Her yılın nisan ayında, dünyanın en uç noktasına, yani Kuzey Kutbu’na yalnızca 49 kilometre uzaklıkta gerçekleştirilen Kuzey Kutbu Maratonu (FWD North Pole Marathon), gelmiş geçmiş en zorlu spor organizasyonlarından biri. Çünkü bu maraton süresince hava sıcaklıkları -30 ile -35 derece arasında seyrediyor. İşin içine bir de şiddetli rüzgarlar girince, sıcaklık -50 dereceye kadar da düşebiliyor. Maraton katılımcıları soğuğa karşı koruyucu etki sağlayan özel kıyafetler giyse de bu dondurucu soğuk herkesi bir hayli zorluyor.
Kamp Barneo adlı bir bölgede düzenlenen Kuzey Kutbu Maratonu’nun içinde barındırdığı tek tehlike dondurucu soğuklar değil. Aynı zamanda, parkurların çevresinde gezen aç kutup ayılarına karşı da her an tetikte olmak gerekiyor. Şimdiye dek kutup ayılarından kaynaklı bir sorun yaşanmadı çünkü organizasyon ekibine dahil olan muhafızlar parkurları sürekli olarak koruyor. Ancak koşucular karşılarına her an bir yerden kutup ayısı çıkabileceğini bildiği için, gerginlik daha da artıyor. Dahası da var. Parkurların çoğu okyanusun donmuş yüzeyleri üzerine kurulu. Bu nedenle tehlikelerden biri de buzun çatlaması ya da kırılması. Hatta bu sebeple tüm katılımcılara yarış öncesinde buz kırıkları yaşanması halinde alınması gereken önlemlere ilişkin kapsamlı bir eğitim de veriliyor.
Toplamda 42.195 km uzunluğundaki Kuzey Kutbu Maratonu’na katılım ücretli. Başvuru yapanların yaklaşık 15 bin euro civarında bir ücret ödemesi gerekiyor. Ancak bunca zorlu koşullara ve katılım ücreti olmasına rağmen, her yıl elliden fazla atlet maratona katılıyor. Hatta 2017 yılında katılımcılar arasında ilk kez bir Türk de vardı. Parkuru 7 saat 47 dakikada bitiren Ahmet Uysal, 22. olarak hayranlık uyandıran bir başarı sergiledi.