Çinli otomotiv devi Chery son yıllarda yaptığı atılımlar ile SUV otomobil pazarında da etkin oyunculardan biri olmayı hedefliyor. Şirketin kuruluşundan bu yana ürettiği birçok model küresel bazda başarı kazanan Chery SUV otomobil alanında da bu başarısını sürdüreceğinden emin görünüyor. Chery’nin hedefleri doğrultusunda piyasaya sürmeye başladığı yeni otomobillerden biri Chery OMODA 5 oldu. OMODA serisinin küresel ilk modeli olma özelliğini taşıyan otomobilin lansmanı 2022 yılının Kasım ayında Katar’da yapıldı. Ortadoğu ve bu bölgeye yakın çevrelerde satışa sunulması hedeflenen otomobilin ilk durağı ise Türkiye oldu. Chery OMODA 5 üretim bandından inip, ilk kez Türkiye yollarında görücüye çıktı.
Chery OMODA 5’in hibrit motorlu ve tamamen elektrikli versiyonlarının da üretileceği ve 2023 yılında satışa sunulacağı biliniyor; ancak bu iki versiyon Türkiye’ye gelmeyecek. 2022 yılının son günlerinde ön siparişi alınmaya başlayan Chery OMODA 5’in yalnızca içten yanmalı motora sahip versiyonu Türkiye’de satılıyor.
Chery OMODA 5 1,6 litrelik TGDI motor ile piyasada yer alıyor. 197 Hp beygir gücü ve 290 Nm tork gücü üretebilen bu benzinli motor ünitesi 7 ileri Getrag DCT otomatik şanzıman ile destekleniyor. 0’dan 100 km/h hıza yaklaşık 8 – 8,5 saniye dolaylarında ulaşan Chery OMODA 5’nın 100 kilometredeki karma yakıt tüketimi ise 7,2 litre civarında.
Crossover SUV segmenti bir otomobil olan Chery OMODA 5 kendi segmentinin üzerinde bir teknolojiyi kullanıcılarına sunuyor. 4.0 ADAS (Gelişmiş Sürücü Asistan Sistemi), ACC (Uyarlanabilir Hız Sabitleme), şerit takip yardımcısı, otonom acil durum freni ve DMS (Sürücü İzleme Sistemi) otomobilin sürüş konforunu ve güvenliğini zirve noktaya taşıyor.
Otomobilin tasarımında Chery’nin yeni nesil “Art Motion” tasarım fikrinin hakim olduğunu görüyoruz. İlk kez Chery OMODA 5’de kullanılan “Art Motion” otomobile “coupe SUV” tarzının tüm inceliklerini entegre ediyor diyebiliriz. Oldukça sportif görünen otomobilin dinamik ve atletik dizayn çizgileri de gözden kaçmıyor.
Chery OMODA 5’nin iç kısmında ise oldukça geniş ve tamamen dijitale yakın bir sürücü kokpiti bizleri karşılıyor. Bütünleşik formatlı multimedya ekran ve 64 renkli ortam aydınlatması dikkatleri çeken detaylar olarak görünüyor.
Fiyat konusunu geride bırakırsak satış ve servis ağına değinelim. Araştırdığım kadarıyla Türkiye'de farklı markalarda nam salmış bayilerin neredeyse tamamı aldı Chery bayiliklerini. Hepsi uzun yıllardır vermiş oldukları hizmetle güvenilirliliğini kanıtlamış bayiler. Servislerin birçoğu hazır, bir kısmı yeniden dizayn ediliyor. Tüm şehirlerdeki servis elemanları bir bir İstanbul'a gidip eğitim alıyor. Eğitimlerin tamamlanmış olduğunu düşünüyorum. Geriye ne kalıyor? Yıllık bakıma hazırlık ve parça tedariği. Şu anda hangi servise giderseniz gibin bakım prosedürü gerçekleştiriliyor. Ancak parçalarda kısmı tedarik süreci yaşanabileceği söyleniyor. Bunun üzerine bilinen diğer markalarda durumlar nasıl diye araştırdım. Ve gördüm ki çoğu parça talebe göre geliyormuş yani hepsinde bir bekleme süresi olacak. Kaskoda zaten bunun için ikame araç süresi denen bir şey var onun süresini en fazla tutarak problem yaşamayız.
Gelelim yolculuk izlenimlerime. Aracın km'sinin çoğunu uzun yolda ve hep tam kapasite (5 kişi+bagaj) yaptım. Aracın şoför ve yolcular açısından yerdeki sıkıntıları pürüzleri hissettirmediğini söyleyebilirim. Yerdeki darbeleri sönümlemesi çok güzel. Rodajda iken motoru çok zorlamadım. Çok yüksek devirlerde kullanmadım. Ama 0'dan 160'lara nasıl çıktığını anlamıyorsunuz. Motoru gerçekten çok güçlü. Yakıtı nasıl? Net rakamları söyleyeceğim. Aracım şehir içi 7,5 lt. uzun yolda 6,5 lt yakıyor. Sürekli eco modda ve sakin (sollama gerektiğinde agresif) kullanıyorum. Aracı almadan beni en çok yakıt konusunda korkutmuşlardı. Yok 11-12 lt'lerde olduğu söyleniyordu. Ama o kadar yakanların aracı nasıl kullandığını merak ediyorum. Araç bende herhangi bir kronik problem göstermedi. Bu süreçte hiç arıza lambası yakmadı, yolda bırakmadı (çok şükür) ancak aracı sıfır alanların özellikle motor yağını kontrol ettirmesini öneriyorum. Çünkü bazı bayiler motor yağı eklemesi yapmıyor ve siz az yağla trafiğe çıkıyorsunuz. Uzun yolda güç gerektiren kullanımlarda motor yağ eksikliğinden hararet ve arıza lambası yakabiliyor. Bunu yaşayan arkadaşlar oldu. Eksikse mutlaka bayide yağ eklettirip yola öyle çıkın. Tiggo 7 ve 8 de heybetli kasalarıyla çok dikkat çekiciler ama ben yaşımdan ötürü spor görünümüyle Omoda 5'i tercih ettim.
Araca üst segment otomobil gruplarından geçecekler için sadece 2 eleştirimi dile getirmek istiyorum.
1.Yüksek süratlerde (140+) rüzgar direnci fazla olduğu için rüzgar sesi alıyor. Bir de bu hızlarda virajlarda gövde salınımı yapıyor. Ben süratli kullanan biri olmadığım için daha yukarısını tecrübe etmedim ama dediğim gibi SUV'ların karakteristik özellikleri bu şekilde olmaları sanırım.Uzun yolda en güzel özelliği otonom sürüşü desteklemesi tek tuşla gaz, fren ve direksiyon kontrolünü araca devredebiliyorsunuz öndeki araca göre kendi gidiyor, duruyor. Bu özelliği sunan araçlar ne kadara satılıyor bakmanızı öneririm.
2. Diğer en değerli özelliği 360 derece uydu görüntülü kamerası... Müthiş rahat manevra yapabiliyor ve park ediyorsunuz. Ve tabi aracı uzaktan çalıştırma gibi özellikleri de cabası...Yazının özeti; yüksek süratlerde viraj hissiyatı ve içeriye aldığı rüzgar sesi dışında araç dört dörtlük. İsteyen herkese Allah sahip olmayı nasip etsin inşallah.
Takılma araçtan değil Android Auto'dan kaynaklı, keza cihazın ısınması da yine Android Auto kaynaklı telefondan.
Merhaba. Ben de almayı düşünüyorum ama Çin markası olmasından dolayı endişeliyim. Olumsuz gördüğünüz bir yanı oldu mu aracın?