Charlie Brooker tarafından yaratılan ve 2011 yılında yayın hayatına başlayan Black Mirror, modern çağın distopyası olarak da tanımlayabileceğimiz bir dizi. Yayın hayatına İngiltere’nin Channel 4 adlı kanalında başlamış olsa da kısa sürede büyük bir popülariteye kavuştuğu için 2016 yılından beri Netflix’te yayınlanıyor. Korku ve bilim-kurgu türlerinin usta yazarı Stephen King tarafından da övülen yapım, teknolojik gelişmelerin ışığında günden günde modernleşen toplumun içindeki bireylerin yaşadığı problemleri konu alıyor. Ayrıca; siyaset, basın, sanat ve toplumsal ilişkiler gibi birçok başlık da Black Mirror’un kendine has karanlık atmosferi içinde ilmek ilmek işleniyor.
Black Mirror’un 2021 yılı itibarıyla yayınlanmış beş sezonu ve yirmi iki bölümü var. Ancak her bir bölümde izleyicileri farklı bir konu, oyuncu kadrosu, mekan ve atmosfer karşılıyor. Hatta gerçeklik algısının bile bölümden bölüme değiştiğini görebiliyoruz. Bu nedenle dizinin bölümlerinin kronolojik sırayla izlenmesi şart değil. Fakat bazı bölümlerde önceki bölümlere gönderme niteliği taşıyan detaylar yer alabiliyor.
Black Mirror’un tüm bölümlerini gözden geçirdiğimizde, Netflix’in dizinin yayın haklarını satın almasından sonra bir kırılma yaşandığını söylemek mümkün. Dizinin ilk iki sezonu ve yılbaşı özel bölümü, ilerleyen sezonlara kıyasla çok daha sert bir tavra sahip. İlerleyen sezonlarda da Black Mirror evreninin yarattığı distopya varlığını koruyor ama karanlık atmosferin bulutları biraz olsun dağılıyor. Ancak her koşulda, dizinin tüm bölümlerinde sizi kendine hayran bırakabilecek ölçüde yaratıcı bir senaryo ve etkileyici çekimler bekliyor.
Black Mirror’un bir diğer ilginç özelliği de dizinin 2018 yapımı bir interaktif filmi olması. Yine Charlie Brooker’ın imzasını taşıyan ve Netflix’te yayınlanan Black Mirror: Bandersnatch, izleyicilere iki seçenek arasından tercih yaparak filmin gidişatını belirleme fırsatı tanıyor. Kısacası, hem dizisi hem de interaktif filmiyle Black Mirror, son yılların en özgün ve etkileyici yapımlarından biri. Siz de içinde yaşadığımız çağın karanlık yönlerine tanık olmak istiyorsanız Black Mirror’u izlenecekler listenize ekleyebilirsiniz.
Dizi, genellikle distopyan bir gelecek, yapay zeka, sanal gerçeklik, sosyal medya, kişisel gizlilik, toplumsal değerler ve iletişim gibi konuları ele alıyor. Hikayeler, teknolojinin insan davranışları üzerindeki etkilerini sorgulayan, bazen rahatsız edici, karanlık ve düşündürücü bir şekilde sunuyor ve "Black Mirror" adı, modern teknoloji kullanımının yansımasını ve teknolojinin insanların hayatlarını nasıl etkileyebileceğini ifade ediyor.
Dizi, eleştirel beğeni ve başarı elde etti ve birçok ödül kazandı. Her bölüm bağımsız bir hikaye olduğu için, izleyiciler farklı temalar ve hikayeler keşfedebiliyorlar. Dizi, çoğu zaman teknolojinin ilerlemesiyle ortaya çıkabilecek ahlaki ve sosyal sorunları tartışmaya açıyor ve izleyicileri düşünmeye teşvik ediyor.
Özet olarak "Black Mirror", izleyicilere gelecekteki teknolojik gelişmelerin etkileri hakkında derin düşüncelere yol açan karmaşık ve kışkırtıcı bir deneyim sunuyor.
Size katılıyorum, hatta Black Museum bölümü kadar beğendiğim White Bear'ı da eklemek isterim buraya. :) Bu arada Netflix sonunda altıncı sezonun duyurusunu yaptı, epey uzun bir aradan sonra dizi geri dönüyor. :)