktaladı.

İlgili İçerikler

Türk halk müziği, halkın ortak kültürü ve coğrafyanın ortak mirasından şekillenen bir müzik türü olarak tanımlanabilir. Yüzyıllar boyunca, bağlama başta...

0

(0)

Benzer Şeyler
Ceza

Rap müzikle ilgisi olsun olmasın birçok insan Ceza’nın ismini en az bir kere duymuştur. Ceza...

“Hiç Işık Yok” ve “Dünya Gül Bana” adlı çalışmaları ile büyük bir üne kavuşan ve...

Ben Fero

Asıl adı Ferhat Yılmaz olan, Ben Fero mahlası ile Türkçe rap müziği kasıp kavuran ünlü...