Sundance Film Festivali’nde prömiyer yapmasının ardından 2018 yılında Netflix’te yayına giren Vahşi Kırlar, toplamda altı bölümden oluşan bir belgesel dizisi. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de dikkatleri üzerine toplayan yapımın tüm bölümleri, Chapman Way ve Maclain May tarafından yönetilmiş. Vahşi Kırlar, odağına Bhagwan Shree Rajneesh’i, daha yaygın bilinen adıyla Osho’yu konu alıyor. Osho, kimilerine göre Hintli bir bilge ve guru, kimilerine göre ise karanlık bir tarikat lideri. Vahşi Kırlar da öğretilerini ve felsefesini anlattığı kitapları da dünya çapında çok satan Osho’nun o kadar da masum bir lider olmadığını iddia ediyor.
Osho, 1981 yılında Hindistan’dan kalkarak Amerika’ya gelmiş ve Oregon çölünde yaklaşık 64 bin hektarlık bir alana yayılan ütopik bir kent kurma kararı almış. Komünüyle birlikte buraya yerleşmiş ve bu ıssız alanda sıfırdan bir kasaba inşa edilmiş. Ne var ki, ilerleyen süreçte komün halkıyla yerel halk arasında bazı sıkıntılar baş göstermeye başlamış. Sürtüşmeler zamanla ulusal çapta bir skandala evrilmiş ve durum bir terör saldırısı olarak ifade edilmeye başlanmış.
Vahşi Kırlar’ın ortaya attığı iddiaların epey ses getirdiğini söylemek mümkün. İzleyicilerin bir kısmı belgeselin çok doğru ve çarpıcı iddialar ortaya attığını söylerken, bir kısmı da Amerikan yapımı olan bu serinin bir karalama kampanyası başlatarak yalan söylediğini düşünüyor. Belgeselde geçmişte bu tarikatın bir parçası, hatta beyni olmuş kişilerin verdiği röportajlar da mevcut. Yapımda ortaya atılan iddialar, Osho’nun komününün meditasyon yapan ve ilahi aşkı bulmayı hedefleyen nahif görüntüsünün altında; istismar, cinayet ve cinsel taciz suçlarının bulunduğu bir tarikat yattığını söylüyor.